Вимблдон - херој 4. дана: У две речи - Дастин Браун!

Ушао је на конференцију за штампу у мајици са знаком Супермена као да се ништа није догодило.

Тенис 03.07.2015 | 15:00
Вимблдон - херој 4. дана: У две речи - Дастин Браун!

Пола сата раније, са Централног терена највећег тениског турнира на свету изашао је као да се ништа није догодило.

А догодило се – десила се велика сензација у којој је немачки тенисер Дастин Браун већ у другом колу елиминисао легендарног Рафаела Надала у четири сета.

Браун је одиграо савршен меч, иако је са пуних 30 година дебитовао на Централном терену Вимблдона, а претходно стигао из квалификација. После нешто више од два и по сата игре савладао је Рафу резултатом 7:5, 3:6, 6:4, 6:4.

Чак 99 пута је одиграо сервис-волеј, освојивши тако 71 поен, док га је сервис служио веома добро. У одлучујућим тренуцима је био изузетно миран, што за њега и није баш карактеристично. У исто време стигао је и да забави публику на Централном терену неким атрактивним потезима. На крају, меч је завршио са 58 винера и 22 неизнуђене грешке, док је Надал имао 42 директна поена и само 15 грешака.

„Сјајно је што Мекинро рекао да је ово једна од најбољих партија неког аутсајдера на Централном терену. Драго ми је што је дошло од играча који је део генерације када се играо сервис-волеј и често излазило на мрежу. Било је сјајно што сам то данас могао да радим, и то да радим дуго. Имао сам план игре, знао сам шта је план јер смо играли у Халеу. Он је сјајан тенисер. Знао сам да трава може бити мало спорија него у Немачкој, па сам очекивао сваки сценарио – од три, до максималних пет сетова“, рекао је Браун.

Многи не верују да је играч ван првих 100 нашао лек за Надала, али је ово већ други тријумф после оног у Халеу прошле године.

„Он је један од најбољих играча у спорту, а ја сам имао много среће што смо се два пута састајали на мојој омиљеној подлози. Не бих волео да смо играли на шљаци јер би он онемогућио мој начин игре. Срећан сам што смо играли на трави, било да сам победио или изгубио. Сва деца која тренирају сањају да играју на Централном терену Вимблдона, а против њега је овде било посебно. Било је тешко држати своју игру толико дуго и веома сам задовољан што сам то урадио током читавог меча“, додао је човек који је четврти узастопни ван Топ 100 тенисер који је избацио Надала са трећег Грен слема сезоне.

Феноменалан четврти сет у којем није дозволио ниједну брејк лопту једном Надалу показује да је Дастин почео да сазрева у касним тениским годинама. И данас лети по терену, скаче, баца се, одиграва некарактеристичне ударце и стално излази напред, чак и када позиција за то није адекватна. И данас купи фантастичне полуволеје, волеје и смечеве, али не прави грешке у серијама као раније. Једина је била на меч лопти у деветом гему четвртог сета, на сервис протитвника, када је пустио лопту да падне у терен, иако је имао лаган волеј на мрежи.

„Волео бих да сам направио брејк, да нисам морао поново да сервирам. На 15:40 сам изашао на мрежу после форхенда и видео да његов бекхенд иде мало више него обично. Мислио сам да ће бити предуг, али када сам се окренуо, лоптица је пала на линију. Био сам у фазону: ’Молим те, немој’. Онда је он погодио неколико добрих сервиса. Опет сам помислио: ’Ок, ако ће ово да настави да се дешава, изгубићу’. Дефинитивно ћу покушати да будем агресиван што је више могуће јер то нисам радио на први сервис. Била је то најгора дупла грешка у целом мечу – погодио сам дно мреже (први поен у последњем гему). Није битно, рекао сам, сервирао сам за много мечева и сетова које сам ове године изгубио. Рекао сам себи: ’Буди агресиван, изађи’. Ако направим и следећу дуплу сервис грешку она ће бити веома брза и изаћи ће у аут“.

Сви знамо како се завршило...

Момак рођен у Западној Немачкој у мешовитом браку Јамајчанина и Немице. Једини ’раста’ на АТП туру себе не сматра посебним, иако су други стекли утисак да је испао из шаблона.

„Ја сам овакав какав сам – овакав сам цео живот. Сјајно је што то људи цене, али и да није тако, не би ме много бринуло. Да о томе размишљам, вероватно не бих имао косу, а сигурно не бих изгледао овако како изгледам. С друге стране, и ја могу друге да гледам као да су другачији, а ја нормалан“.

Као и код многих врхунских спортиста његов приватни живот трпи. Ипак, ова бајка ипак има срећан крај. Дастин се за то побринуо, иако му тешко пада одвојеност од девојке, породице и родитеља. Зато је и победа посвећена једном човеку, оном који је урезан у његово срце, али и тело.

„То је потрет мога оца – мислим да сам га урадио прошлог априла“, описао је Браун своју тетоважу коју је дотакао после последњег поена. „Увек сам желео да имам тетоважу, а очев портрет имам и у својој соби. Не виђам га често, обично се виђамо између сезона. Био је ово веома дуг пут за мене и моју породицу. То је једна од ствари на које сам дуго чекао и имао сам прилику да се тетовирам у Келну прошле године“.

Емотивна нелагодност условила је слабију каријеру од оне какву је могао да има, али ипак неће бити незадовољан. Не после ове победе.

На крају крајева, Дастин Браун ће за неколико година, на некој егзотичној јамајчаској плажи, моћи да својој деци каже како је разбио једног Рафаела Надала на Централном терену Вимблдона.

Коментари / 0

Оставите коментар