Креће НАЈБОЉЕ ОД ТЕНИСА: Новак - Роџер у 40. дуелу за титулу на Вимблдону!

Новак Ђоковић ће у за десетак минута имати прилику да освоји свој трећи Вимблдон, али на путу до титуле неће имати уопште лак посао, јер у финалу за противника има седмоструког шампиона на легендарној лондонској трави, Роџера Федерера.

Тенис 12.07.2015 | 15:00
Креће НАЈБОЉЕ ОД ТЕНИСА: Новак - Роџер у 40. дуелу за титулу на Вимблдону!

Заиста, од овога тренутно у тенису не може боље - два првопласирана тенисера за највреднији трофеј "белог" спорта. Ово ће бити тачно 40. међусобни дуел Ђоковића и Федерера, а српски тенисер би у случају победе, уз титулу, могао и да се поравна у победама са Швајцарцем.

Новак је први пут на мегдан Роџеру изашао сада већ давне 2006. године у Монте Карлу када је тада неприкосновеном "Федексу" одузео сет (2:1) и најавио велику каријеру. И Федереру је било јасно да ће ускоро добити велику препреку на АТП туру, што се и потврдило већ у августу наредне године када је први пут положио оружје пред Новаком у Монтреалу (2:1).

Победе у међусобним дуелима биле су ретке за Новака, све до Аустралијан опена 2011. године. Представник Србије од од јануара до средине марта успева да елиминише Роџера у "земљи кенгура", Дубаију и Индијан Велсу, па са паузом од једног пораза на Ролан Гаросу, наставља да терорише Федерера у УС опену, Дохи, Риму, затим прави освету на Отвореном првенству Француске.

Мало по мало, Ђоковић је стизао великог шампиона, а затим и стао раме уз раме са њим. Последњи дуел њих двојица одиграли су у Риму у мају када је Ђоковић без изгубљеног сета славио.

Ђоковић је свој пут на овогодишњем Вимблдону изградио победама против Колшрајбера, Ниеминена, Томића, Андерсона, Чилића и Гаскеа, док је Федерер другу страну жреба "почистио" преко Џумхура, Кверија, Гроа, Баутисте, Симона и Мареја. Дефинитивно се може доћи до закључка да је Швајцарац имао много лакши жреб и да су му опасности стигле тек у четвртфиналу, мада ни Симон није представљао превелику препреку.

Уколико Ђоковић успе да освоји Вимблдон, то ће му бити девета Гренд слем титула и постаће усамљен на осмој позицији вечне листе тако што ће за по један трофеј бити бољи од Фреда Перија, Кена Росвела, Џимија Конорса, Ивана Лендла и Андреа Агасија. Ипак, што се Опен Ере тиче, ту би реузео пету позицију и био две титуле даље од Бјорна Борга.

Федерер и даље има убедљиво највише освојених Гренд слемова са седам титула на Вимблдону, пет на УС опену, четири на Аустралијан опену и једном на Ролан Гаросу. Ђоковић би се, такође, новом титулом поравнао на првом месту са Рафаелом Надалом по освојеним трофејима у овој деценији после 2010. године (осам), док остали нису ни близу (Федерер, Мареј, Вавринка по две титуле).

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сладјан

12.07.2015 13:57

Ајмо Србинеееее

ОДГОВОРИТЕ