Шта заиста узрокује "шлауф" око стомака?

Већина нас за масне наслаге око струка, тзв. "шлауф", криви нездраву храну попут пице, хамбургера или чоколаде, али нутриционисти истичу како разлог за то у највећој мјери може бити стрес.

Свијет 09.07.2015 | 19:32
Шта заиста узрокује "шлауф" око стомака?

"Кад смо напети или под притиском тијело производи хормоне као што је кортизол, који подстичу накупљање масних наслага око стомака. Ова врста масних наслага зна бити изузетно опасна јер се таложи око органа и може довести до бројних хроничних проблема, као што су ризик од дијабетеса типа 2, срчана обољења, мождани удар, висок крвни притисак, па чак и рак", појашњава нутриционистица Марилин Гренвиле за Дејли Мејл.

Она додаје да наш модерни начин живота доноси са собом бројне стресне ситуације у којима се најчешће лучи адреналин.

Наше је тијело програмирано тако да у тренуцима опасности лучи адреналин и кортизол који нам дају енергију и помажу да будемо физички спремнији на реаговање у тим ситуацијама. Међутим, наш модерни начин живота у којем нисмо превише активни, а стрес је свакодневна појава, чини да та енергија, у форми масти и глукозе, нема гдје отићи, већ се у виду масних ћелија таложи око нашег струка.

Нажалост, ова врста масних наслага зна бити изузетно упорна и "тврдоглава", тако да не реагује на дијете или пак ригорозна вјежбања.

Такође, стрес подстиче повећање апетита и чини да имате потребу за нездравом храном.

И, које је рјешење?

Нутриционисти савјетују да прекинете дијете и бројање калорија, те да једете чешће, мање оброке (свака три сата).

Из прехране избаците шећере и рафиниране угљене хидрате (уколико их пак једете, настојте да то не буде иза 18 сати), те оброцима додајте протеине - они нас чине ситима и помажу при мршању.

Не прескачите доручак, пазите на газирана и заслађена пића - вода је најбоље рјешење, трудите се да се довољно крећете и настојте да једете полако.

Коментари / 0

Оставите коментар