Помен српским жртвама у Сребреници

Код зграде Основног суда у Сребреници, која је током рата била логор за Србе, данас би требало да буду положени вијенци и прислужене свијеће као знак сјећања на злостављане и свирепо убијене српске жртве.

Република Српска 13.07.2015 | 07:34
Помен српским жртвама у Сребреници

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" из Братунца Војин Павловић рекао је раније Срни да му је у сребреничкој полицији јасно речено да нема сметњи да чланови овог удружења и заинтересовани грађани положе вијенце уз зграду Основног суда у Сребреници.

Он је прецизирао да ће полагање вијенаца и прислуживање свијећа за покој душа злостављаних и свирепо убијених Срба пред сребреничким судом бити организовано у 11.00 часова.

Према његовим ријечима, у згради суда био је један од логора за Србе у Сребреници, гдје су затварани, испитивани, тучени, мучени и на разне начине умирали.

"Скоро нико није преживио те тортуре, а они ријетки који су евентуално били размијењени убрзо су умирали од посљедица батина и тортура које су претрпјели", каже Павловић.

Он је изразио очекивање да ће полиција Републике Српске обезбиједити овај скуп да би он протекао мирно и да би се несметано одала почаст српским жртвама на мјесту њиховог страдања.

Павловић истиче да су се одлучили да одају почаст српским жртвама код сребреничког суда због тога што су заробљени Срби на Залазју, на Петровдан 1992. године, одведени и 13. јула затворени у зграду Основног суда и од тада им се губи сваки траг.

Ни до данас 10, од 22 заробљена, још није пронађено и воде се као нестали већ 23 године.

Павловић је позвао грађане Подриња да дођу и одају почаст невиним српским жртвама умореним у казаматима сребреничког суда.

Он истиче да је покренута иницијатива да се, у складу са законом који омогућава обиљежавање свих мјеста ратних страдања, постави спомен-плоча убијеним Србима на зид зграде Основног суда у Сребреници, као и на другим објектима који су служили као логори за Србе у овом мјесту.

"Те спомен-плоче треба да обиљеже мјеста страдања невиних људи и буду опомена да се несрећа каква се дешавала од 1992. до 1995. године у овом мјесту више никада нигдје не понови", закључио је Павловић.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

радник и борац врс

13.07.2015 05:54

Једно питање за Николица ,Вуцица , Дацица ,принца Карадјордјевица ,Босица ,Додика и остали назови Срба гдје сте јуце засто вас нема у Сребреници да запалите свијеце за српске зртве. Ви славите оснивате странке пијете по кафанама није ни цудо сто вас босњаци ципеларе и гадјају камењем људи знају не постујете своје зртве како онда да постујете њихове зртве срамота и ниста висе ! А свим зртвама овог рата у бих од мене нека је лака црна земља !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

13.07.2015 06:29

Хоће ли доћи Вучић и Додик. Можда додју и Бакир и Клинтон да се извине сјенама жртвама огавног дивљања Насера Орича и његове банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

13.07.2015 07:07

Искрено суосјецање породицама цивила. Породицама војника, такодје, ал из постовања немојте их сврставати у цивилне зртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.07.2015 07:16

Знају они истину сто су написани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањалукаМ

13.07.2015 07:22

ВЈЕЦНА ВАМ СЛАВА.ВИ СТЕ СВОЈЕ ЗИВОТЕ УГРАДИЛИ У НАСУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И ХВАЛА ВАМ ЗБОГ ТОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

13.07.2015 08:13

Моје болно суосјецање с породиицама настрадалих током рата.Зртвама миран спокој с мојим болним осјецањем.

Name

Милојко Бања Лука

13.07.2015 08:04

Пуно вама Хвала што сте положили своје главе јуначки за ову државу Републику Српску. Ви муџахедини и даље измишљајте приче преко ваше америчкоевропске браће да су то Српски или како ви то кажете "Ћетнићки" добровољци. Зар је Српско дјете од 9 година војник? Зар је Српска снаја трудница Српски војник? Зар је Српска беба печена у рерни војник? Зар је Српски старац који једва вуче штап војник? Српска старица? Багро са вама ни у Цркву ни у Џамију. А палима за слободу Републике Српске нека је ВЈЕЧНА СЛАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

13.07.2015 08:10

Како било да било јадан си мој Србине и у гробу, а јос јаднији и понизенији на земљи а гинуло се за слободу, прво си веровао у Тита па у братство и јединство па си се одрекао себе и свог србског имена, кад смо те у последњем рату звали да безис рекао си, својим Србима ми смо овде зивели заједно са муслиманима и њима верујемо висе него вама цетницима, сада си у гробу или избеглиству где те сви као побегуљу сутају сноге на ногу ето да зло буде веце ни на гробље да додју да ти се поклоне лака ти црна земљица била дуса ти се у рајско насеље преселила са Аврамом и Исаком са Царом Лазаром и Милосем Обилицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави грујица

13.07.2015 09:03

Пун yоутубе видео-записа и изјаве Муслимана како су убијали Србе. ШТА РАДЕ ТУЖИЛАШТВА? ШТА?

ОДГОВОРИТЕ