Милион долара за Доротине ципеле

Анонимни донатор понудио је милион долара награде за поуздану информацију која би довела до црвених ципела које је Џуди Гарланд носила у култном дечјем филму "Чаробњак из Оза" из 1939, а које су украдене из музеја у Гранд Рапидсу, у Минесоти.

Занимљивости 13.07.2015 | 08:44
Милион долара за Доротине ципеле

Како преноси АП, сачувана су три пара Доротиних ципела од којих је један изложен у Музеју Смитсонијан у Вашингтону. Директор музеја у Гранд Рапидсу, родном граду легендарне глумице, рекао је да је дарежљиви донатор из Аризоне и велики фан филма и Гарландове.

Награда ће бити исплаћена особи која буде саопштила тачно место где се ципеле налазе као и име лопова. Магичне црвене ципеле, помоћу којих се након бројних авантура Дороти враћа на фарму у Канзасу, украдене су у августу 2005.

Биле су осигуране на милион долара, а њихова тренутна тржишна вредност се процењује на два до три милиона долара. Филм "Чаробњак из Оза", снимљен по истоименој књизи Френка Баума из 1900, представља прекретницу у кинематографији по сценама у боји које су запечатиле судбину црно-белог филма.

Филм, по многима једно од најбољих десет остварења свих времена, прославио је тада нову звезду Холивуда, Џуди Гарланд.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар