Помен страдалим Србима у Подрињу

На братуначком Градском гробљу данас је служен парастос за око 3.500 српских цивила и војника из средњег Подриња које су припадници муслиманских снага убили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска 04.07.2015 | 13:45
Помен страдалим Србима у Подрињу

Служен је парастос и прислужене су свијеће и за покој душе 69 убијених и 22 заробљена Србина у Залазју, Сасама, Биљачи и Загонима на Петровдан 1992. године.

Након парастоса, вијенце код централног спомен-крста положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, а у име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, те делегација Народне скупштине Српске, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Почаст страдалим Србима одали су и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ, српски посланици из Парламентарне скупштине БиХ, делегација Борачке организације Републике Српске са Миломиром Савчићем на челу, као и делегација СДС-а, коју је предводио предсједник странке Младен Босић.

Парастосу је присуствовала и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука, Српске радикалне странке из Србије на челу са Зораном Красићем, начелници и представници многих општина у Српској, представници породица страдалих, те бројних борачких удружења проистеклих од одбрамбено-отаџбинског рата, организација породица заробљених и несталих лица, логораша, као и представници ОХР-а и ОЕБС-а.

Након парастоса, којем је присуствовало више хиљада грађања, и полагања вијенаца, програм обиљежавања 23 године од страдања Срба из средњег Подриња, биће настављен обраћањем званичника на градском тргу и духовним програмом.

Централни комеморативни скуп у Братунцу одржава се поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња које су убили припадници Армије РБиХ током одбрамбено-отаџбинског рата.

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака, током Одбрамбено-отаџбинског рата, страдало је најмање 2.370 особа српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 дијеце, а око 5.400 породица без покретне и непокретне имовине.

Напади су углавном извођени на значајне православне празнике, Божић, Српску нову годину, Ðурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан.

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

У том периоду је на подручју Сребренице нападнуто 21 село у којима је убијено више од 400 српских цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убијено је најмање 560 српских цивила.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге су, под командом Насера Орића упале у више српских села пљачкајући их и палећи, а у селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони убили су и измасакрирали 69 српских цивила.

За убиства Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу којима је било највише жена, дјеце и стараца, још нико није процесуиран, осим команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића који је у Хашком трибуналу био осуђен на само двије године затвора, а затим ослобођен.

(БН ТВ) 

 

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ре

04.07.2015 06:14

Богу хвала и слава да смо се поцели окретати себи. Опростити џелатима али никад заборавити. Нек вам је вјецна слава мученици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чуј опростити

04.07.2015 09:17

Бог прашта.

Name

xxx

04.07.2015 11:58

Бог може да опрости...за опрост има лајк од мене...али МИ...??????

Name

Неле

04.07.2015 07:32

Босњаци срам вас било порицања ових злоцина,и нико није одговарао за ове масакре.Срби лезе и за васе убијено пасце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

04.07.2015 07:37

Поранили болесници да ударају минусе. Мржња је неизљечива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

04.07.2015 08:12

Никада ни опростити ни заборавити,али онима који су ова недјела извршили, а не цијелом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

04.07.2015 10:15

Саша,сви су они исти!

Name

реално

04.07.2015 10:22

Само је једно исправно поклонити се свим зртвама са простора бивсе Југославије све остало је сирење мрзње сви су они мислим на зртве на овај или онај нацин настрадали и сви су они нецији синови церке родитељи итд. Нека поцивају у миру ако вец нису могли зивјети у миру нека им је слава нека им је рахмет треба их се сјецат. Али не само у политицке сврхе користити како кад и коме одговара њих треба срам бити мислим на политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

04.07.2015 10:42

Овако је требало почети да се обиљежава прије 20 година и да се изврши притисак и лобирање на свјетску заједницу. Ефекат би био другачији. Сјетили су се (политичари) сада када нам запад као џелат виси над вратом. На жалост мислим да је за неке ово само скупљање политичких поена а такви нам не требају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака част

04.07.2015 11:27

Милораду свака част, за доживотног предсједника га именовати. Вратио је достојанство Српској и да српски народ не мора гледати у под.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

04.07.2015 11:50

Слава им!А,нама и будућим нараштајима,остаје поука да се никад не заборављају жртве свог народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.07.2015 13:45

Ко жели нек опрашта. 20 година од краја рата, а Бошњачки политичаки врх ни једном речју не признаје СРПСКе жртве и страдања. ДОСТА ПОНИЖЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

04.07.2015 14:02

Када је ријеч о војницима, сви су они свјесно ишли у рат из овог или оног разлога. Неки су вјеровали да тако треба и бранили су свој дом, неки су једва дочекали рат да покажу своју суровост. Убијали су и бивали убијени и то је то. АЛИ, када је ријеч о ЦИВИЛИМА, најоштрије осуђујем, па макар тај неко ко је убио цивила био из моје властите породице! Поготово када је ријеч о ДЈЕЦИ! Што се мене тиче, за свакога за кога се установи да је убио макар једног цивила, доживотни затвор! И свакако да нису сви исти, зло би било да јесу! Али оних који су чинили злочинце народ треба да се одрекне, а не да их подржава и слави као хероје! Човјек који убије невину старицу или силује дјевојку или убије дијете за мене није човјек и нипошто није херој! Такви су злочинци, како год да се зову! Покој и/или рахмет душама свих НЕВИНИХ ЖРТАВА БЕЗУМНОГ РАТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

04.07.2015 15:29

На помену или парастосу долазе људи са стране а наша омладина и велики број грађана Братунца сједи по кафанама и као да се ништа не дешава

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

04.07.2015 19:47

Додику и његовим потгузним мухама ратним-профитерима ниста није свето......прво су глумили на парастосу а онда отисли на пецење са муслиманима и странцима које је било унапријед договорено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УН

04.07.2015 22:57

Према подацима УН-а, у БИХ у прослом рату од свих пострадалих цивилних зртава, 83% цине босњаци, остало су хрвати, срби и остали. Мозете процитати на слузбеној страници УН-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милановиц

08.07.2015 21:00

У нашем Братунцу се служи помен жртвама рата који окупи највише људи у читавој Републици Српској долазе предсједник,министри амбасадори све високе личности а епископ на чијој се територији служи парастос није се удостојио да он буде тај који ће да међу првима служи.Да ли Хризостом не смије да дође неће или шта већ можда је под забраном од стране високог представника Инцка не знамо али да је то велика срамота ЗНАМО.Нека му буде на част али молимо се Богу да се угледа на свога претходника који је ријетко кад изостао са овог од високог значаја скупа

ОДГОВОРИТЕ