Новалићева влада најгора од Дејтона

Формулација "сто дана рада" нове Владе ФБиХ вјероватно ће се попети на врх листе највећих политичких апсурда у већем бх. ентитету, јер се актуелна Влада Фадила Новалића показала нејнеефикаснијом од свих послијератних које су радиле лоше или никако.

Босна и Херцеговина 11.07.2015 | 13:36
Новалићева влада најгора од Дејтона

Ово је, у најкраћем, и јединствена оцјена аналитичара и добрих познавалаца политичких прилика у БиХ о функцинирању федералне владе у протекла три мјесеца, током којих је барем двије трећине времена била у блокади!

Отуда и чуди жеља премијера Новалића да организира конференцију за новинаре на ову тему, на којој је у петак Новалић, да би све било интересантније, успоредио чисто статистичке податке о раду претходне владе Нермина Никшића с радом његове, закључивши да је по свему садашња успјешнија!?

Како је навео, његова влада одржала је 14 редовних и четири ванредне сједнице, док је Никшићева "одржала 11 редовних и двије ванредне".

Он је, такођер, истакао да је "број тачака о разрјешењу и именовању које је разматрала његова влада 49, а Никшићева 95".

Надаље, Новалић је нагласио и да је једна од битних мјера које је увела његова влада "мораториј на запошљавање", иако је јавности добро познато какви су се кадровски ратову водили, као и разлоге изласка ДФ-а из парламентарне већине.

"Ово јесу егзактни подаци и говоре о нашем раду, али првенствено поручујемо да Влада жели доћи до тога да ФБиХ свој просперитет гради на здравим темељима. Управо с нагласком да гради, јер овдје се не ради о послу који се дешава преко ноћи, у 100 дана или током једног мандата. Подићи економију на стабилне ноге, након раздобља у којем се економска политика базирала на ирационалном задуживању ради неразумне потрошње, захтијева стрпљивост и упорност", изјавио је Новалић те закључио да изградња такве економије подразумијева "рационалност, одрицање и пуну одговорност".

Тек овлаш премијер ФБиХ је говорио о конкретним финансијским бројкама, па се похвалио смањењем вањског и унутрашњег дуга за 180,2 милиона КМ.

Међутим, потпуно је другачији поглед независних аналитичара на Владин "рад" у протекла три мјесеца и десет дана.

Славо Кукић, мостарски професор и политички аналитичар, истиче да пажљиво прати рад извршне власти у протеклих 20 година.

"Ово је најгорих 100 дана једне владе од Дејтона до данас! Ви имате ситуацију да у ових сто дана они нису начинили ниједан потез карактеристичан за Владу, него се преко Владе преламају интереси странака и политичких лидера", закључује Кукић. Он је, каже, увјерен да ћемо требати сачекати још 20 година док не дочекамо једну овакву владу.

Ни Асим Мујкић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, не види апсолутно ништа позитивно што је учинио Новалићев кабинет.

"Учинак Владе ФБиХ је изузетно добар када је у питању сами разлог зашто се формирају институције власти у овој земљи. Дакле, успјешно је извршена прерасподјела виталних функција и Влада је, с те стране, изузетно напорно радила", саркастичан је Мујкић.

Но, закључује да то нема ама баш никакве везе с насушним потребама грађана.

На питање како би онда оцијенио првих 100 дана Владе Фадила Новалића на скали оцјена од 1 до 10, Мујкић је одговорио -2.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

промјена или промаја

11.07.2015 12:05

Ма није могуће, влада ФБиХ, десиле се промјене.

ОДГОВОРИТЕ