Министарство наставља да крши законске акте!

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ни ове године није добило пролазну оцјену Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Република Српска 07.07.2015 | 20:01
Министарство наставља да крши законске акте!

Кршење низ законских и подзаконских аката, као и неизмирење обавеза према пољопривредницима главни су узрок за мишљење с резервом о финансијским извјештајима и негативану оцјену за усклађеност активности овог Министарства.

Активности Министарства пољопривреде и у 2014. години обиљежио је низ пропуста, због чега поново није добило пролазну ревизорску оцјену.

Укупне неизмирене обавезе Министарства су у фебруару ове године биле веће од 23 милиона марака, од чега на Агенцију за аграрна плаћања отпада 21 милион. Поред дуговања према пољопривредницима, ревизор је Министарству замјерио и вишемилионско пробијање буџета.

Извршење збирног буџета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са 31.12.2014. г., без расхода обрачунског карактера, износи 113.864.765 КМ, што је за 15% или 14.573.165 КМ више у односу на ребалансом одобрена средства, што није у складу са чланом 40. став (1) Закона о буџетском систему Републике Српске.

Ревизија је указала и да се Министарство задужило код три комерцијалне банке у износу већем од 15 милиона марака како би исплаћивали подстицаје за 2013. годину чиме је прекршен Закон о задуживању, дугу и гаранцијама РС. Министарство је пристало и да за Фармланд из Нове Тополе гарантује да ће Гарантном фонду Српске у случају неизмирених обавеза према ИРБ-у у име Фармланда враћати дуг, чиме је поново прекршен Закон о задуживању. Споран је био и начин расподјеле подстицаја.

Значајан дио плаћања по основу одобрених новчаних подстицаја вршен је путем уступања потраживања (цесија), што доводи у питање намјенско трошење средстава, јер се исплате подстицаја врше након што је корисник сам обезбиједио средства из других извора за намјену која се субвенционише из буџетских средстава. На тај начин умањује се ефикасност управљања јавним средствима која су планирана за подстицаје.

Ревизија је утврдила и да је Министарство пољопривреде остало без два милиона марака које је добило као донацију од владе Јапана, јер је спорни новац је био на рачуну у пропалој Бобар банци.

У Министарству пољопривреде су нам поручили да немају коментар на ревизорски извјештај, без обзира што Министарство пољопривреде већ трећу годину заредом од ревизора добија упозорење да крши закон.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИцо М

07.07.2015 18:20

Гдје су насе паре, а ста је са фонда солидарности за поплаве то испитај Сњегота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гадафи

07.07.2015 18:43

Земљаце зао ми те ал нико нити тебе нити твоје извјестаје не ј...е с главе. Јос од одласка бивсег министра Проке Драгосвљевива!•

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

07.07.2015 18:59

Властодржци су толико заглибили у муљању да праве стално пропусте и крше законе РС без санкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

07.07.2015 19:12

Ниједна влада у РС никад није поштовала законе а ове задње додикове владе су потпуно опредијељење безакоњу. Раде шт год хоће. Законе крше у свему на сваком кораку. Одговорности нема. Овдје се демократија схвата потпуно погрешно. Онај ко од стране народа буде изабран у власт није добио РС на располагање. Они само треба да раде одредјени посао на тим позицијама. Медјутим балкански менталитет је у пуном замаху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ гадафи

08.07.2015 06:17

Тачно, ревизорски извјештај за Проку министра фром Србац, био је такав да се текст 'ладно и без измјена могао системом цопy пасте пренијети у кривичну пријаву, затим у оптужницу и потом у осуђујућу пресуду. И диспозитив и образложење. Једино допунити генералијске податке и адресу на којој се лопов може пронаћи, попис докумената као доказа, дописати затворску казну и мјеру одузимања опљачкане народне имовине. Али ништа од свега тога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

08.07.2015 08:53

Дефинитивно након свих ових година "рада" и "труда" свих наших политичара једини дојам који су оставили је да се баве најбољим и најуноснијим послом. Политика је "занимање" прошлости, садашњости и будућности. Па зар може боље. Радиш колико хоћеш, зарада је у складу са "способностима", ако добро муљаш, лажеш, крадеш, пљујеш по противницима или чак дојучерашњим сарадницима, немаш образ а ријечи " срам, стид и поштење" доживаљаш као ријечи језика ког не разумијеш, савршен си за тај посао. И шо је најбитније у ком послу можеш бити а да не сносиш одговорност за свој рад, за своје ријечи и дјела, да покрадеш, упропастиш и уништиш и умјесто у затвор ти добијеш само неку нову функцију на којој ће опет заблистати твој бистар ум и тако у недоглед. Ако се ниси пронашао у овом немој се бавити политиком, вјероватно си частан и нећеш успјети у истом.

ОДГОВОРИТЕ