Грчки сценарио пријети Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је званично остала без нове транше кредита Међународног монетарног фонда у износу од 200 милиона марака, чиме је озбиљно угрожена ликвидност буџета Српске, Федерације БиХ и заједничких институција у Сарајеву, потврђено је јуче у Савету министара БиХ.

Босна и Херцеговина 04.07.2015 | 15:56
Грчки сценарио пријети Босни и Херцеговини

Рок за исплату нове транше кредита истекао је 1. јула, јер земља није усвојила реформску агенду на којој је инсистирао ММФ. Због неиспуњавања услова, на нову траншу кредита БиХ чека од краја прошле године.

Ако домаће власти на свим нивоима у наредном периоду не постигну договор са ММФ, или не пронађу нове изворе финансија, земљи прети банкрот, тврде економски аналитичари.

То би, кажу, довело до застоја у исплатама плата и пензија, кашњењу подстицаја за привреду и пољопривреду, озбиљних проблема у здравству и социјалној заштити...

БиХ је, у оквиру актуелног аранжмана са ММФ, у износу од 680,7 милиона евра, до сада повукла око 480 милиона. Међутим, најновија рата од 200 милиона марака, у којој су сви видели сламку спаса је - изостала.

ММФ је, тврде упућени, одлучан да овим потезом примора власти на реформу јавне управе, рационалнију потрошњу, већу штедњу и увођење строжих контрола у јавној потрошњи.

Економиста Алекса Милојевић каже, за "Новости", да се постепено остварује црни сценарио - дуг ММФ гуши БиХ:

- Ово је последица потеза неодговорне власти која је годинама дизала кредите за нерационалну јавну потрошњу. Дугове су враћали новим кредитима и ушли у фазу дужничког ропства. Сада смо препуштени на милост и немилост ММФ.

Он каже да је уништавањем домаће привреде и сталним подизањем скупих кредита код ММФ земља дошла на ивицу амбиса.

- Оног тренутка кад одлуче да нам више не дају новац, настаће хаос, јер ће све стати. Дуг се неће моћи сервисирати, неће бити ни за плате, ни за пензије. Шта ћемо онда? Да ли је то грчки сценарио? - каже Милојевић.

Првобитни рок за исплату нове транше је истакао, али у Влади РС очекују да би у наредном периоду ипак могло доћи до договора са ММФ. Уверевају и да неће бити угрожена финансијска стабилност РС.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија изјавио је да ће РС, уколико не буде аранжмана са ММФ, из других извора тражити финансијска средства која су планирана као кредит.

- Урадићемо све што је потребно да буџетски корисници не осете последице непостизања договора са ММФ, односно финансијске транше на коју су рачунали сви нивои власти у БиХ - рекао је Тегелтија.

Он верује да неће бити потребе за било каквим радикалним потезима у другој половини године и уколико не буде финансијских средстава ММФ.

- Уколико не буде аранжмана са ММФ, сигурно неће бити угрожена исплата пензија и плата у РС - рекао је Тегелтија.

НОВАЛИЋ: БиХ У ДУБИОЗИ

БиХ је у финансијској дубиози, остали смо без нове транше ММФ - поручио је премијер ФБиХ Фадил Новалић. - Економска ситуација у ФБиХ се усложњава. Морамо наћи друге изворе финансирања, како би се измирила дуговања, али и обавезе према грађанима.

НИКО НЕ ЗНА КАД ЋЕ СТИЋИ КРЕДИТ

Нико са сигурношћу у БиХ не може да каже кад ће бити нови аранжман са ММФ, кажу у Савету министара БиХ. Извесно је, међутим, да новог новца неће бити до краја ове године, јер су реформски захтеви ММФ испостављени домаћим властима веома сложени и за њихову реализацију је потребно много времена и још више политичког компромиса у БиХ.

