ЛШ: Партизан једва сломио Грузијце!

Фудбалери Партизана су победом отворили нову сезону, савладавши са 1:0 грузијски Дила Гори у првом мечу 2. кола квалификација за Лигу шампиона захваљујући голу из слободног ударца који је у самом финишу постигао Стефан Бабовић.

Фудбал 14.07.2015 | 23:05
ЛШ: Партизан једва сломио Грузијце!

Видело се од самог почетка да екипа коју тренира Зоран Милинковић још није посве уиграна, због бројних појачања, нарочито у офанзивном делу екипе у који су стигли и Оумару и Божинов, али су и поред тога домаћини константно нападали те су их само сопствена непрецизност и одбране голмана Шевченка спречавале да раније поведу и, евентуално, напуне мрежу гостију. Уосталом, 25:1 у броју шутева довољно говори о томе ко је и са каквом намером наступио на овом мечу.

Истицао се нарочито Дарко Брашанац својом врло активном улогом у везном реду, одбрана црно-белих је скоро без грешке обавила свој део посла, а погодак је постигнут тек у 83. минуту када је Стефан Бабовић, након што је капитенску траку скинуо са руке како би је предао Саши Илићу који је ушао са клупе за резерве, одлично изведеним слободњаком донео "минималац" пред реванш који се игра следеће седмице у Грузији.

Ево и како је протекао овај меч:

Прво полувреме: Тотална офанзива црно-белих, али...
Меч на стадиону Партизана је почео офанзивним издањем домаћих, чије је нападе по левој страни најчешће предводио Нинковић, а те акције завршаване су добрим постављањем дефанзивног бедема, који је отклањао опасност пре упућеног шута.

А када се он и догодио, на завршетку петог минута, и једни и други су на терену у неверици констатовали да је право чудо што је на семафору остало 0:0 јер је на идеалан центаршут Вулићевића са десног крила Брашанац, умакавши чуварима, лопту главом послао тик покрај стативе.

Грешку Ћирковића на средини терена у 12. минуту Дила Гори није успео да крунише шутем ка Живку Живковића, иако је ситуација деловала опасно, а слично је окончан и пробој брзоногог Камерунца Оумаруа, који је само припретио гостима, а онда се спотакао када је са десне стране желео да проигра саиграче који су се приближавали петерцу.

Уследило је 15-ак минута обострано борбене игре на средини терена, где су више успеха имали Милинковићеви пулени, но сви њихови налети завршавани су без да је мрежа била угрожена, јер су се у последњи час постављали играчи Дила Горија, или би голман Шевченко "боксовањем" отклањао опасност.

У 31. минуту по први пут се десило да су стрепели и "гробари", јер је добрим дугим додавањем окончан контранапад, у коме је Марцваладзе сувишним дриблингом изгубио лопту.

Шевченко је два минута касније по трећи пут од почетка меча одлично интервенисао, одбивши обема рукама далекометни пројектил Нинковића, после ког је шансу имао и Балажиц, чији је покушај главом лопту недовољно прецизно скренуо ка жељеном месту.

Пред сам крај полувремена и летошње појачање, Валериј Божинов, пробао је да промени резултат, а после окрета на око 20 метара од гола - уследио је за метар непрецизан ударац.

Друго полувреме: Слободњак Бабовића и несрећан положај Брашанца

Без измена у саставима, почело је друго полувреме, у коме су се наставили офанзивни покушаји Партизана, а ни њихови исходи се се нису мењали јер је Шевченко, и уз малу дозу несигурности, успевао да заустави све покушаје да се мрежа иза њега затресе.

Када је прошло и 15 минута од предаха, а да се ништа битније није променило на терену, а најважније - резултат је остао исти, Милнковић је тада у игру убацио Андрију Живковића, који је одменио Абубакара Оумаруа. И, само минут касније, најзапаженији играч домаћих, Дарко Брашанац, успео је да погоди пречку гола Дила Горија, желећи да центира са леве стране, након што му се лопта вратила, одбивши се од супарничких ногу након ниског центаршута.

