Подршка Италије европском путу БиХ

Италија снажно подржава европски пут БиХ, а на том путу су најважније реформе, закључено је на састанку министра спољних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнадка и шефа дипломатије Италије Паола Ђентилонија.

Босна и Херцеговина 12.07.2015 | 19:59
Подршка  Италије европском путу БиХ

,,Италија је оснивач и стуб Европске уније и зато је важно што имамо изузетно добру сарадњу и што Италија снажно подржава нову структуру власти у БиХ. Желимо да, скоро двије деценије након рата, грађанима омогућимо да живе боље и да се БиХ окрене ка будућности и ка Европи'', изјавио је након састанка са италијанским колегом министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и додао да је након политчких тензија опредјељење  власти у БиХ да се врати на позитивну атмосферу и да свакодневно ради на томе да се што више европских стандарда и вриједности угради у наше друштво.

Шеф италијанске дипломатије каже да његова земља подржава европски пут БиХ те да је јако важно да се на том путу крене са реформама.

,,Знам да увијек када су реформе у питању долази до одређених препрека на политичком и другим плановима, али Италија сматра да су реформе кључ да БиХ у овом тренутку иде даље'', сматра Паоло Ђентилони министар спољних послова Италије.

Шефови дипломатија двије земље разговарали су и о безбједносним питањима, прије свега о сарадњи у борби против криминала, корупције и тероризма.

Италијанске новинаре занимало је да ли су власти у БиХ забринуте због, како кажу, радикализације исламског тероризма у региону, али и у БиХ.

,,Не би рекао да смо забринуту, већ да смо свјесни опасности од тероризма'', одговорио је министар Црнадак и подсјетио да се недавно у Зворнику десио терористички напад у којем је један полицајац убијен.

,,Нажалост знамо како тероризам изгледа и на нашем терену. БиХ је опредјељена за борбу против тероризма. Дио смо глобале мреже, али радимо и на јачању наших агенција и институција које се боре проти тог зла'', истакао је Црнадак.

На састанку се разговарало и о економији.

Трговинска размјена између БиХ и Италије у протеклих неколико година износи преко милијарду евра годишње, што је изузетно добро, али је закључено да има простора и могућности за побољшање економске сарадње.

Било је ријечи и о културној сарадњи, прије свега вечерашњем ,,Концерту за мир'' који ће у Сарајеву одржати филхармонија Миланске скале и који је, према ријечима шефова дипломатије двије земље, посвећен будућности и почетку прославе 20 година од успостављања мира у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

немозе то тако

12.07.2015 14:51

Нисте питали главног бају зна се ко је тата ове теске бједе

ОДГОВОРИТЕ