Коментар: Гдје је Звезда у модерном фудбалу? Европа зна!

Ово питање се не односи на оне на терену, већ на оне у канцеларијама, а одговор константно даје Европа: Осам година од последњег учешћа и пар хиљада километара источно, колико има до места где је надиграна и елиминсана!

Фудбал 11.07.2015 | 00:00
Коментар: Гдје је Звезда у модерном фудбалу? Европа зна!

"У Београду 0:2, у Алматију 1:2. Као да је играла против Ајакса, а не против Каирата", приметио је један мој колега после пораза Црвене звезде у реванш мечу 1. кола квалификација за Лигу Европе.

Ова два резултата донели су црвено-белима најранију елиминацију са међународне сцене у клупској историји (9. јула), а показали су и још нешто - да је тим који се бори за титулу у првенству Казахстана миљама испред најтрофејнијег српског клуба и некадашњег шампиона Европе.

Не само квалитетом на терену, колико организационо.

Без обзира што им ове сезоне наступи у Европи нису у првом плану, о чему је пре прве утакмице за Мондо причао штопер казахстанског клуба Жарко Марковић, клуб жуто-црне боје приступио је овим дуелима много озбиљније него црвено-бели ривал.

И деловао много озбиљније. И играо много једноставније и ефектније.

Нису, међутим, криви фудбалери Звезде, него они који нису водили рачуна о томе да квалификације почињу почетком јула, раније него икад, и да је потребно до тада формирати тим који ће бити кадар да конкурише ривалу за пласман у другу рунду.

Због чега је Звезда овако неспремна дочекала старт сезоне? Други одговор немамо осим да је неко у клубу потценио могуће ривале у 1. колу квалификација за Лигу Европе.

Очигледно су се у Црвеној звезди уздали у срећу приликом жреба, али она је одавно напустила клуб из Љутице Богдана 1а (а, како вам уопште звучи то да је Звезда извукла Каират и да није имала среће? Знамо...).

Стрепња због исхода жреба није била лажна, али она у старту нија била само последица имена и снаге ривала, већ свести о сопственој немоћи и неспремности. И није дуго прошло до потврде црних слутњи, свега 110 секунди... И тада, када је Саво Павићевић добио црвени картон у 2. минуту првог меча (иако је судија прво извадио жути), и када је Саша Стојановић погодио пречку у 23. минуту реванша, при резултату 0:0.

У свакој секунди током 180 минута игре било је јасно да се даље не може.

Било је јасно да је екипа изашла на терен без јасног плана шта и како жели, а челни људи Црвене звезде изгледа нису много планирали тога планирали током једногодишње суспензије на учешће у УЕФА такмичењима.

Јер, како другачије објаснити да је тренер Миодраг Гроф Божовић у сезону ушао са играчима од којих је већина претходних шест месеци била у другом плану?

Они који су играли, трудили су се колико су могли, а нису могли за више од неких сат времена високог темпа, јер су "припреме Црвене звезде тек почеле, док је играчима Каирата првенство у јеку" - често се ових дана чује на "Маракани".

Зашто је тако, ако се још зимус знало да ће Дарко Лазовић отићи из клуба, да младе играче чекају Светско првенство на Новом Зеланду и Европско у Чешкој и да, као и увек, постоји опасност да појачања не стигну на време?

Зашто је тако, ако се још зимус знало да ће од последњег звиждука у Суперлиги до првог звиждука у Лиги Европе бити никад мање времена?

То су само нека од питања која би се могла поставити људима са адресе Љутице Богдана 1а, али Европа, испоставило се, не поставља питања већ даје одговоре ко је где у модерном фудбалу...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гунар

09.07.2015 20:47

Јесте ли озбиљни? Идеја је да се у припреме за нову сезону крене пре него што се претходна заврши? Од краја прошле сезоне до прве утакмице са Кајратом прошло је 39 дана, током којих је пола тима било са репрезентацијама. То ни у лудилу није довољно да екипа оде на одмор, обави припреме, стигну појачања и уиграју се до разумне мере. Ако знамо да су шансе за групну фазу минималне, а и да сама групна фаза не доноси ништа конкретно, јасно је било да ће одабрати темпирање форме за лигу, а не за Кајрат.

ОДГОВОРИТЕ