Збогом памети! Како Енглези бацају паре на Енглезе?!

Трансфер Рахима Стерлинга је уздрмао фудбалску Европу, али у топ 10 најскупљих енглеских фудбалера се налази још неколико катастрофалних потеза.

Фудбал 14.07.2015 | 09:00
Збогом памети! Како Енглези бацају паре на Енглезе?!

Стижу потврде са свих страна: Рахим Стерлинг прелази из Ливерпула у Манчестер Сити за 68.000.000 евра! Сума од које се врти у глави. Сума од које многе заљубљенике у фудбал заправо боли глава...

И даље влада неверица зашто је Манчестер Сити за момка који нема трофеј у животу искеширао толику суму новца. За момка који је дао тек 20 голова у каријери на 130 утакмица у дресу Ливерпула. Познато је колико Енглези воле да прецене своје фудбалере, али ово сада је заиста отишло у крајност. Истина, енглески клубови имају и тај "мали проблем" да и поред асова са свих меридијана морају у екипи да имају и играче који су поникли на Острву. Али тешко да тај аргумент може да покрије Ситијеву одлуку да плати оволики новац. Тешко да може да је покрије и чињеница да је Стерлинг свакако један од најталентованијих играча у Европи. Скоро 70.000.000 евра?! То је луд новац чак и за Реал и Барселону...

Рахим Стерлинг ће онога дана (или сата) кад потпише за Грађане постати 13. најскупљи играч у историји фудбала. Постаће најскупљи играч до 21 године откако се игра овај спорт. И наравно, постаће најскупљи енглески фудбалер свих времена. У овој првој категорији не заслужује пласман ни у топ 100, а богме не заслужује ни топ 10 у преостале две категорије. Било је много бољих младих фудбалера, било је и далеко бољих Енглеза.

Посебну димензију овом лудачком потез манчестерког клуба даје и чињеница да је Стерлинг имао још две године уговора и да би следећег лета био далеко, далеко јефтинији. Па таман преседео на клупи целу сезону. Ливерпул који је важио за клуб са катастрофалним проценама на фудбалској пијаци, сада с правом може да ликује да је направио један од послова века.

Међутим, нереалне цене у трговини премијерлигаша када су питању трансфери енглеских фудбалера нису ништа ново. Довољно је погледати листу најскупљих енглеских фудбалера, који су прелазили из домаћег у домаћи клуб.

Ово је десет најкупљих трансфера Енглеза из енглеских у енглеске клубове

Рио Фердинанад (Лидс - Манчестер Јунајтед) - 46.000.000 евра
Енди Керол (Њукасл - Ливерпул) - 41.000.000
Лук Шо (Саутемптон - Манчестер Јунајтед) - 37.500.000
Вејн Руни (Евертон - Манчестер Јунајтед) - 37.000.000
Шон Рајт-Филипс (Манчестер Сити - Челси) - 31.5000.000
Адам Лалана (Саутемптон - Ливерпул) - 31.000.000
Џолион Лескот (Евертон - Манчестер Сити) - 27.500.000
Мајкл Керик (Тотенхем - Манчестер Јунајтед) - 27.200.000
Рио Фердинанд (Вест Хем - Лидс) - 26.000.000
Дарен Бент (Чарлтон - Тотенхем) - 24.750.000

Ако би се за досадашњег рекордера Рија Фердинанда могло и рећи да је оправдао новац јер се поштено одужио Манчестер Јунајтеду, његови следбеници на листи дефитнивно не могу да се назову паметним инвестицијама. Енди Керол за 41.000.000 евра? Потез због којег ће Ливерпулу вечито црвенети образи. Лук Шо је трећи, рано је да му се суди, али ако хоће да избегне етикету "промашај", мораће баш да заблиста на Олд Трафорду после бледе прве сезоне проткане повредама.

Дефинитивно најбоља "поптуно енглеска" трговина је био долазак Вејна Рунија из Евертона у Манчестер Јунајтед. Исплатио је популарни Ваза свих 37.000.000 евра. То се дефинитивно не може рећи за Шона Рајт-Филипса на петом месту. Он можда и највише подсећа на актуелну причу Стерлинга. Био је хит у Манчестер Ситију, али ништа више од брзог играча који понекад може да направи разлику. Испоставио се као тотални промашај Челсија. Свеукупно, Енглези су највише промашивали са тим својим "бисерима" који су играли на крилним позицијама. Поред Рајт-Филипса је довољно поменути Џејмса Милнера (Манчестер Сити 22.000.000 евра), Ешлија Јанга (Манчестер Јунајтед - 18.000.000 евра), а тешко и да се Ливерпулових 31.000.000 евра уложених у Адама Лалану може назвати паметним послом. Наравно, један од промашаја века је и Ситијева куповина Џолиона Лескота из Евертона за 27.500.000 евра. То здрав разум тешко може да поднесе...

Пример Стерлинга је показатељ да Енглези нису ништа научили на грешкама из претходних сезона. Резултати у еврокуповима су им лошији из године у годину, али то их не обесхрабрује да троше као суманути. Напоменимо да иде август у којем премијерлигаши издвајају највише новца на појачања. Најбогтаији су и може им се. Погледајте истраживање француског Л’Екипа о новцу од ТВ права за првенствене мечеве за претходну сезону. Премијерлигаши доминирају! Лестер је зарадио више од Јувентуса, сви енглески клубови су инкасирали далеко више новца од Бајерна.

А, опет Јувентус је играо Лиге шампиона са Пирлом и Погбом које је довео без обештећења, Тевезом и Видалом чије трансфере је платио по десетак милиона евра. Без озбиљног новца се данас не може у Европи, али његове велике количине поред шансе за успех, доносе и огроман ризик да испаднете смешни. Енглези су у томе шампиона света.

Коментари / 0

Оставите коментар