Грчки парламент прихватио приједлог

Грчки парламент подржао је рано јутрос приједлог закона о хитним мјерама за вођење преговора и закључивање споразума са Европским стабилизационим механизмом (ЕСМ), јавиле су агенције.

Свијет 16.07.2015 | 08:07
Грчки парламент прихватио приједлог

За предложене мјере гласало је 229 посланика, 64 је било против, а шесторо уздржано.

Владајућа Сириза одобрила је Закон, захваљујући подршци проевропских опозиционих партија, док је неколико посланика владајуће коалиције, укључујући донедавног министра финансија Јаниса Варуфакиса, гласало против.

Подршку је дала већина владајуће коалиције Сиризе и Независних Грка, као и опозиционе Нове демократије, ПАСОК-а и Реке (То Потами), док су против били Комунистичка партија и десничарска Златна зора.

Посланици су о докумену гласали појединачно на пленарној сједници скупштине.

Агенције наводе и да су међу онима који су били против и министар енергетике Панајотис Лафазанис из Сиризе, замјеница министра финансија која је поднијела оставку Нађа Валавани, и први замјеник министра здравља Димитрис Стратулис, први замјеник министра одбране Костас Исихос.

Против је гласало око 30 посланика Сиризе, а неколико се уздржало, наводи РИА Новости.

Премијер Алексис Ципрас, чија се странка замало распала током овог процеса, нагласио је да се не слаже с овим драконским споразумом али да земља није имала други избор, уколико жели да остане у еврозони.

"Нећемо одустати од обећања да се до краја боримо за права радника. Нема другог начина, осим да сви ми подијелимо терет ове одговорности", рекао је Ципрас у парламенту.

У међувремену, предсједавајући Еврогрупе Јерун Дијселблум, потврдио је на Твитеру да ће данас бити одржана телефонска конференција министара финансија еврозоне, како би се утврдило да ли је Грчка усвојила све мјере које су кредитори захтјевали за отпочињање преговора о трећем пакету помоћи.

Посланици грчког парламента имали су рок до четвртка у поноћ да се изјасне о приједлогу закона о строгим мјерама штедње које међународни кредитори захтевају од Атине у замјену за додјелу трећег пакета помоћи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Серафим

16.07.2015 06:20

Кад нема ни у левом ни у десном дзепу није лако, нестасица новца Банке празне или опљацкане, паре моцници перу које народ и Грцка банка није ни видела, рацуни се испостављају грцком народу, стварају се социјални немири, сукоб народа и полиције јос који корак па измице све контроли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби

16.07.2015 06:39

Да, колико лазних пензинера, слепих, додатак за долазак на посо, лицну хигијену, пензија 55. Европа их јесте навукла ал брате имали су стандард ко да је Кувајт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оxи

16.07.2015 07:00

Беггерс цаннот бе цхоосерс, просјаци не могу бити пробирљиви. Имали су свој референдум, свој Оxи, а сада прихвацени много гори услови. Популизам се није исплатио, тзв "воља народа" изразена на референдуму се показала врло скупа, прво због тросења пара на безвриједан референдум, друго због јос горих услова по Грцку! Мозе ли РС иста науцити, или мора ици истим путем?

ОДГОВОРИТЕ