За путовања обилато посезали из касе

Министарство одбране Босне и Херцеговине прошле године потрошило је великих 275 милиона КМ, а знатан број јавних набавки вриједних преко 30 милиона КМ није спроведен у складу са законом.

Босна и Херцеговина 11.07.2015 | 14:32
За путовања обилато посезали из касе

Ово се, између осталог, наводи у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ, који је пословање Министарства одбране БиХ оцијенио мишљењем с резервом, а поред јавних набавки спорно је и то што је велики новац за путовања исплаћиван из благајне и што нема процјене вриједности великог дијела имовине којом располаже Министарство.

Што се тиче јавних набавки, ревизорима је најспорније то што су неке набавке, као нпр. горива, гума, акумулатора, спроведене по хитној процедури и преговарачким поступком, иако, према мишљењу ревизора, уопште није било потребе за тим.

Рецимо, набавка горива вриједна 485.000 КМ спроведена је преговарачким поступком, с тим да је процедура покренута 25. јуна, а позив за достављање понуда упућен 14. јула и уговор закључен тек 26. августа.

"Сам поступак избора најповољнијег добављача је трајао прилично дуго и поставља се питање оправданости за провођење преговарачког поступка без објаве", наводи се у ревизорском извјештају.

Исти случај, односно још драстичнији је с набавком ГМ1 горива, јер је поступак покренут 23. јула, а уговор потписан тек 5. септембра, тако да је ревизија такође поставила питање због чега се Министарство одбране БиХ одлучило за преговарачки поступак правдајући то хитношћу, ако је поступак трајао дуже од мјесец дана.

Исто тако набављене су гуме, акумулатори и батерије и то у вриједности од преко 281.000 КМ, а проблема је било и приликом процедуре за куповину хране вриједности преко пет милиона КМ и с куповином маскирних џемпера, који су пореске обвезнике коштали 99.000 КМ.

"У погледу појединих поступака јавних набавки, њихове реализације, која није била у складу с одредбама закона, покренути су поступци од стране надлежних истражних органа", констатовала је ревизија, а ово се највјероватније односи на истрагу против Марине Пендеш, бившег замјеника и актуелног министра одбране БиХ.

Да постоје ове истраге потврђено је у Тужилаштву БиХ, међутим Пендешева је недавно рекла да покретање истраге не значи да постоји одговорност и упитала откада то само замјеница министра доноси одлуке.

"Наравно да у Министарству одбране поштујемо све процедуре и радимо у складу са законом. Али нека свако ради свој посао, као што ја радим свој. Нека се тиме баве институције које треба да се баве, па ћемо видјети", рекла је Пендешева.

Министарство одбране БиХ као институција која има убједљиво највећи буџет на нивоу БиХ прошле године располагало је са 290,8 милиона КМ, од чега је на плате 10.011 људи потрошено готово 190 милиона КМ.

Поред плата, за накнаде за превоз потрошено је 13,7 милиона КМ, топли оброк 9,7 милиона КМ, регрес три милиона КМ, одвојени живот 6,4 милиона КМ, за смјештај војних лица 7,6 милиона КМ и смјештај званичника 679.000 КМ.

За трошкове путовања Министарству је одобрен 3,1 милион КМ, од чега су на путовања у иностранству отишла 1,3 милиона, а остало на путовања унутар земље. Значајни издаци на путним трошковима у иностранству обухватају трошкове превоза јавним средствима у износу од 335.315 КМ, трошкове смјештаја у иностранству 145.381 КМ и трошкове дневница у иностранству 817.163 КМ.

За телефонске и поштанске услуге прошле године потрошено је 745.719 КМ, за енергију и комуналне услуге 6,4 милиона КМ, док је набавка материјала за Министарство одбране БиХ пореске обвезнике коштала 7,9 милиона КМ.

За употребу возила и хеликоптера потрошен је 9,1 милион КМ, од чега је за гориво отишло 5,9 милиона КМ, млазно гориво 1,3 милиона КМ те за одржавање и поправак возила 1,2 милиона КМ.

У Канцеларији за односе с јавношћу Министарства одбране БиХ у петак нису жељели да коментаришу налазе ревизије, а Зекеријах Осмић, бивши министар одбране, а на чији мандат се односи ревизија, није се јављао на телефон.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цар

11.07.2015 13:20

РУПА БЕЗ ДНА А О МАЛВЕРИЗАЦИАМА БИ СЕ МОГЛО НАСИРОКО РАЗГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