Вимблдон - херој дана: Серена Вилијамс!

“Не желим да станем”, рекла је Серена Вилијамс после освајања своје 21. Грен слем титуле, а многи љубитељи тениса верују да неће ускоро ни стати.

Тенис 12.07.2015 | 16:00
Вимблдон - херој дана: Серена Вилијамс!

Вилијамсова је у финалу најпрестижнијег турнира на свету славила против Шпанкиње Гарбине Муругусе са 6:4, 6:4.

На тај начин, Американка се шпанској тенисерки венецуеланског порекла на најбољи могући начин реванширала за пораз на прошлогодишњем издању Ролан Гароса и не само то.

Млађа од сестара Вилијамс тако је комплетирала Грен слем, додуше не календарски, али је то само по себи тешко остварити. Серена у овом тренутку у свом поседу има титуле са УС Опена, Аустралијан Опена, Ролан Гароса и Вимблдона који су одржани у последњих годину дана, а како игра, тешко је замислити да неће доћи и до календарског.

Последња тенисерка којој је то пошло за руком била је Немица Штефи Граф 1988. године. Симболика у тој чињеници је велика, јер ако освоји и УС Опен ове године, Серена ће се изједначити са Графовом по броју титула, пошто најбоља тенисерка тренутно има 21 трофеј са највећих турнира на свету. Тада би је од Маргарет Корт делиле две титуле, а како је кренула, Серена се неће скоро зауставити, иако је у суботу постала најстарија освајачица Грен слема у Опен ери са 33 године и 263 дана.

“Ако сам већ могла да дођем до ‘Серена слема’, могу и до Грен слема. Увек сам говорила, 127 људи не жели да ја то учиним. Није то ништа лично, само они желе исто да победе. Имала сам заиста тежак жреб и то ми даје самопоуздање, ако сам сада успела, да могу поново. Даћу све од себе. Немам шта да изгубим. Сигурна сам на првом месту WТА листе, а мој циљ је да ту и останем до краја сезоне. Желим да се постарам да пред Аустралијан Опен немам никакав притисак”, рекла је Серена.

Упркос њеним годинама, утисак је да Серена и нема праву конкуренцију, о чему смо писали у нашој теми. Американка је једноставно превише добра, а један од разлога за то можда је управо чињеница да се последњих година концентрисала баш на Грен слемовима. Било је и осталих турнира на којима је бриљирала, али је оно најбоље чувала за најважније тренутке, па потпуно заслужено носи епитет најбоље тенисерке данашњице.

Свој први Грен слем Серена је освојила 1999. године на УС Опену, може се рећи да је посебно доминантна била током 2002. и 2003. године, када је такође комплетирала Грен слем, додуше не календарски. Од тада је имала тренутке сјаја, али и очаја, да би између 2010. и 2011. године пролазила кроз тежак период због здравствених проблема.

Многи су мислили да се после тога неће ни вратити, али се вратила јача него раније. За нешто више од три године освојила је осам Грен слемова и зацементирала своје место међу великанима свог спорта. За сада ни не помишља на пензију, а то значи да нико не може ни да претпостави шта још може да уради, јер ако настави овако, и Штефи Граф и Маргарет Корт би могла да остави далеко иза себе, о осталим тенисеркама да не говоримо…

Коментари / 0

Оставите коментар