Није у питању правда него политички однос

"Трагично је да се тако често хапсе и задржавају у притвору који ни из близа нису тако повезани са злочинима као што је Насер Орић, а да њега чувају од прогона. И не само Орића, него и Дудаковића и читав низ других војних и политичких особа код Бошњака. Нико ме не може увјерити да је то резултат правде", рекао је то у интервју за бх издање "Вечерњег листа" предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 16.07.2015 | 12:24
Није у питању правда него политички однос

Он је рекао да је правосуђе БиХ највише процесуирало Сребе и Хрвате, а Бошњака скоро да и нема.

- Зато није у питању правда, него политички однос. За то су једним дијелом одговорни и међународни званичници који су управљали правосуђем, који су га користили за обрачун с политичким функционерима и дали простор Бошњацима да створе осјећај како су они невина страна и да не требају бити процесуирани. Док је тај однос такав, неће бити мира, среће и правде. У годинама које долазе правосуђе треба промијенити тај однос, рекао је Иванић.

Он каже да предсједник Републике Српске Милорад Додик ипак није у праву када организује референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Он је продуживао мандат рада страним судијама и тужиоцима на питању ратних злочина и био задовољан јер су се престали бавити корупцијом и криминалом. Његовим гласовима у Парламенту тај суд је добио правни легитимитет насупрот ПДП-у и СДС-у. Но, када бих знао што је корак послије референдума, можда бих о томе размислио, али имам осјећај да Додик не зна одговор на то. Зато ми све то изгледа као велика политичка игра, истиче Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да је Бакир Изетбеговић позвао Александра Вучића у Сребреницу и гарантовао му безбједност.

- Када су били они тешки догађаји у Бањалуци, ја сам ушао међу Бошњаке како бих спријечио да се њима било што догоди. Ја нисам видио ниједног бошњачког политичара око Вучића у тим тренуцима. Све то оставља велики број питања. Добар домаћин би био уз свог госта коме пријети опасност цијело вријеме, рекао је Иванић.

Нагласио да одговор на питање да ли је напад на Александра Вучића био организован или није препушта надлежним институцијама.

- Али оно што сам видио што се догодило, показало се да је напад био подржан од велике масе људи који су тамо били, што показује да је постојало политичко окружење за такво нешто. Више је него јасно да је постојао амбијент за овакав расплет. А зашто је до њега дошло, најбоље знају бошњачки политичари, додао је Иванић.

Он је рекао да је једна држава доживјела да одбија посјету предсједника, а да јој премијера када дође изразити саосјећање и жаљење за злочине каменују и истакао да не зна што се може теже од тога догодити.

- Они који су до сада мало политички размажени, а ту прије свега мислим на бошњачку политичку елиту која мисли да може радити што жели, морају схватити да је то вријеме прошло и да су почињене озбиљне грешке. Није Насер Орић вриједан предсједника Србије. И није нормално то довести у исти контекст. Треба прихватити те чињенице и онда направити заокрет, почети радити на реформама и равноправном наставку заједничког живота, нагласио је Иванић.

Подсјетио је да је у посљедњих мјесец и по поводом Сребренице водио политички рат, а да жртве су биле потпуно у другом плану.

- Жртвама се нико није бавио, него само тиме ко је крив, ко добија политичке бодове, а ко их губи. У томе је направљена једна врста својеврсног политичког рата који је реториком подсјећао на ратно вријеме. Ми смо се далеко вратили уназад и било каква прича о економији, инвестицијама, запошљавању није имала изгледа, нагласио је Иванић.

Он је рекао да је још прије четири мјесеца имао информацију да ће се писати британска резолуција и да је позвао на затворени састанак све кључне амбасадоре и рекао им да зна да је тешко сада одустати али да је пишу на начин да спаја, а не раздваја људе.

- Ништа се од тога није послушало и очито је да су превладале снаге које су Сребреницу искористиле за наставак политичких сукоба. Очито је да је за резолуцију било јако пуно лобирања. И очито је да се претворила у неку врсту политичке битке не само унутар БиХ, него битке поводом БиХ међу великим силама која је окончана у Савјету безбједности УН, нагласио је Иванић.

Истакао је је резолуција ипак не може покренути реконструкцију Дејтона и укидања Републике Српске.

- Сувише је пуно времена прошло откако је настала Република Српска. Немогуће је укинути Републику Српску јер нема ни међународне сагласности за то. Кључни потписници нису за то, нису чак ни земље за које се обично мисли да су против Републике Српске. Нису за то САД ни остале западне земље. Резолуцијом се, међутим, покушао ојачати ауторитет појединих лидера унутар властитог народа, закључио је Иванић који сутра завршава предсједавање Предсједништвом БиХ.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Илија Блажевић

16.07.2015 10:49

Сви политичари из БиХ су обични манипулатори,многи тешки лопови који бране своје позиције,опљачкано...а све као у име народа. Кад стока ситнозуба прогледа очима и увиди ту чињеницу,тад ће се моћи надати мало бољем животу,а до тада они ће сдрадјивати а политичари напредовати на свим пољима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

16.07.2015 11:13

Увијек се запиткујем,зашто сви људи ,институције....у бившој држави нису попут праведника,хуманисте...Лазара Манојловића...Срђана Алексића...зашто сви хоће да буду попут Санадера...Додика...Изетбеговића...?И кад смо сви или 99 % такви,с каквим правом се надамо бољем сутра?!

