"Срби су патили као и други, ако не и више!"

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да се Русија залаже да буду истражени сви злочини који су током сукоба у БиХ извршени над свим народима, Бошњацима, Србима и Хрватима, запитавши се треба ли постављати питање ко је од њих страдао више.

Свијет 09.07.2015 | 08:04
"Срби су патили као и други, ако не и више!"

Наводећи податак да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове, Чуркин је рекао да се може закључити да су Срби патили као други, ако не и више.

Он је додао да се пред регионом и свијетом поставља задатак да се постигне потпуно смиривање ситуације у БиХ, те да би усвајање нацрта резолуције који је изнијела Велика Британија било контрапродуктивно и само водило повећању тензија у региону.

"Тај нацрт је неконструктиван, конфронтативан и политички мотивисан. Садржавао је значајна искривљивања чији је резултат да се кривица за оно што се догодило сваљује само на један народ. Приступ према ком се из свих ратних злочина издваја само један, апсолутно је непримјерен и продубљује ионако подијељено друштво у БиХ", рекао је Чуркин, преноси "Спутњик".

Он је подсјетио да је Русија предложила алтернативну, избалансирану варијанту, али да су њени кључни приједлози игнорисани.

"Дијаметрално супротне реакције мултиетничког и мултиконфесионалног друштва само су нас учврстили у увјерењу да такав документ, кад би га усвојили, не би служио миру на Балкану већ би само још више оживио старе ране, осуђујући регион на конзервирање напетости и удаљујући перспективе успостављања трајног мира", навео је руски амбасадор.

Чуркин је рекао да је такав став изнесен и у писмима званичника Србије и Републике Српске упућеним УН.

Он је упозорио да у ширем контексту у предложеном нацрту не може да се не уочи покушај да се изврши притисак на Бањалуку и Београд.

"Задатак Савета безбједности је да јача мир а не да га уздрмава", поручио је Чуркин, додавши да историчарима треба оставити да се баве генезом југословенске кризе, а не да се у то уплиће Савјет безбједности.

Британску резолуцију о Сребреници данас је у Савјету безбједности УН блокирала Русија која је уложила вето, уздржане су биле Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела, док је преосталих 10 чланица гласало "за".

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Томбацар

09.07.2015 06:09

Колико це Србију да коста тај вето сазнаце се веома брзо. Гдје Руси не могу ниста да ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

09.07.2015 06:09

ЊЕТ!!! Браво Руси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

09.07.2015 06:15

ПОБИЈЕДИТИ ЕВРОПСКИ ФАШИЗАМ И АМЕРИЧКУ ДЕМОКРАТИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

09.07.2015 06:26

БИЛО ЈЕ ТО НА БРДОВИТОМ БАЛКАНУ..............?! НИКО СЕ НИЈЕ СЈЕТИО БИЛО КАКВЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ............?! ФАШИЗАМ ЈЕ ОЖИВИО И ХАРА ЕВРОПОМ...........?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

09.07.2015 06:27

Русија - НЕ Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела - Уздрзане. Врхунски спонзори! Само јос фали Сјеверна Кореја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

09.07.2015 08:43

Врхунац цинизма је кад пљујете на САД кад напада муслиманске земље, кад се боре против исламиста, кад су вам криви за односе у свијету и према муслиманима а кад почну причу о некој резолуцији онда су вам најбољи пријатељи.Врхунац цинизма.

Name

Дејан.бл

09.07.2015 09:43

Ја не зелим да зивим у некој вехабијској заједници , неком калифату . А Ви ? Само референдум.

Name

ВРС РВИ

09.07.2015 23:39

Довољан је један вето, било би их још да је требало. Наравно да је и С. Кореја у екипи. Има ту још доста (нуклеарних) држава које ће се појавити када буде вријеме. Нема овај трули запад појма са ким се закачио а тек ће још да види. Многи су жељни освете поготово сада са модерним наоружањем. Сви ће доћи на ред јер је освета јело које се једе хладно...

