Помен српским жртвама у Подрињу

Служењем парастоса код спомен-костурница страдалима у два протекла рата на Залазју код Сребренице, прислуживањем свијећа за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје, данас су обиљежене 23 године од великог српског страдања у сребреничкој општини на Петровдан.

Република Српска 12.07.2015 | 20:00
Помен српским жртвама у Подрињу

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгићевић рекао је да је у Залазју почињен стравичан злочин над Србима за који нико није одговарао, истичући да је боли то што свјетска јавност говори само о страдању једног народа на овом простору.

Изасланик српског члана предсједништва БиХ Зоран Ђерић рекао је да су људи који су овдје убијени страдали само зато што су били Срби.

Он каже да се не може само тражити извињење од српске стране, а да за злочине над Србима нико не одговара.

Предсједник Одбора за обиљежавање страдања српског народа Сребренице Милош Миловановић рекао је да су Срби у сребреничкој општини масовно страдали од 1992. до 1995. године и да због тога још нико није одговарао.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, Тужилаштва и Суда БиХ.

Драгица Лазаревић, којој су на Петровдан на Залазју погинули муж и два брата и размијењени су, каже да јој је лакше након што су сахрањени, али и даље боли неправда што нико није одговарао за мучења и убиства заробљених без суђења и права на одбрану.

"Тражимо да злочинци напокон одговарају или да се укида правосуђе БиХ", поручила је ова огорчена жена.

Ове године је многоструко више делегација присуствовало, одало почаст и положило цвијеће на спомен обиљежје на Залазју него свих претходних година, а страних новинара скоро да је било више него преживјелих становника Залазја.

Цвијеће на спомен-обиљежје, осим Драгичевића и Ђерића, положиле су делегације ОХР-а, републичке и општинских организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, борачких организација Сребренице, Братунца и Зворника, те општина Братунац и Сребреница, делегација Српског националног вијећа Црне Горе, Покрета "Источна алтернатива" из Београда, те мноштво страначких делегација из Републике Српске и Србије.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба, а велики број их је рањен.

Извор: СРНА

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Крајишник

12.07.2015 16:13

Гдје су Вучић и Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

12.07.2015 22:43

Немају они времена за то, имају много пречих државничких послова, а и могао би их снимити некакв блесави новинар некаквог нпр ББЦ-а па ето проблема...

Name

Тарзан

12.07.2015 17:53

Не видим их као ни Бакира који се обецао поклонит српским зртвама је ли има разлике измедју зивота босњака и Србина или је све ствар пропаганде.?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

12.07.2015 18:11

За разлику од других Срби помене погинулим обиљежавају на достојанствен начин у складу са својој вјером и традицијом, без медијске помпе и политичке алабуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

12.07.2015 18:29

Нема ни Додика ни Вуцица али ни Босица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањалукаМ

12.07.2015 18:36

Ово је искрено заљење и помен,јер су зртве стварне,а не измисљене као у Сребреници.Несто не видим ни Вуцица нити иједног турцина из Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

12.07.2015 18:39

Пристојно и достојанствено сјецање на зртве Алијини и Насерови зликоваца нама не требају, ни пропаганда и богацење на рацун ових несретни људи као сто то раде муслимани, ми своје постујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насер Ориц

12.07.2015 19:27

Јунак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто српске патриоте не одете Братунац, Кравицу итд..

12.07.2015 19:32

Засто није Вуциц отисао у Братунац где су Срби муцки побијани и муцени зверски. Има Цркава у Београду колико хоцес, а има их и успут до Братунца. Само да купи једну свецу(10 динара) у Цркви, да је намени за убијене Србе и запали код спомен обилезја у Братунцу. То се српски политицари ни са једне стране Дрине не би сетили. Свеца и молитва, то је једино потребно Српским зртавама. Такав пример треба омлдаини и свима вернима. Само Бог памти српске зтртве и њихове фамилије. Какви венци и бакраци и медијуска пропаганда. Њима је битно ста казе Меркел, Клинтон, Обама, а не њихова дуса, срце и вера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањалукаМ

12.07.2015 19:43

Достојанствено и искрено заљење,а не као јуцерасњи циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спајдер

13.07.2015 08:26

Па био је Бајин смрад ...ДРАГИЧЕВИЋ....

ОДГОВОРИТЕ