Name

8 мјесеци

16.07.2015 10:57

Што си коментарисао, коментарисао си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

16.07.2015 11:16

Постујем Иваницево дипломатско размисљање, да обе стране уравнотези-уразуми својом изјавом али он казе није у питању правда него политицки однос!!!!! Господине Иваницу овде за Србе нема ни правде ни политицког фер односа. ЈЕ ЛИ ПРАВДА 1500 Година робије за СРБЕ????? А за БОСЊАКЕ И ДРУГЕ 200 или 400 година. Је ли правда командна одговорност Срба а појединацна босњака, ЈЕ ЛИ ПРАВДА Младиц у Хагу А ДУДАКОВИЦ И НАСЕР ОРИЦ на слободи као застицени бели медведи??? ИТД. ИТД.ИТД. УПИТАЊУ ЈЕ И ПРАВДА И ПОЛИТИЦКИ ОДНОС, Све је у БИХ заказало по питању Вуцица и помирења у региону замало да нас етикетирају као геноцидну нацију пред целим светом, ко би и кад поплацао те одстете кад ни за лебац немамо?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тин

16.07.2015 12:13

Не знам сада како те гром није погодио сто подрзавас цовјека којем је за 300 година рада резултат нула.

Name

Додик

16.07.2015 11:23

Мојим стазама револуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

16.07.2015 11:44

Знате ста је проблем.....ти крајисници су засјели и све један другог гура и подрзава,намјеста послове и фотеље.Нико од њих није Србин онакав какав треба да буде знаци цврст,правицан,постен,образован, да сири српство и да га стити...... не него су ти крајисници сви попут овог или пак попут Додика. Они су за своју неспособност и комплексе увјек кривили Сарајлије па ево сад нема Срба из Сарајева и ко је сад крив сто је куца Бранка Цопица легло змија и стакора. Главни град једноставно треба да се пребаци у БН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

16.07.2015 11:56

А на ком кантару ти одреди ко је веци Србин? Под хитно то патентирај и лову цес зарсдити!

Name

Мирослав ПД

16.07.2015 17:42

Ко си ти да одређујеш које прави Србин, а ко није?Срам те било!Свуда има добрих и лоших људи!И у твојој Херцеговини.Главни град је Бања Лука!То се теби свиђало или не!Само слога људе спасава!Запамти!

Name

еxса

16.07.2015 18:26

И ја сам да Бијељина буде главни град.

Name

за Дусана

16.07.2015 11:47

Браво за коментар.Мислим зато сто су балкански народи склони лоповлуку.Скоро сви краду,зависи на којој су позицији,то знаци неко милионе а неко ексере,цигаре итд.Она стара изрека казе да лоповом цини прилика,тако кад се балканцу указе прилика не пропуста је,а образ баца у канту за смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

16.07.2015 11:54

И да се сутра РС одвоји ниста неце боље бити,фабрике које су унистене и даље це бити унистене и затворене.Мислили су и Албанци да це им бити боље на Косову па им је данас јос горе!Ј...с земљу у којој не смијес заспат,а да не размисљас хоце ли те ко упуцати.Фирме које постоје у БиХ које раде и у оба ентитета не би издрзале нити 6 мијесеци када би се РС одвојила.Не знам ста и како то наси политицари мисле спровест и направити.Разисле су се све републике у бивсој Југи ја нисам ниста видио добро да је доњело народу једино сациц појединих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

16.07.2015 14:53

А сто дајемо 300 милиона за Заједницке институције које ама бас ницему не слузе?

Name

бигБен

16.07.2015 11:58

Нека разлика у односу на Додика? Никаква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пујдо

16.07.2015 12:40

Додик сјутра код Вучића иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

16.07.2015 12:42

Остани и даље преседник господине Иваницу ону двојицу постави запреседнике локалне заједнице,ако знају ито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

16.07.2015 12:48

Свака цаст Младене! Право дрзавницко понасање и највеци добитник пост изборних процеса. Поздрав и подрска из СС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овај

16.07.2015 13:04

Иваниц јак много

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

16.07.2015 13:33

Исправно размишљање члана предсједништва БиХ. Можете ли замислити шта би чули од Жељке да је она ту умјесто Иванића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзевдет

16.07.2015 13:51

Па да је Бакир био крај Вуцица он би јос горе најебао

ОДГОВОРИТЕ
Name

фејо цакмак

16.07.2015 14:14

Он је јак, али није му мјесто испод Босица, он треба да предводи опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

16.07.2015 15:52

Током истраге о нападу на србијанског премијера Александра Вучића пронађен је мобилни телефон агента Безбједносно-информативне агенције. У том мобителу пронађен је, врло је могуће, вриједан траг у истрази напада на Вучића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

политицари

17.07.2015 01:28

Све и један политицар БиХ,слузи само да несто изјави на порталима,ста је праведно а ста није,а уопсте се не бори да несто уцини против неправди,а за то имају могуцности.

ОДГОВОРИТЕ