Томашевић: Те '95., ништа није било случајно!

На данашњи дан пре 20 година тадашња Југославија је добила кошаркашке шампионе Европе и први “балкон“ који ће у четвртак поново дочекати ту златну генерацију.

Кошарка 02.07.2015 | 18:00
Томашевић: Те '95., ништа није било случајно!

О томе је говорио тадашњи крилни центар репрезентације Југославије, а сада потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић.

Пре 20 година није било развијених система комуникације, држава је била у расулу, али уврежено мишљење да се народ испред балкона Скупштине Града Београда окупио случајно бивши кошаркаш Црвене звезде, Партизана и Будућности, не дели.

“Неко каже да је то било случајно... Ја у случајност не верујем, мислим да је било промишљено одлучено да се ми те 1995. године попнемо на балкон. Читам ових дана изјаве младића и девојака који су се нашли на балкону недавно, они говоре да су цео живот сањали о том балкону, можда више и од саме златне медаље“, рекао је Томашевић.

Процене говоре да се у центру Београда тада окупило око 100.000 људи.

“Ја бих рекао милион... То је све било некако специфично, цела ситуација у којој се наша земља тада налазила, санкције, протеривање Срба... Сама финална утакмица са Литванцима, однос Грка према Жарку Паспаљу у полуфиналу, силазак Хрвата са победничког постоља... То доприноси да људи осете потребу да се тог дана појаве на улицама и одају признање свима“, додаје Томашевић.

Упркос хаосу који је владао у Југославији, упркос томе што су у последњи час успели да оду на Европско првенство у Грчку, изабраници тадашњег селектора Душана Ивковића су на фантастичан начин стигли до најсјајнијег одличја.

“Ми смо били усресређени на сваку следећу утакмицу, нисмо имали контакт са људима у нашој земљи, чули смо се из говорница једино са фамилијом. Нисмо знали шта нас чека у Београду... Та 1995. година је била специфична и та енергија, та љубав између свих тих људи из наше генерације и народа коме је то много значило“, истиче Томашевић.

Тада 22-годишњи Томашевић није успео да сачува присебност и са балкона је запевао песму посвећену тадашњем хрватском председнику Фрањи Туђману.

“Рекао сам да нећу певати, али опет, ко зна, кад понесе емоција. Ја се не стидим свега тога, мислим да је то био одраз стања у ком се налазила држава и сав народ који није био свестан због чега нам се то све дешава“, наводи Томашевић.

Две деценије касније на балкону ће певати неко други.

“У 20х почиње свечана академија, после тога негде иза 21х наступају група Вива вокс и бубњари Драгољуба Ђуричића, а у режији Душана Јововића биће приказана први пут у Београду 4Д анимација и приказ шта се све то десило 1995. године. Наравно, на балкону ће бити и цела генерација из 1995. године“, додаје Томашевић.

Балкон су прошле године “видели“ и момци које је са клупе до сребра на Светском првенству водио Александар Ђорђевић. Он ће са њима покушати да оствари исто, на јесен на Евробаскету.

“КСС и град су спремни за тако нешто, али нећемо да оптерећујемо момке, битно је да оду на Европско првенство као најспремнија екипа. Неће бити лако, тешко је бранити него освајати, ми смо сада светски број два и сада сви играју са више жара против нас. Добра ствар је што је велика група играча имала добре сезоне, селектор Ђорђевић остаје, као и његова екипа у коју имамо велико поверење“, закључио је Томашевић.

Коментари / 0

Оставите коментар