Вимблдон: Викторе, шта уради?! Од 2:0 до 2:3 и кући!

Српски тенисер Виктор Троицки испустио је највећу победу у каријери, иако је водио са 2-0 у сетовима, у четвртом колу Вимблдона против Васека Поспишила.

Тенис 06.07.2015 | 15:40
Вимблдон: Викторе, шта уради?! Од 2:0 до 2:3 и кући!

Троицки је после нешто више од сат времена игре био на сет од најбољег резултата каријере, али је дозволио Поспишилу да први пут у каријери направи преокрет у пет сетова и слави резултатом 4:6, 6:7 (5-7), 6:4, 6:3, 6:3.

Поспишил ће се у борби за четвртфинале играти са бољим из дуела Енди Мари – Иво Карловић.

Троицки је имао велику предност од 2-0 у сетовима, играо веома добро, све до 4:4 у трећем и 30:0 на његов сервис. Тада је уследио невероватан пад концентрације, што је Канађанин искористио и стекао велику психолошку предност.

Направио је брејк, добио сет, а онда још једном одузео сервис противнику и стекао потпуну контролу над мечом. Виктору је опао проценат првог сервиса и није добијао лаке поене када су му били неопходни.

У одлучујућем сету било је само питање времена када ће изгубити брејк јер се видело да не може да освоји поен без сервиса. То се десило при резултату 4:3, када је са два форхенда казнио прекратке лоптице Троицког и после два сата и 40 минута стигао до прве победе у међусобним дуелима.

Троицки је доживео најтежи пораз у каријери и пропустио прилику да се први пут нађе у четвртфиналу неког Грен слема, што је његов данашњи ривал успео.

Србин је меч завршио са 51 директним поеном и 30 грешака мање, док је Поспишил имао 52 винера и округло 30 грешака.

Меч на терену број 12 почео је сигурним сервисима обојице тенисера који су се са ’нулом’ уписали на семафор, после непуних четири минута. Већ у следећем гему Троицки је почео да чита сервисе ривала и враћа их у терен. Канађанин није успевао да издржи у нешто дужим разменама – направио је четири грешке и Виктор је без изгубљеног поена направио брејк за 2:1.

Српски играч наставио је серију од 12 поена и сигурним сервисима повео са 3:1. Канадски играч лако је смањио, а онда у шестом гему узео први поен на сервис ривала. Ипак, више од тога није могао, па је Троицки лако отишао на 4:2.

Иако је у претпоследњем гему изгубио два поена и имао 15:30 на свој сервис, Виктор је без икаквих проблема одсервирао и узео сет после 26 минута – 6:4.

Други део игре почео је изузетним гемом Поспишила, а када се чинило да ће Србин узвратити истом мером (водио 30:0), направио је две дупле грешке и себе увео у проблем. Три пута је његов ривал имао брејк лопту, али се у сва три наврата Троицки некако извлачио и на крају изједначио на 1:1. Осам минута касније и после четири гема у којима сервери нису изгубили ни поен, на семафору је писало 5:4 за Поспишила – Троицки сервира за останак у сету.

Исти сценарио виђен је у наредна три гема, па се отишло у тај брејк где је Поспишил боље кренуо после лагане грешке Троицког. Ипак, Виктор се вратио одличним ритерном, али је поново кикснуо и на 4:3 је Поспишил имао два сервиса. Код првог је направио дуплу грешку, а код другог је српски играч прочитао где ће ићи смеч и уз много среће га лобовао. Два поена касније било је 2-0 у сетовима за Виктора – 7:6 (7-5).

Трећи сет почео је у ритму у којем је протекао цео други – снажни сервиси обојице за 2:1 после нешто више од 10 минута игре.

Све до 4:4 у трећем сету није било апсолутно никаквих узбуђења, а онда је Троицки доживео велики пад у игри. Имао је вођство у гему када је почео да срља и грешкама омогућио брејк лопту Канађанину. Поспишил је већ прву искористио јер је добио кратку лопту и нападом стигао до брејка и вођства од 4:5. То се и десило врло брзо и Васек је са 4:6, смањио на 2-1 у сетовима.

Четврти сет почео је онако како ниједан навијач Троицког није желео. Поново је испустио 30:0 и дозволио противнику да направи брејк већ на старту. Без много проблема, уз само два изгубљена поена на свој сервис, Поспишил је сачувао предност и изједначио на 2-2.

Исти образац у сетовима поновио се и на старту одлучујућег – снажни сервиси, кратки поени и брзи гемови на обе стране. При резултату 2:1 у гемовима било је 30:0 за Троицког који је поново уплашио своје навијаче. Васек се грешкама Србина вратио на 30:30, али је Виктор успео да пронађе први сервис и изједначи. Његов противник почео је да промашује први сервис, међутим ни то му не смета да лагано осваја гемове – 3:2.

Код резултата 4:3 Канађанин је направио одлучујући брејк. Деловало је да Троицки не може да добије поен када се игра развије, што је Поспишил користио. Одлично је ритернирао и користио кратке лопте противника, па је са два форхенда стигао до 5:3. У следећем гему сигурно је одсервирао за највећи тријумф у досадашњем току каријере.

Коментари / 0

Оставите коментар