Name

Серафим

09.07.2015 06:27

Ево свима доказа који сумњају и овде се негативно изјасњавају о Русима, да Русија није била у в еликој кризи не би се догодило у Југославији и са Србима сто се догодило јер наси вековни дусмани су то руско посрнуце искористили да распарцају Србе. Прво се напада Србија а онда Русија од истих вековних непријатеља. Нема горих од Енглеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

09.07.2015 06:28

Покусај побједе европског фасизма је јуце пропао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пудо из сипова

09.07.2015 06:29

А руски није фасизам? Разарати Украјину убијати недузне цивиле то као није фасизам? Руси су познати као највеци фасисти, сјетимо се Стаљина висе је недузних побио него ико. Ја уопсте не кривим Русе за резолуцију Али ово је игра све. Америка И ЕУ су пуно јаце И моцније И од Кине И од Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо из Зенице

09.07.2015 07:05

Како неко може тврдити да је у Русији фашизам. САД су само од краја другог свјетског рата водиле до сада преко 50 ратова, сјетимо се Вијатнама и преко 3 милиона жртава, колико су само муслимана убили у протеклих 10 година. И данас убијају само муслимане.

Name

Србин Бијељина

09.07.2015 07:25

Момак, ти или се правиш луд или ти ноге смрде?!

Name

Оxи

09.07.2015 08:41

Свијет се брани од УСА-Империјализма. Зато је и настао рат у Еx-YУ, и због тога су сада сукоби у Украини. Не ради се о никаквом "политицком пријатељству" него о отпору према глобалистицком, наметнутом и болесном погледу на стварност.

Name

перо пајсер

09.07.2015 09:16

Није ствар у томе колика те сила притишће и напада, него у томе колику вриједност браниш!

Name

Контраш

09.07.2015 09:25

Зашто тако лупеташ? У Украјини једино украјинска војска убија цивиле неселективним гранатирањем насељених места. Свој фашизам доказали су нацицтичким симболима које користе њихове јединице Азов и друге. Друга ствар, Стаљин није био Рус. А што се тиче западне демократије, одговорите сами себи, пошто то други знају, шта је било са амерчким Индијанцима, откуд Афроамериканци на просторима Северне Америке, шта су брритански колонизатори учинили Абориџинима у Аустралији, какве су стравичне злочине починили у Индији и свим осталим земљама које су колонизовали? Америчка демократија се доказала у Кореји, Вијетнаму, Авганистану, Ираку, Либији,...

Name

гамби

09.07.2015 06:32

Изгледа да це игре великих сила да предју са Украине на Србију и Р.Српску..дај Бозе памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxxц

09.07.2015 06:41

Срби страдају због своје поносне вјере и вјецног зивота крстена смо тјела али нас цува господ и он је побједник на крају а и ми с њим ко је истински уз господа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

09.07.2015 06:43

Ја би највисе волио видјети Босњаке и Србе да заједно одају поцаст зртвама да обидју сва стратиста.Да заједно уцестују и у марсу мира то би по мени било лијепо видјети.Прузити руку истински једни другима,а не гледати као Бакир,Додик и Цовиц како це преварити један другог.Зао ми је гледати људе у БиХ који су некога изгубили то је велика бол и ја сам један од тих људи,али ми је опет љепсе неокрецати главу и мрзити другога.Моземо ми то само нам недају одредени људи који имају од оваквих догадјаја финанцијску и другу корист и сва је сустина у томе назалост!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави грујица

09.07.2015 15:30

Ко си да си али коментар ти је један од најбољих што сам до сад прочитао на овом порталу. Мада сам одрастао у старој југи и шао у школу са шокцима и муслиманима, нисам учен мржњи, али недам више ни милиметра републике српске нити вјерујем неком на лијепим ријечима. превише сте ви српске земље отели

Name

Хомо сапиенс

10.07.2015 19:14

Искрено и коректно. Таква размисљања и такви ставови трасирају сигуран пут разумијевања и конацног помирења. БРАВО!

