Ово је девет домаћих задатака за Рафу у Реалу...

Мадриђани у петак почињу припреме за нову сезону с нерешеним статусима неких од главни играча због чега је управа клуба, индиректно, кроз медије, поручила тренеру да „среди свлачионицу“.

Фудбал 07.07.2015 | 20:40
Ово је девет домаћих задатака за Рафу у Реалу...

Рафа, сад да те видимо!

Највећи изазов у тренерској каријери Рафаела Бенитеза само што није почео. Фудбалери Реал Мадрида 10. јула крећу припреме за наредну сезону у којој ће имати императив освајања трофеја већи него иначе, највише услед чињенице да су у претходној такмичарској години изгубили све битне утакмице. Пошто је Карло Анчелоти дигао сидро, а на његово место стигао бивши шеф струке Валенсије, Ливерпула, Челсија, Интера и Наполија, јасно је да ће пре потере за пехарима морати да „среди свлачионицу“.

А неки од задатака захтевају хитно решавање. Отуда је Марка (а то је Реалово утицајно оружје, па не би требало да чуди ако су га руководиоци искористили и овај пут) под насловом „Девет домаћих задатака за Рафу“ саставила листу приоритета на које Бенитез мора да обрати пажњу кад у петак буде извршио прозивку у Валдебебасу, тренинг центру славног клуба.

Мада, док управа не реши нека од горућих питања руке су му практично везане. То се најбоље види на примеру Икера Касиљаса, који је малтене већ две године на излазним вратима, све више навијача му окреће леђа, клуб жели да га се отараси (иако то нико неће јавно да каже), али док се не јави купац спреман да испуни захтеве за његовом платом легендарни капитен остаје у Реалу. Макар и по цену доласка Давида де Хее, кога Манчестер јунајтед не жели да пусти док не добије „зелено светло“ за долазак Серхија Рамоса.

Та неразјашњена ситуација на почетку припрема, у ситуацији кад је тренер нов, могла би да утиче и на атмосферу у екипи и због тога је утицај Рафаела Бенитеза важан макар колико и Висентеа дел Боскеа у репрезентацији, који чак предлаже бившем клубу да задржи Икера: „Касиљас и Де Хеа су врхунски голмани, има за обојицу места у Реалу“.

Рафаел Бенитез ће на почетку припрема имати и разлог да стрепи око статуса Серхија Рамоса. Човек који се у одсуству Касиљаса наметнуо као лидер тима и његов капитен вишемесечна је жеља Манчестер јунаједа и питање је да ли је спреман да „главом“ буде у Мадруду док га звани дан зврцка Луј ван Гал. С обзиром на лоше односе између Рамоса и председника Флорентина Переза (због којих овај и хоће да га прода, али је одбио прву понуду од 45.000.000 евра) од Бенитеза се захтева да смири тензије, можда и покуша да омекша став искусног штопера и приволи га да остане у Реалу још једну сезону, пошто такав тим не може да спадне само на штопере попут Пепеа и Варана.

Ако су статуси Касиљаса и Рамоса директно везани за клупску политику (ипак је најреалније је да обојициа оду) јасно је да ће један од главних циљева Рафаела Бенитеза као тренера и пре свега психолога бити да задржи Кристијана Роналда на голгетерском нивоу из претходних сезона. Најбољи играч света је буквално разарао све пред собом у ери Карла Анчелотија, који му је давао слободу и овај му је на томе враћао, али је питање како ће Португалац реаговати на најављену промену формације и пројективани задатак да уместо крила буде - шпиц. Зато Марка пише да ће већ у петак Бенитез и Роналдо имати састанак очи у очи на коме ће тренер да објасни Кристијану нову улогу у тиму.

Ако остане према најавама (да Роналдо игра шпица), позицију на левом крилу преузеће Герет Бејл. Колико цени квалитете некадашњег првотимца Тотенхема Рафа је показао тако што је само неколико дана по устоличењу отишао у Кардиф да гледа утакмицу Велса, затим се срео са Бејлом и пренео му да од њега има велика очекивања. Без обзира што су навијачи незадовољни разочаравајућом другом сезоном Герета Бејла у Реалу, Рафа је сигуран да он може да понови партије које су га препоручиле Краљевском клубу и од тренера се захтева да у брзоногом Велшанину пробуди новог Галактикоса.

Списак играча на које ће Рафа морати да отвори четворе очи завршава се Мартином Едегардом и Марком Асенисом. Реч је о младићима који су зимус ангажовани за велики новац и пририодно је да виде себе у или близу првог тима, али је неприродно да одмах добију шансу. Бенитез је довољно мудар да то схвати, међутим, јасно је да ће у првим данима морати да контролише бубице Норвежанина који је јавно причао како га не занима да више игра за Б тим, као и бившег везисту Мајорке који - иако му је 19 година - не планира да иде на позајмицу.

Бенитезова улога у свлачионици Реала биће на испиту и кад се буде бирао капитен. Наравно, под условом да Икер Касиљас и Серхио Рамос оду. До сада је капитен у Реалу (и не само у Реалу) био фудбалер са најдужим стажом у клубу, а ако га напусте и голман и штопер онда је то - Марсело. Бразилски бек иза себе има осам сезона у дресу Краљевског клуба што је две више од Кристијана Роналда и у том случају Бенитезов домаћи задатак биће да објасни егоцентричном Португалцу зашто трака није на његовој руци. А за варијанту „Марсело пре ЦР7“ изјаснило се чак две трећине испитаника у анкети шпанских медија.

Колико је „јак играч“ и да ли се његова реч поштује Рафаел Бенитез ће покушати да илуструје о на примеру односа са Управом. Засад није извољевао кад је реч о појачањима, јер су и пре доласка тренера Мадриђани уговори трансфер десног бека Данила из Порта, његова прва жеља у виду потписа Лукаса Васкеза из Еспањола је брзопотезно испуњена и сад је питање како ће Рафа реаговати кад му неко оде. Да ли и он жели своје Галактикосе или ће се као човек из породице определити за нешто јефтинију варијанту Реала?

Напослетку, подсећамо да је Бенитезу већ испуњен један од захтева, који се тиче реновирања медицинског особља. Разочарани чињеницом да су у претходне две сезоне, а нарочито прошле, често имали кадровских проблема и да су им главни играчи одсуствовали по неколико месеци, у Реалу су на Рафин предлог одлучили да замене комплетну лекарску службу. Но, питање је како ће фудбалери реаговати на промену, јер извештају из Шпаније кажу да се не слажу превише и у пролог томе наводе податак да се током паузе нападач Хесе Родригез индивидуално спремао за једним од отпуштених стручњака за кондицију.

Наводно, Рафаел Бенитез није баш задовољан ни чињеницом што ће Реал Мадрид током лета морати да путује преко света (у Аустралији и Кини учествује на Интернационалном купу шампиона), хтео би за почетак више времена да проводи са играчима (да их упозна до танчина), који ће, ипак, уместо на терену, доста времена проводити по авионима, аеродромима, имаће и неизиоставне макркетиншке активности на ваневропској турнеји, али то је цена коју плаћа славни клуб. Живот великих.

Нека почне...

Коментари / 0

Оставите коментар