10 најнижих фудбалера у историји...

Мали, али техничари...

Фудбал 16.07.2015 | 11:00
10 најнижих фудбалера у историји...

Дијего Армандо Марадона је висок свега 165 центиметара, али је један од најбољих играча у историји фудбала.

Ниско тежиште сјајни Аргентинац користио је за брзе промене правца и маестралну контролу лопте, што је повремено давало утисак као да му је она залепљена за стопало.

Нижи нападачи умеју да створе својим чуварима много више проблема од високих и корпулентних колега, па се не каже случајно "мали, али техничар".

Упознајте 10 најнижих фудбалера у историји фудбала:

10. Руи Барош - 1.6м

Руи Гил Соареш де Барош је бивши португалски фудбалер, који је током каријере наступао за Ковиљу, Варзим, Порто, Јувентус, Монако, Олимпик Марсеј и опет Порто. Играо је од 1984. до 2000. године, а био је и стандардан репрезентативац Португала. Данас ради као помоћни тренер у Порту.

Барош је играо на позицији офанзивног везисте. Красила га је завидна техника, а био је солидан и као стрелац. У 191 утакмици постигао је 43 гола.

9. Леви Портер - 1.6м

Бивши репрезентативац Енглеске у селекцијама до 16 и до 17 година био је велика нада Лестер ситија, међутим, данас игра у аматерском рангу. Леви Портер је каријеру почео 2006. у Лестеру, али се после четири године међу "лисицама" преселио у аматерски ранг такмичења. Није успео да испуни сав потенцијал, чему је значјано допринела повреда колена. Игра на позицији крила и тренутно има 28 година.

8. Медсон - 1.6м

Медсон Формањини Каридаде је 29-годишњи офанзивни везиста који наступа за катарски Ал Хор.

Каријеру је почео у Васко да Гами, где је и поникао, али се после две године, од којих је годину дана био на позајмицама, преселио у Сантос. Тамо је такође имао добру прву сезону, међутим, због онлине распараве са навијачима, у коју су били умешани још неки саиграчи, клуб је одлучио да га уступи Атлетико Параненсеу, а потом и да прода у Катар. Од 2012. је члан Ал Хора.

7. Максимилијано Моралес - 1.6м

Офанзивни везиста Аталанте поседује сјајну технику која му је чак донела дрес репрезентације Аргентине. Додуше, само једном је наступио за А тим, 2011, док је претходно био редован члан селекције играча до 20 година.

Моралес је 2007. напустио Расинг у којем је поникао и прешао у Москву, али је у Русији одиграо само шест утакмица. Прво је био враћен на позајмицу у свој матични клуб, а потом је 2009. продат Велез Сарсфилду, одакле је 2011. стигао у Аталанту за осам милиона евра. Од доласка у Бергамо постао је један од главних играча плаво-црних.

6. Семјуел Ли - 1.57м

Семи Ли је бивши везиста Ливерпула, Квинс Парк Ренџерса, Осасуне, Саутемптона и Болтона, а играо је и за репрезентацију Енглеске (14 наступа за А тим, 6 за младу).

Данас ради као помоћни тренер у Саутемптону, а био је и у стручном штабу националног тима, те Ливерпула и Болтона (на смену по две сезоне).

Његово фудбалско знање очигледно није упитно, пошто су га у своје тимове као тренера и помоћника ангажовали Грем Сунес, Жерар Улије, Рафа Бенитез, Сем Олердајс...

Без обзира на недостатак висине, Ли је на терену био важан играч свог тима, а два пута је са Ливерпулом освојио Куп шампиона (1981. и 1984).

5. Бенедикт Вилакази - 1.57м

Репрезентативац Јужне Африке је још један и даље активан фудбалер са ове листе. Овај 32-годишњи везиста тренутно наступа у Боцвани, а ван афричког континента играо је једино у сезони 2007/08, када је носио дрес данског Алборга.

"Мали Наполеон", како га зову у домовини због лидерских способности, 2006. је имао буран период каријере и живота, пошто је био оптужен за силовање малолетне девојке. Вилакази се бранио да је секс био уз сагласност и ослобођен је оптужби, а недуго касније је и добио сина са истом девојком.

4. Марцин Гарух - 1.55м

Овај 26-годишњи везиста игра у другој лиги Пољске за Међ Легницу, клуб из родног места. Нема много информација о њему, осим да је наводоно одличан на "ничијим лоптама", јер је изузетно брз и спретан.

3. Јафал Ал-Кувари - 1.55м

Овај фудбалер читаву каријеру, од 1990. до 2009. провео је у катарском Ал Саду, а био је редован члан националног тима, за који је одиграо 51 утакмицу.

Опроштајни меч одиграо је против Милана у чијем тиму су тада били Роналдињо, Кака и многе друге звезде.

По завршетку професионалне каријере, Ал-Кувари је постао тим менаџер Ал Сада, али и даље игра за репрезентацију Катара у фудбалу на песку.

2. Елтон Хосе Гомес - 1.54м

Бразилац који је рођен пре 29 година током каријере је обишао разне државе и континенте. Почео је у домовини, где је играо за Коринтијанс, али без запажене минутаже. После три године преселио се у Стеауу из Букурешта, а две године касније пут га је одвео у Ал Наср из Саудијске Арабије, где је и данас, али као члан Ал Фатеха. У међувремену се два пута враћао у домовину (Форталеза и Спорт), а ишао је и у Уједињене Арапске Емирате.

Долазак у Ал Фатех 2011. се, ипак, показао као успешан, пошто је допринео да клуб освоји националну титулу 2013.

1. Данијел Виљалва Бариос - 1.54м

Млади Аргентинац дели прво место ове листе са Бразилцем Елтоном, мада би играчки могао да остави колегу далеко иза себе.

Виљалва је 2009. постао најмлађи дебитант у историји Ривер Плате, пошто је заиграо са само 16 година, 7 месеци и 2 дана. Тренутно су му 23 године и наступа за мексички Веракруз, иако се очекивало да ће до сада већ имати трофејима богату каријеру.

Није, међутим, још касно да овог нападача видимо и на европским теренима.

Коментари / 0

Оставите коментар