Name

УК

09.07.2015 06:46

Најбоља ствар која је произашла око ове резолуције је та што су сви коначно стали на јасне и гласне позиције у новој блоковској подјели Европе и свијета. Сад кад је преглед ситуације чист, могу се градити нове ствари на здравим и јаким темељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.ТОМБАЦАР

09.07.2015 06:46

ХОЦЕ И ТО УБРЗО.ЦУЦЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

09.07.2015 06:47

Највисе забрињава с којим циљем је Енглеска хтјела прогурат ову резолуцију немојте ми само реци да они воле ове насе муслимане и да им је пало наум тек тако 2015 да се сјете Сребренице знајуци Енглезе не писе нам се добро овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерос

09.07.2015 06:51

Браћо Срби припремимо се да издржимо оно најгоре. Тек сада долазе најгори дани за Србију. Ова резолуције је била само тест ЕУ да ли јој треба једна држава Србија у њеном чланству која је проруски орјентисана. Наравно да не треба. ЕУ ће тек сада да Србију стави у једну благу економску и финансијску изолацију. Да би ушла у ЕУ захтјев Србији ће највјероватније бити да сама себе прогласи Геноцидном. Дотле ће се ићи. ЕУ ће у својим напорима учинити све да Србија буде озлоглашена међу сусједима и за најмању ситницу проглашавана кривом. ЕУ и ВБ учинит ће све да се инвестиције ЕУ и из Арапског свијета повуку из Србије. Тешки дани предстоје по српску економију. Притисак међународне заједнице на РС ће бити невиђених размјера. Правно насиље наметања одлука, смјене функционера, слабљење институција итд, које ће рс да доживи превазиће патологију болесних умова. За Србију и РС је било од веће важности да та резолуција о геноциду у Сребреници није прошла у парламенту ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ерос

09.07.2015 08:32

Ајде матере ти објасни како је Србија могла да то спријечи.Просвјетли нам путе

Name

коо

09.07.2015 07:04

Ајде нек је и ово просло. Надам се да цемо заиста кренути даље. Ово је била веца будалестина која ником није била потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колонија бих

09.07.2015 07:06

Све слободне земље,које нису колоније су биле уздрзане и Русија против,ове остале су гласале како им се нареди.Не постоји геноцид у Сребреници,има злоцина који није ниста мањи ни већи од злоцина према Србима зато унуци хандзар дивизије поклопите се усима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко Самардзиц

09.07.2015 07:15

Енглески фасизам!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

09.07.2015 07:23

Овај из Сипова стварно лупа зар онај ко се брани мозе бити фасиста у Украјини се јавно носе фасистицки симболи и нормално да то руски народ тамо неце прихватити јел Русија напала Њемацку највеци отпор су прузили Руси фасизму и хвала Богу опет постају симбол борбе против фасизма погледај у Хрватској која је примљена у еу јавно устаски симболи а први су са Украјином отворили врата Хитлеру и то је за тебе лијепо Руси ако Богда поново господари јер то заслузују да се поново сломи фасизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лол

09.07.2015 07:25

Па боље и Сјеверна Кореја него васа Ид

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

09.07.2015 07:34

Браво Бацуска,свака то је Ко у Његоса!!!!ДАСВИДАНИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сурфер

09.07.2015 07:35

Мало просурфајте wеб и видјецете гдје има највисе неонацизма...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

09.07.2015 07:52

Од јуце се родила нова Босна и Херцеговина која се писе и латиницом и цирилоцом ... господо из Федерације изволите ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад извини

09.07.2015 07:55

Пуно вама хвала браћо Руси што чувате нашу дивну Православну вјеру од ових муслиманско-католичких Србомрзаца поготово из муслиманско-католичке федерације босне и херцеговине сада се окрените и спашавању Православља на Косову. СПАСИБА дорогоиа Росиа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

09.07.2015 07:59

Руско ЊЕТ мјења свијет.Доста је било лази,сад иде истина на видјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоф

09.07.2015 08:04

Е ова изјава Виталија је бисер године. Каве глупости ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конгрес

09.07.2015 08:22

Конгрес САД-а усвојио Резолуцију о Сребреници. Резолуцијом 310 коју је Смитх предложио, а Конгрес САД-а усвојио без иједног приговора, потврђује се да је политика агресије и етничког чишћења, коју су проводиле српске снаге у Сребреници, геноцид те се осуђују све изјаве које негирају геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

09.07.2015 08:22

Моземо волити или не Амере, али видимо ста би без њих било. Стаљинизам и Путизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

09.07.2015 08:22

Бог на небу Русија на земљи!Спасибо брацо наса православна!Геополитицка клацкалица полако али сигурно се мијења!Зивјела НЕПОБЈЕДИВА МАЈКА РУСИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

