У Италији босиљак расте на дну мора

Група пасионираних италијанских ронилаца спроводи у Лигурији, на североистоку Италије, експеримент подводног узгајања босиљка, у нади да ће развити концепт који ће моћи да се примени дуж сушних обала планете.

Занимљивости 04.07.2015 | 11:52
У Италији босиљак расте на дну мора

Дошао сам на ову идеју јер сам желео да подстакнем интеракцију између копна и морског дна - објаснио је за АФП Серђо Гамберини, директор компаније "Оцеан Рееф", која се бави производњом опреме за подводну комуникацију.

Гамберини је започео експеримент посадивши семе у пластичну кутију под обичним балоном, чисто да би видео како то функционише. Врло брзо биљке су почеле да ничу и да расту, па је пре четири године, на око 100 метара од обале, у близини села Ноли, покренуо пројекат коме је дао назив "фарма Немо".

На осам метара дубине, испод три пластична звона фиксирана за морско дно, поставио је велике саксије са обичном земљом за садњу. Испаравањем се задржава проценат влажности у звонима од 80 до 90 одсто, а кондензацијом се обезбеђује неопходна вода за биљке које саме, захваљујући фитосинтези, стварају кисеоник.

Платформа постављена испод сваког звона омогућава рониоцима да на њој стоје усправно, без маске, и раде. Иако постоји систем камера и сензора за праћење биљака са даљине, експеримент још увек захтева свакодневно роњење.

- Узгајање биљака под водом је захвално пре свега због термичке стабилности. Море задржава температуру, без већих флуктуација између дана и ноћи - објаснио је Ђани Фонтанези, који је одговоран за надгледање пројекта.

До биљака на тој дубини и даље допире 60 одсто светлости са површине, "што је више него довољно", додао је он.

Ових дана, када температура воде износи 25 степени Целзијуса, у подводним стакленицима, природно заштићеним од свих инсеката и паразита које штете расту биљака на земљи, температура достиже 29. подеок.

С обзиром на то да се налазе у Лигурији, Гамбрини и његов тим су започели експеримент са босиљком - основним састојком чувеног локалног песта, који под водом расте са већом густином лишћа од просека.

"Фарма Немо" је недавно проширила пројекат са зеленом салатом, а овог лета планира да засади и печурке, парадајз, јагоде и боранију.

Засад фармери-рониоци имају дозволу за рад само од јуна до септембра. Током остатка године "Фарма Немо" мора да уклони сав материјал и остави морско дно на миру, чак и ако Гамберини тврди да његови стакленици ни на који начин не угрожавају екосистем.

"Ово би могло да буде решење за сушне предела поред мора" који немају довољно слатке воде и у којима је температурна разлика између дана и ноћи превелика за узгој поврћа, навео је он. Под условом да се развије технологија која ће овакво узгајање учинити рентабилним.

- Уколико би салата коштала превише, то не би имало никакву перспективу - напоменуо је Гамберини.

Он није једини који верује у овај пројекат: подводни босиљак је представљен као једна од 20 иновација из Италије на универзалној изложби ЕXПО 2015. у Милану, посвећеној храни.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар