Пчеле су у шкрипцу

Пчеле су изузетно важне за човека, као и за цео животињски и биљни свет. Један од три оброка дневно које једемо омогућили су нам ови мали инсекти. Уколико изумру, многе биљке би отишле са њима, а милиони људи и животиња умрло би од глади. Најгоре од свега јесте чињеница што уопште нисмо далеко од таквог сценарија, јер популација пчела последњих 15 година широм света драматично опада.

Занимљивости 13.07.2015 | 09:11
Пчеле су у шкрипцу

Највећи разлози за помор једног од најкориснијих инсеката на свету јесу – паразити и људи! Међутим, паразити су већ постојали и пчеле су са њима некако излазиле на крај. Међутим, како је сликовито објашњено на Јутјуб каналу "Курз Гесагт – Ин а Нутсхелл", људско понашање довело је до нарушавања равнотеже.

Широко распрострањено коришћење пестицида умногоме је допринело не само због тога што директно доводи до смрти одређених колонија, већ и због тога што доводи до веће изложености и рањивости пчела на паразите.

Коришћење пестицида није једини проблем са стране најразвијенијег облика живота. Крчење великих површина због добијања пољопривредних површина такође је утицало и на многе пчелиње колоније.

Људи су по ко зна који пут због своје похлепе довели до угрожавања одређене врсте. Само овај пут је много другачије, јер од пчела зависи опрашивање и размножавање многих биљака, чиме је угрожен и остатак ланца исхране.

РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Серафим

13.07.2015 07:33

По богопромисли и религији природе као и клими догадја се сто се догадја наиме цовек је узрок многих промена и зла, па нека ове богољубиве зивотињице буду цовеку пример како треба да зна за рад ред и дисциплину јер ако овако наставимо дозивецемо судбину ових пцелица изврнуцемо и ми папке због богохуљења и антихриста, похлепе и злата кога ни кокоска неце да кљуцне а то је постала цовекова највеца вредност на свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мујага

13.07.2015 13:46

Требало би бога замолити да модификује пцеле у складу са данашњим условима и захтјевима. Ако неће, престати се молити радним данима и суботом до подне.

Name

Атеиста

13.07.2015 20:56

Друзе јеси то из средњег вијека пао овдје или ста је реци? Мислим претерујес братеееее!