Цакалотос преузео дужност од Варуфакиса

Нови грчки министар финансија Еуклид Цакалотос преузео је у понедјељак навече дужност од Јаниса Варуфакиса, истичући да је референдум од недјеље показао да Влада не може да прихвати неодрживо рјешење у разговорима са кредиторима и да ће порука са референдума остати у колективном памћењу Европе, јавила је агенција АНА.

Свијет 07.07.2015 | 08:08
Цакалотос преузео дужност од Варуфакиса

"Упркос стању у банкама, упркос пристрасности медија и институција и притисцима, ти људи (61 одсто бирача који су гласали против) су се одупрли(...) Обични људи су рекли да желе да вјерују овој влади у (тражењу) одрживог рјешења", рекао је Цакалотос на свечаној примопредаји дужности у Министарству финансија.

Према његовим ријечима, Грци не би достигли ту тачку да није било Варуфакиса.

"Читав грчки народ треба да му каже велико хвала", казао је нови министар.

Наводећи да није најбољи тренутак за преузимање функције министра финансија, Цакалотос је рекао да мисли да се "нешто може промијенити у Европи".

"Желимо да наставимо разговоре ради налажења заједничког рјешења. Нечег бољег за радни народ, за оне који су изгубили посао, за младе који су отишли у иностранство", казао је он.

Варуфакис је примопредају дужности назвао "смјеном страже" међу пријатељима и академским колегама.

Изражавајући најбоље жеље Цакалотосу, Варуфакис је рекао да је протеклих мјесеци покушавао да "упали малу свијећу, умјесто да проклиње таму".

Према његовим ријечима, он и нови министар имају заједничку исту дијагнозу - проблем за посљедњих пет година је веза између самоодрживог сиромаштва, рецесије и неједнакости и неодрживог грчког дуга.

"Мислим да нам је заједничко и неприхватање одсуства аргумената, које обично задобија форму ''биће тако, јер је тако одувијек", казао је Варуфакис.

Варуфакис је у понедјељак поднео оставку на молбу премијера Ципраса како би се оживјели преговори.

У Бриселу ће данас, како је најављено, бити одржан ванредан састанак шефова држава и влада 19 земаља еврозоне и сједница министара финансија Еврогрупе, који ће разговарати о ситуацији са Грчком послије референдума.

Предсједавајући Еврогрупе Јерун Дијселблум је рекао да ће нови преговори Атине са кредиторима бити тешки.

Од 2010. када је почела криза са дуговима Грчке, ЕУ и ММФ су тој земљи дали скоро 250 милијарди евра, које треба постепено да враћа и без обзира на дјелимично отписивање 2012, дугови сада премашују 315 милијарди евра.

То представља 175 одсто њеног друштвеног бруто производа што је три пута више од дозвољеног нивоа државног дуга за земље еврозоне.

Коментари / 0

Оставите коментар