Анализа: Вимблдон – најпрестижнији турнир на свету!

Вимблдон је најстарији и најпрестижнији тениски турнир на свету, а многи га чак сматрају и незваничним шампионатом света.

Тенис 04.07.2015 | 00:00
Анализа: Вимблдон – најпрестижнији турнир на свету!

Трећи је Грен слем у сезони, а уједно је једини који се од оснивања, 1877. године, игра на истој подлози.

Приватни клуб “Тхе Алл Енгланд Лаwн Теннис анд Цроqует Цлуб” јесте ’кривац’ за оснивање Вимблдона. Правила која су прописана крајем претпрошлог века важе и данас, уз неколико нових детаља као што су висина мреже и даљина сервис линије од мреже.

На турниру су се најпре такмичили само тенисери, а први који га је освојио је Спенсер Гор. То финале посматрало је 200 гледалаца који су платили по један шилинг како би пратили меч. Седам година касније право учешћа добиле су и тенисерке, а прва која је подигла пехар била је Мод Вотсон.

Како су године пролазиле, популарност Вимблдона је расла. Из сезоне у сезону број гледалаца се повећавао, па је било потребно изградити нови тениски комплекс. Међутим, тек после И светског рата створили су се услови за то и Вимблдон је 1922. године добио нови дом. Отворен је нови централни терен капацитета 14.000 седишта.

Током ИИ светског рата комплекс је био отворен упркос тешким условима, а користиле су га служба цивилне заштите и војска. У октобру 1940. године пет бомби пало је на централни терен и уништило 1.200 седишта.

Развој авио-саобраћаја педесетих година прошлог века значио је све већи број тенисера заинтересованих да учествују на Вимблдону, а потреба за реформама расла је из дана у дан. У децембру 1967. Асоцијација тениских професионалаца дозволила је играчима свих категорија да се такмиче на турниру у престоници Велике Британије, а први шампиони у Опен ери били су Род Лејвер и Били Џин Кинг.

У низу важних година у историји Вимблдона издваја се и 1973, када је 81 члан АТП бојкотовао турнир јер је Тениски савез Југославије суспендовао Николу Пилића.

Први тенисер који је стигао до пет титула на Вимблдону био је Швеђанин Бјорн Борг, а његов рекорд потом су надмашили прво Пит Сампрас, а потом и Роџер Федерер, који имају по седам трофеја.

Борис Бекер је имао само 17 година када је освојио титулу, што га чини најмлађим шампионом, али такође и првим тенисером којем је то пошло за руком, а да није био носилац. Горан Иванишевић је први освојио такмичење као добитник ’специјалне позивнице’.

Код дама, највећа шампионка Вимблдона је легендарна Мартина Навратилова, која има девет титула.

Коментари / 0

Оставите коментар