09.07.2015 08:23

Прича се да Руси долазе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

09.07.2015 08:47

Ако се са прошлости морамо суочити како кажу амери треба да пођемо од истребљених индијанаца, поробљених и системски уништених афричких земаља,Вијетнама, Индије, Ирака,Афганистана, Сирије, Египта,геноцида Турака над Јерменима кога недавно исте те америчке власти нису признале па да дођемо до 3500 убијених Срба у околини Сребренице и да онда причамо о другим злочинима.УЧИ НАС О ПРАВУ НАЦИЈА КОЈА ЈЕ ИСТРЕБИЛА ИНДИЈАНЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

09.07.2015 09:00

Политика САД и Велике Британије, дневно убија на стотине муслимана дневно широм свијета, виде то и муслимани Бошњаци у БиХ. Присјетимо се смо коментара кад дође до сукоба Израела и Палестине, коментара кад дође до терористичких напада у Француској, Шпанији, Великој Британији, Њемачкој итд. Колика је подршка у коментаарима за ИД, колико се подржавају сви они који изБиХ оду на Блиски Исток. А сад се видјело колико им је, стало до подршке оних које највише пљују. Какво лицимјерство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

09.07.2015 10:07

За пуду из Сипова...Украјину не разара Русија него Украјински фасисти уз помоц ЕУ и Америке(Нато).Русија брани своје и не води је висе пијани Јелцин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Меху из Зенице

09.07.2015 10:16

Ја сам Србин,ал свака цаст за овај коментар.Напокон један паметан Муслиман.Амери су највеци ЗЛОЦИНЦИ на земаљској кугли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

09.07.2015 10:33

Спасиба Русијо.Свака част, сада ће се многе ствари рашчишћавати и доста је погане англо-америчке политике троструких аршина.Погани Енглези ви гледајте своја посла а немојте вашу носину стављати тамо гдје јој није мјесто, а сада су се показали и српски "савезници и пријатељи" Французи. Једина српска узданица: нека живи вјечно МАЈКА РУСИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

09.07.2015 10:57

Да, "ако не и висе". Заиста су Срби на крају рата најгоре просли. Само за врије рата су били најјаци. Поготово они из РХ. Али постено би било реци да Срби у РХ и БиХ нису признали резултате референдума о независности дрзава које су донесене вецином. Засто се Срби не дистанзирају од Милосевицеве политике која их је и одвела у ову ситуацију. Рат је запоцет због цега? Зато сто Срби нису хтјели зивјети у БиХ и РХ, а гдје зиве данас и како им је? Сада би се врацали на хрватска огњиста и зивјели би радо у РХ. И требају, и РХ треба да им врати све одузето и то с каматама. Али сада плакати је касно, јер послије ј*** нема кајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

09.07.2015 12:00

Сто данас Руси нису ставили вето у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младић

10.07.2015 06:36

Нађем ти ја у ријечнику: Муслиман = примитивац, особа веома ограничених интелектуалних способности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен ре Босанко

10.07.2015 07:17

Руси нису ставили вето Европи зато сто це им врло брзо затворити гас, да се смрзну, а онда их огријати са једном атомском бомбом као фасисте у цаст годисњице Хитлерове раје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

10.07.2015 11:19

Срби су прво платили па наплатили сто знаци да је све било фер и Богу драгоме умиљато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заостали Руси.

10.07.2015 16:19

20 година иза остатка свијета су па ме не цуди да би сад 20 година након рата поцели да истразују злоцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

10.07.2015 16:24

Продјосе вам зивоти, и младости ,и дјетињства васе дјеце, у препуцавању, у пребацивању кривице с једне на другу и на трецу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАЈЕДНО

10.07.2015 17:40

ДА НИЈЕ БИЛО ЕНГЛЕСКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ СРБИ И МУСЛИМАНИ БИ ЗАЈЕДНО ОДАЛИ ПОЧАСТ У СРЕБРЕНИЦИ. ГЛУП ЈЕ ОНАЈ КО НЕ ВИДИ ДА ЈЕ РЕЗОЛУЦИЈА И НАПИСНА ДА СЕ ТО НЕ ДЕСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxл

10.07.2015 21:31

Све се враца ,све се плаца.Тракторијада није заврсена.

ОДГОВОРИТЕ