СП: ''Орлићима'' на крају 9. мјесто на Мундијалу!

Јуниорска репрезентаија Србије освојила је девето место на Светском првенству за кошаркаше на Криту.

Кошарка 05.07.2015 | 21:40
СП: ''Орлићима'' на крају 9. мјесто на Мундијалу!

Изабраници Александра Бућана у последњој утакмици на шампионату победили су Аргентину 77:76 (14:20, 24:11, 21:22, 18:23).

Србија је до тријумфа стигла тројком Вање Маринковића у последњој секунди дуела.

Млади српски тим је већим делом меча имао потпуну контролу и солидно вођство, али је нагло попустио у последњој четвртини што је довело до неизевсне завршнице у којој је ипак успео да тријумфује. Српски јуниори су остварили на Светском првенству на Криту пет победа и претрпели два пораза што је у овом тренутку били довољно за девето место.

Најефикаснији у победничком тиму био је Маринковић са 18 поена, Стојановић је додао 16, а два мање Вучетић.

Почетак меча припао је селекцији Аргентине, која је успела да наметне жељени ритам игре и у финишу прве четвтине дође до шест поена предности – 12:18. Репрезентативци Србије одговорили су серијом 10:2 на старту другог периода за коју су најзаслужнији били Радован Ђоковић и Војислав Стојановић. Заиграо је наш тим пуно боље у одбрани, Милош Глишић је доминирао у скоку, Вања Маринковић погодио своју другу тројку за потпуни резултатски преокрет на крају првог полувремена – 38:31.

У наставку утакмице вођена је углавном изједначена борба, дуго се играло кош за кош, а српски јуниори су захваљујући Вањи Маринковићу и Василију Вучетићу одржавали предност од шест до десет поена. Ипак, упорни Аргенитицни су средином финалне деонице успели да дођу до изједначења 63:63, Дуго је наш млади тим био без пеона из игре, да би коначно Војислав Стојановић једну акцију завршио закуцавањем што је било довољно само за смањењ вођства ривала – 67:68 (37. минут).

Уследио је неизвестан финиш, у којем је ефикасни Фернандез погодио тројку, а истом мером узвратио Стефан Пено за вођство Србије 74:73. Убрзо је наш тим направио фаул. Герхарт је био половчно успешан, али је Вилдоза дошао до офанзивног скока и донео предност Аргентини 74:76 на пет секунди пре краја утакмице. Међутим, после тајм-аута селектора Бућана, српски јуниори су организовали одличну акцију коју је на асистенцију Пена ефектном тројком уз звук сирене кринисао Вања Маринковић за коначни тријумф -77:76.

„Желим да се захвалим момцима који су учествовали у програму, а овој играчима да честитам што су смогли снаге да одиграју на високом нивоу последња три меча у којима је требало пронаћи мотив и доћи до победа. Нисмо навикли да играмо мечеве за пласман, већ да се боримо за медаље. До жељених циљева нисмо дошли због једне слабе четвртине и много дискутабилних судијских одлука у дуелу са домаћином Грчком, што се одразило на следећи меч са Аустралијом који је био најважнији на шампионату. Иако нису остварили очекивани резултат, ови момци су још једном доказали да имају квалитет и да се на њих може рачунати у будућности. Млађим играчима из овог састава желим да поручим да су на пола пута овог лета, јер их очекују обавезе у селекцији до 18 година са којом се надам да ће отварити бољи резултат“, истакао је Александар Бућан, селектор јуниорске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Пено 5, Аранитовић, Маринковић 18, Остојић, Р. Ђоковић 7, Стојановић 16, И. Ђоковић 4, Лазаревић, Симанић 6, Глишић 6, Вучетић 14, Миладиновић 1.

АРГЕНТИНА: Барберо, Грамахо 14, Цурбриген, Ваулет, Корвалан 3, Фернандес 29, Фјелеруп 2, Вилдоса 8, Делфино 6, Рупчић – Варгера 2, Герхард 9, Бера Фернандес 3.

Коментари / 0

Оставите коментар