Зашто терете Мамића? Крао од Динама!

Здравко Мамић и његов брат Зоран позвани да се врате у Хрватску. Медији наводе да првог човека загребачког Динама терете да је од клуба украо најмање 10 милиона евра.

Фудбал 04.07.2015 | 11:40
Зашто терете Мамића? Крао од Динама!

Браћа Здравко и Зоран Мамић, први људи загребачког Динама (један главни у клубу, други тренер), у великим су проблемима, и надлежне вести од њих траже да се одмах појаве и одговарају за сумње да су претходних година правили разне малверзације - проневера, утаја пореза...

Од четвртка пре подне полиција детаљно прегледа и просторије хрватског фудбласког шампиона и њихове куће, а упала је и у Хрватски фудбалски савез, у којем је Здравко Мамић први потпредседник. Мамић је из Словеније, где се Динамо налази на припремама, гласно поручио да је све то ујдурма власти, односно премијера Зорана Милановића и да су његов и образ његове фамилије - чисти.

Ипак, да Мамић није све радио по закону показује и то што припадници полиције 24 сата не излазе из наведених објеката и детаљно претражују све у циљу да нађу доказе за своје сумње. А сумње су да су наведени, уз Дамира Врбановића, извршног директора, оштетили Динамо за десетину милиона евра.

Према сазнањима "Јутарњег листа", Здравко Мамић се терети да је присвајао новац од трансфера Луке Модрића, а цифра која се помиње је око 10 милиона евра.

Истражни органи су се, наводи исти извор, до сада базирали на три дела:

- на сумње да је Мамић давао мито порезнику (који је, иначе, јуче приведен) како би "зажмурио" приликом редовних контрола пословања клуба. Није познато колико је Мамић давао новца порезнику за те услуге. Иначе, све је постало сумњиво надлежнима у Пореској управи када су прегледали папире Динама и схватаили да се њихов службеник, дакле порезник не понаша у складу са законом и прописима.

- Мамић се терети и да је више од 6,5 милиона евра, уместо на рачуну Динама завршило у његовом џепу. Наводно постоје докази у Министарству финансија да је Мамић нелегално профитирао од трансфера бар двојице играча Динама. Један је садашњи играч Реал Мадрида Лука Модрић, а споран је његов трансфер из Динама у Тотенхем 2008. године (продат је за 21 милион евра). Шта је ту спорно? Наводно је тада, осим основног уговора, потписан и анекс уговора, према којем Динаму не иде цело обештећење, већ да половина иде играчу. Али, постоји још један документ - Модрићева изјава којом се одриче било каквих потраживања од Динама приликом трансфера. Дакле, не зна се шта је са 50% новца од трансфера Модрића у Тотенхем. Или се зна? Исту такву "фору" Мамић је урадио са још једним играчем Динама (име се не наводи). Свеукупно је присвојио више од 6,5 милиона евра, а тај новац требало је да припадне клубу.

- Трећа оптужба односи се на злоупотребу и утају пореза којом су обухваћена браћа Мамић и Врбановић. Истрани органи сумњају да је Зоран Мамић још 2006. од Динама добио позајмицу од 24 милиона куна (око 3 милиона евра), коју је касније и вратио, али не од свог новца, већ средствима самог клуба, који се за то још морао и да задужи у једној банци. Ову незакониту игру Зоран Мамић одиграо је уз помоћ брата и Дамира Врбановића.

Дакле, оптужбе на рачун браће Мамић су врло јасне и врло тешке.

Мамић је претходних година продавао многе играче за одличну лову (Модрић у Тотенхем за 21 милион евра, Едуардо да Силва за 13 милиона евра...). Занимљиво, само је Едуардо да Силва својевремено подигао глас против Мамића, па су на крају завршили на суду.

Најватренији навијачи Динама, окупљени у групу Бад Блуе Боyс (БББ), у којој има и много хулигана, годинама су у рату са Мамићем (кога, иначе, зову "Глава") и оптужују га управо за ово горе наведено.

Коментари / 0

Оставите коментар