Брашанац се, недуго затим, изнова нашао у шанси, добро скренувши лопту главом после додавања са левог крила, а и тада је Шевченко био на висини задатка, спречивши да црно-бели и из те ситуације поведу, као и у 70. минуту када је Бабовић после доброг додавања Брашанца отишао исувише десно, те са ивице петерца упутио ударац који је голман Дила Горија одбранио.

Убацио је тада тренер домаћих искусног Сашу Илића уместо Нинковћа, надајући се коначно некој искри на терену, искри која би донела гол за мирнији пут у Грузију. А шест минута касније, када видљивих помака у наступу није било, Божинова је одменио Иван Шапоњић, још један члан "златних орлића".

Ипак, други члан те трофејне генерације, Живковић, изнудио је искључење Фалавандишвилија, који га је непрописно оборио на око 20 метара од гола, што је билод овољно немачком судији Данкерту да му покаже други жути картон. А из тог слободног ударца, до тада не баш много приметни капитен Стефан Бабовић, који је капитенску траку дао легенди клуба, Илићу, сјајним шутем лопту је послао преко живог зида у мрежу, за ерупцију одушевљења "гробара" и 1:0 у 83. минуту.

Тада се десила и једна занимљива сцена. Још пре слободног ударца, цео "исток" је скандирао "Жиле, Жиле!" желећи да Андрија Живковић покуша да постигне гол. Зато је Бабовић, чим је затресао мрежу, кренуо ка овој трибини, али је велики део навијача и после тога наставио са скандирањем "златном орлићу".

А онда у финишу меча, када је у току била судијска надокнада времена, Партизан је умало увећао предност, јер је досуђен индиректан ударац на левој ивици петерца, услед грешке гостујућег голмана. Шут Вулићевића је, међутим, погодио Дарка Брашанца на метар од гол-линије, а тај Партизанов фудбалер, свакако најзапаженији на овој утакмици, пробао је да се искупио за чињеницу да је спречио погодак, па је из окрета опробао свој ударац, но чувар мреже Шевченко спасао је Дила Гори горег пораза.

"Гробари" револтирани због казне Србији
"Часна дисквалификација Србији је дража него европска 'часна' арбитража" био је транспарент на јужној трибини који је алудирао на одузимање бодова "орловима" после прекинутог меча са Албанијом. Након истицања те поруке је почело увредљиво скандирање на рачун премијера Александра Вучића, а тада је дошло до комешања на источној трибини, ближе "југу", између дела публике и припадника Жандармерије.

Овације Пауновићу
Долазак Вељка Пауновића, који је са нашом омладинском репрезентацијом као селектор освојио У20 првенство света, пропраћен је овацијама са трибина пред којима је, својевремено, наступао као играч Партизана.

Квалификације за Лигу шампиона, 1. меч 2. кола
Партизан - Дила Гори 1:0 (0:0)
Стрелац: Стефан Бабовић (83)
Београд - Стадион: Партизана; Судија: Бастијан Данкерт (Немачка); Жути картони: Папава, Фалавандишвили, Мартсваладзе, Квирквелија; Црвени картон: Мартсваладзе (у 83. минуту, други жути)

Партизан (4-3-2-1): Ж. Живковић - Вулићевић, Балажиц, Ћирковић, Н. Петровић - Брашанац, Јевтовић, Бабовић - Оумару (од 60. Оумару), Нинковић (од 73. Илић) - Божинов (од 77. Шапоњић)

Дила Гори (4-4-2): Шевченко - Курцилава, Папава, Квакадзе, Квирквелија - Фалавандишвили, Размадзе, Гвалија, Илуридзе (од 90. Гонгадзе) - Мартсваладзе (од 83. Дзарија), Наваловски

Коментари / 0

Оставите коментар