(Новости)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

борац

04.07.2015 14:14

Изигравамо велико политицаре и господу а зивимо од позајмица које немоземо вратити тако раде обицне пропалице

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

04.07.2015 14:16

Ево ја се одрицем дјецијег доплатка на цетверо дјеце само да ММФ не да нови кредит.Ја увијек казем :Да је богдом горе па да се људи опамете.А вјерујем да це ускоро бити горе...барем радницима на будзету јер они нису навикли да им плата касни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно размисљање

04.07.2015 14:17

Нема привреда која мозе издрзаати толико људи који добијају новац, а осим лојалности ниста друго не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клетва

04.07.2015 14:53

Постоји српска пословица "Дабогда имо, па не имо", Грци су имали све па имају шта и изгубити, ми овдје немамо ништа и немамо шта ни изгубити, осим нашег "лијепог" национализма.

Name

лова дп крова.

04.07.2015 14:25

Питајте тзв. Госп. Мајкиц и овог другог. Они знају како се у огадјеној и непостојецој дрзави БИХ најлаксе до лове долази. Какав ММФ... Додик, Мајкиц.... то су струцњаци.....ха.ха.ха.. Ста дрзава цека. Одузимати отето од народа и онда не треба ММФ. Покрали су незамисливо много. Све то треба народу вратити, макар и силом ако не иде другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

04.07.2015 14:28

Морају наћи нове изворе финансирања како би се измирила дуговања. Које су ово будалетине! Они су оперисани од живота. Они не знају ништа дргуо него жицати паре од оног ко има. Стране паре и јесу криве за сав овај хаос у БиХ и њеним ентитетима. Заврнути све па нека земљу води онај ко зна а не онај ко зна добро подваљивати. >И красти багерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕТ

04.07.2015 14:42

Ко год има неке паре у некој банци нек дизе сто прије - док јос има (после це бити касно) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

04.07.2015 14:43

Боље сада болне реформе, него смрт мало касније. Радници у јавној управи не би смјели имати уговоре на дузе од годину дана. Нису та мјеста Богом дана и стално потребна. Без довољно јаке привреде ниста нам не мозе помоци. Овако се сада мора да обезбиједи новац ради социјалног мира. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби

04.07.2015 14:44

Изгледа да су сукоби разних врста једино средство које политика једино зна провести у времену кризе...а дуго није ни било 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто прије

04.07.2015 14:49

Дај Бозе слава ти и милост,да тај грцки сценариј додје сто прије.Овај народ неце ниста друго опаметити,него само колективна несреца и пропаст.А ти сто нас доведосе до оваквог стања бице им горе него Хомеру из Илијаде и Одисеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

04.07.2015 15:03

Тегелтију и његове пајдасе из Мркоњица хитно на робију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

04.07.2015 19:56

Да га смјестис медју криминалце па да их све поквари а таман их се рехабилитовало

Name

Милоје

04.07.2015 15:12

Најбоље да се молимо Богу да све пропадне, како то вец ради опозиција, сигурно це нам свима бити боље када буде јос пар хиљада незапослених на улици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈ

04.07.2015 15:27

Не пријети БиХ грцки сценарио него политицарима.Ако не добију паре од ММФ-а они остају без плате, народ свакако никад ниста не види од тих пара. Народ је давно банкротирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

04.07.2015 15:54

Само 200 милиона проблем? Када би закухало у БХ, овај ТРОЈАЦ на власти би имао по 5 милијарди марака за рокацину по Босанским ливадама - ал за поцетак. Има пара, има....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.07.2015 16:05

Прекасно. Код нас је грчки сценарио већ 20 и више година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

04.07.2015 16:15

Неце се нама десити грцки сценарио ста це нама плате пензије новац, ми имамо реферндум србовање итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.07.2015 17:31

Па људи ово се знало и у октобру и?Изабрасте исте људе који пљацкају и краду 20 год.Све ово се знало у октобру али дзаба они су идоли овом народу.Ја би само да питам оне сто заговарасе 90 их русење Југе јел то онај бољи зивот сто обецасе народу,а оне сто дигосе се против те земље стиде ли се своје дјеце?У ово вријеме у Југи радници су исли на море у радницка одмаралиста сиром јадранске обале а нису цитали о ммф у и кредитима.Демократију тразили добили сте је њима све а народу ниста сем дугова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

04.07.2015 20:34

И ста јос казе Алекса? Ово говори стално годинама а ово знају и мала деца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

04.07.2015 21:58

РС се снасла... Руски... Добила је мали, а ускоро це нам пасирати и великог!!!

ОДГОВОРИТЕ