Козара: Пјевали партизанске пјесме, па их полиција отјерала

„Пјевали смо Ој Козаро, По шумама и горама, Младен води партизне и послије те пјесме полиција нас је прекинула", каже један од активиста које је полиција удаљила с обиљежавања.

Босна и Херцеговина 05.07.2015 | 16:12
Козара: Пјевали партизанске пјесме, па их полиција отјерала

Више особа под полицијском пратњом данас је удаљено са церемоније обиљежавања 73. годишњице Битке на Козари јер су пјевали партизанске пјесме.

Дражен Црномат, активиста из Бањалуке, који је био један од оних који су пјевали паризанске пјесме, рекао је за Буку да су данас отишли на Козару да би обиљежили годишњицу битке на Козари, па су пјевали партизанске пјесме.

„Пјевали смо Ој Козаро, По шумама и горама, Младен води партизне и послије те пјесме полиција нас је прекинула и раздвојила је групу која је пјевала пјесме. Након раздавајања полиција нас је легитимисала“, каже Црномат и додаје да су једног њиховог другара издвојили јер је имао камеру на којој је све снимао.

„Њега је полиција натјерала да све избрише са камере“, каже Црномат.

Додао је да се ситуација сада стабилизовала.

Битка на Козари започела је у јуну 1942. године, када је 11.000 Немаца, заједно са око 20.000 усташа и домобрана, започело офанзиву на народ и борце Козаре и Поткозарја.

Против надмоћног непријатеља, борило се свега 3.000 партизана, из Другог крајишког одреда. Голоруки народ спасавао се у збеговима.

У ноћи 3. јула, неке партизанске јединице пробиле су обруч, али пуно народа и бораца није успјело да се провуче.

Они који нису побијени, одведени су у концентрационе логоре, махом у Јасеновац и Стару Градишку. Према усташким и њемачким документима, у козарачкој офанзиви је заробљено 68.000 људи.

На мести пробоја обруча у југозападном дијелу Козаре данас се налази споменик назван "Патрија".

На Козари је у борби против фашизма страдало више од 33.000 бораца и цивила, од којих 12.000 дјеце, што представља једну од највећих голгота. Херојска борба народа на овим просторима позната је у свијету.

Извор: Бука

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

зеро

05.07.2015 14:16

Ја лудог народа , пјевали партизанске пред цетницима. Сад се све негира па и антифасистицка борба је под знаком питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је моје

05.07.2015 14:22

Изгледа да се партизани нису борили,вец референдум све себи присваја па цак и исорију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цист српски образ.

05.07.2015 14:28

Па нико да спомене Уроса Дреновица и Раду Радица. Цетнике који уцествовали са својим одредим заједно са устасама и њемцима а српско становниство вецином прогоњено. Срамота. Јунаци НОБ-а и народни хероји , Јосип Мазар,Младен Стојановиц,Ахмет Мелкиц, Есад Мидзиц.... А Младена највецег Србина и хероја у посљедњих 80 година убисе цетници. Срамота за српски народ и све српске и остале зртве да се НОБ-вци не смију помоњати. Па зар Скендера, Босњака, и његове стихове Стојанке мајке нико не смије ни поменути. Оваква РС ми не треба. МРЗИМ УСТАСКО-ХАНДЗАРСКЕ-ЦЕТНИЦКЕ ХОРДЕ. СМРТ ФАСИЗМУ, СЛОБОДА НАРОДУ. ЗИВЈЕЛИ СВИ НОРМАЛНИ НАРОДИ И ДОЦИ ЦЕ НАСЕ ВРИЈЕМЕ УСКОРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

05.07.2015 15:29

Смрт фашизму. Живио ђенерал Дража Михаиловић и четнички равногорски покрет. Штета што нису искоријенили све комуњаре. Данас не би било овога који са Козаре позива на српско-српски обрачун.

Name

мимо

06.07.2015 05:12

Тито И комунисти су радили 50 година да нас науце нецем реду И постовању а ови данас су то успјели све унистити за пар година. У Титино доба дјеца у бусу су устајала да старји сједну а данас?

Name

Игор

05.07.2015 14:33

Хахахаха води Младен партизане. Свака цаст ! Све похвале али бојим се данас нема висе ни једног Младена , борца за народ и правду. У сваком слуцају добра симболила да се Баја изиритира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка козара

05.07.2015 14:34

Срам вас било,скрнавите историју! Сто не пустите народ да досљедно обиљези страдање српског народа. Коме сметају партизанске пјесме?! Ста је требало...Додик да пјева испод сатора? Пјевао је јуце на Угру послије обиљезавања страдања српског народа Подриња. Ма гадите се висе сваком паметном цовјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар са портала бука

05.07.2015 14:46

Страсно. На легалном обиљезавању битке на Козари гдје су побијени партизани, резим РС-а саслусава људе који пјевају о партизанима!? Када се пјевају цетницке пјесме и слогани о клањима, убијањима, силовањима, опсадама тада нити полиција РС-а нити СИПА нити било ко од "велике браце" да реагује. Нити једним саопстењем или оградјивањем да не казем приводјењем. У Сарајеву се обиљезава Дан младости у кафицу Тито, у Тузли цитаво опстинска гарнитура цува насљедје и традицију антифасистицке борбе и пјесме о борби НОП-а и слогани су несто сасвим нормално. РС це остати у изолацији сопствене савјести све док се не обрацуна са крвозедним цетницима у својим редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА

05.07.2015 14:49

Срамота пјевати на гробљу,без обзира чије пјесме,то није примјерено према жртвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

козара

05.07.2015 14:51

Срдјан, Мрдјан и Младен се у гробу копрцају и Никад вам неце опростити, српским изродима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

05.07.2015 14:53

Па ста су требали пјеват...спремте се спремте....фуј...па сто не уклоне бисте из центра бањалуке НАРОДНИХ ХЕРОЈА ИЗ ллСВЈЕТСКОГ РАТА...КАСИМА ХАДЗИЦА,ЕСАДА МИДЗИЦА,МУХАМЕДА КАЗАСА...идр...онда требају и комплетне генерације уклонит који смо то уцили из историје...зивјели сви добри људи,зивјели партизани Титини....и стварно БИЛО ЈЕ ЦАСНО ЗИВЈЕТИ С ТИТОМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

05.07.2015 15:09

Треба их одма у затвор стаце пјеват партизанске пјесме да су пјевали о цица дражи боље би просли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

05.07.2015 15:21

Партизани смо били сви МИ , фасисти само ОНИ. И док скоро цијели свијет слави и у темеље своје демокрације уградзује антифазизам , ми се одрицемо тих тековина за које су се изборили наси стари. Код нас су задње двије , три деценије јако популарни фасисти. Народ је пролупао и изгубио осјецај за добро и лосе. Цудимо се сто лосе зивимо и лосе нам иде у свим сегментима друства. Бас , ЗАСТО ? Па , нас су убједили да је НАРОД поцео рат , а не политицари. Лудост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

05.07.2015 16:06

Ста се то десава са српским народом,да се одрицу славне и легендарне партизанске антифасистицке борбе.Ста би друге земље дале само да имају овакву антифасистицку борбу као српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

етнолог

05.07.2015 16:19

Како ми се цини битка на Козари није јос заврсена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

05.07.2015 16:45

Устаско-цетницка црнокосуљаска коалиција би да сакрије своје злоцине,убијање Срба,крадју насе имовине и да присвоји антифасистицку борбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасизам

05.07.2015 17:42

Залосно је да Република Српска постаје земља гдје влада деспот и његова клика. Ја не видим такву дрзаву као своју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није тако

05.07.2015 20:28

Нисте били на Козари а лупате глупости. Приликом интонирања химне републике Српске они су пјевали партизанске пјесме. То су битанге које је неко послао да првоцирају а немају скупстинску вецину. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

05.07.2015 21:07

Др Младен Стојановиц Народни херој,симбол племенитости и народне борбе убијен од домацих кољаца цетника на Козари.Био је из свестеницке породице,лијецио људе бесплатно и придрузио се радницком а касније и партизанском покрету.Кад су цетнци из засједе кукавицки пуцали на њега и његове борце он је био рањен,кад је народ видио ста су цетници урадили са Младеном то је изазвало опсти гњев.Лезао је у једној куци рањен,цетници су га насли и прије смрти цетницки комадант Раде Радиц му је тразио да потписе изјаву која би одговарала цетницима сто је он одбио. Умотали су рањеног Младена у цебе и убили га поред потока са два метка у главу и јос пар партизана рањеника.Цетницки војвода Раде Радиц је ухвацен послије рата и стрељан. Устасе су убијале клањем или маљевима , а неки су по захтјеву њемацких власти, одведени и њемацке логоре.Преостали су одведени у хрватске концентрационе логоре у Јасеновац и Стару градиску.Током осамдесетих откривено је да је тадасњи аустријски предсједник и бивси први цовјек Уједињених нација Курт Валдхајм заправо некадасњи нацистицки официр умјесан у ратне злоцине те да је уцествовао у цетницко-устаско-њемацкој операцији на Козари. Смрт фасистима сада и увјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

05.07.2015 23:55

Једина му је грешка што је био у партизанима а птотив Срба. Шта ћете, изјанио је.

Name

архив

06.07.2015 07:22

Иди образуј се, ако ницим другим, онда комунистичком литературом, бар нешто да прочиташ у животу, па онда дођи и напиши како је Младен убијен на Козари.

Name

Партизан

05.07.2015 21:43

Је.. га. Ниси цетник и одмах не ваљас данас, па макар био и цастан Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина и ништа осим истине не доноси слободу

06.07.2015 07:44

Овај који говори о антифашизму у Тузли нека погледа чињеницама у зубе које су писали партизани. Може да нађе неку јединицу која се борила у партизани. Нека погледа када је Тузла предата у руке партизанима и ко је предао. Фашизам је био моћан 1941. године. Амтмфашиста је онај ко се тада супроставио фашизму а није онај које пришао јачој страни у другој половин 1943. године када је пала Италија одакле је та ријеч и потиче. Тада је фашизам поражен а све даље је била техника ствар како успоставити мир и борба ко ће гдје валдати. Имали и ко паметан да каже доста политичке проституције на рачун кристално јасних историјских чињеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Етичка питања

06.07.2015 21:06

Постало је критично кад су запјевали "Иде Младен води партизане...". И опасно, јер је услиједила моментална интервенција и прогон са платоа. Никаква прича није помогла. Кажу да ОН не подноси ни само име Младен, које га не подсјећа на славом овјенчаног доктора са Козаре, већ на друга два Младена, које очима видјети не може, ни чути ушима, ни споменути икако..

ОДГОВОРИТЕ