Ко затвара Болницу у Источном Сарајеву?

Иако су јуче,1.јула,добили априлску плату радници Болнице Источно Сарајво наставили су свакодневна получасовна окупљања у вријеме паузе за доручак.

Република Српска 02.07.2015 | 18:32
Ко затвара Болницу у Источном Сарајеву?

Захтјевају да се у динамици исплате личних примања изјдначе са осталим здравственим установама у Српској те да им се уплате доприноси за здравствено и пензионо осигурање за протекле четири године.

,,У нашој установи плате највише касне'', тврде радници Болнице Источно Сарајево и истичу да су једина здравствена институција у Српској у којој запосленим више од четири године нису уплаћени доприноси,што је довело до апсурдне ситуације да запослени у болници немају здравствену заштиту и да они који су стекли услове за пензију не могу да остваре то право.

Недостатак финасија не утиче само на запослене већ и на пацијенте.

,,Имамо проблема у снабдјевању Болнице лијековима и реагенсима за дијагностику,а без дијагнозе болести нема исправног лијечења пацијената'', истиче Споменка Јањић предсједник Главног одбора струковног Синдиката доктора медицине Републике Српске.

Годишња финасијска транша коју Фонд здравства Републике Српске исплаћује болници Источно Сарајево није довољна ни за бруто плате,тврде запослени.

Међутим од те транше Болница мора да набави лијекове,санитетски материјал,храну за пацијенте и да исплати режијске трошкове.

Идеја минстра здравља да материјалу ситуацију у здравству побољша отпуштањем наводног вишка радника за запослене у Болници Источно Сарајево је неприхватљива.

,,Вишка радника нема.Европски стандард је 350 љекара на 100 хиљада становника а у Српској је то 110-120 љекара.У нашој установи имамо и проблем мањка медицинских сестара.Често једна сестра опслужује 20-ак пацијената а на тај начин је немогуће пружити квалитетну здравствену услугу.Раднике у здравству треба задржати а не отпуштати'', истиче доктор Јањић и упозорава да све већи број љекара и медицинских техничара егзистенцију тражи у земљама Европске уније.

Поставља се питање да ли неко жели свјесно да уништи болницу у Источном Сарајеву и сведе је на оквире мало бољег Дома здравља.

,,То би била огромна штета и огроман проблем за становништво ове регије.Сада неком можда није проблем да сједне у ауто и оде у неки други здравствени центар,али ако то постане свакодневна пракса биће тешко.Већина становништва овдје нема новца за партиципацију основне здравствене заштите а не да иде у друге установе'',каже доктор Јањић.

О десетинама милиона дуга Болнице Источно Сарајево и негативним ревизорским извјештајума у Синдикату не желе да говоре.
Подсјећају да је већина њих на почетку рата дошла из тада врхунских здравствених институција и створила ту болницу на првој линији фронта.

,,Нама су тада,али и сада најважнији били животи пацјената и здравље становништва.О дугу и евентуалном криминалу треба да се брине ресорно министарство и правосудне институције'',поручују радници Болнице Источно Сарајево.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

02.07.2015 18:59

Ово је требало давно рјесити,све су владе криве за стање у Касиндолу,свака регија мора имати озбиљну болницу па тако се И ми морамо изборити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

02.07.2015 19:03

МИНИСТАР ЗДРАВЉА БОГДАНИЋ ЈЕ ДО САДА "ПОЖАРЕ" У ЗДРАВСТВУ УГЛАВНОМ ГАСИО БЕНЗИНОМ... САДА ЈЕ НАСАО ДА ПИТАЊЕ РАДА БОЛНИЦЕ У И. САРАЈЕВУ РЈЕШАВА ОТКАЗИМА ЗАПОСЛЕНИХ... ОТКАЗИ ЈЕСУ РЈЕШЕЊЕ АЛИ САМО ЗА ОНЕ КОЈИ СУ БЕСПОСЛЕНИ И НА ИЗМШЉЕНИМ РАДНИМ МЈЕСТИМА А КОЈИ СУ ПРИМЉЕНИ НА ОСНОВУ ЗАХТЈЕВА ИЗ ВЛАДАЈУЋИХ СТРАНАКА... ПА ОНДА ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА ПОЧНЕ СА ОТКАЗИМА АРХИТЕКТАМА, ЕКОНОМИСТИМА И ПРАВНИЦИМА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ У БАЊА ЛУЦИ КОЈИ СУ ВИШАК И НИШТА НЕ РАДЕ А КОЈИХ ИМА СИГУРНО ВИШЕ ОД ПЕДЕСЕТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.07.2015 04:56

Тегелтија гаси болницу заједно са устасама, пардон, Њемцима!

Name

ЛОГИКА НА НУЛИ

02.07.2015 19:30

Него шта него затворити јефтиније је да се договоримо са Кцус И БИВШОМ војном болницом у СА па нека се тамо лијечимо ми сиротиња, нема везе што је то федерације боље би нама болеснима било............. Бањалука нам је ионако толико далеко умријети гарант ако је шта хитно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

02.07.2015 20:54

Па ти фино иди у кцус и дрзавну болницу. Ти си један. А ми остали цемо се лијецити у РС-у. Прослост не заборављамо тако лако.... а сутис да си послије тразио да ти РС плати троакове лијецења у Федерацији.

Name

херцеговина

02.07.2015 19:36

Проблем И.Сарајева је многострук а један од главних је сто нема неки центар око којег це се људи окупљати него све неке селендраце које би да се питају.Знаци, или направите од Пала центар И.Сарајева и ту све потрпајте и ту се окупљајте или не зајебавајте висе.Не мозе то тако растркано бити. Да су Пале центар И.Сарајева они би око себе окупили од Х.Пјеска,Рогатице,Сокоца,Пала,Лукавице и све би другације изгледало а и било пара за финансирање болнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Херцеговина

03.07.2015 06:54

Појама ти немас! Мозда би најбоље било да се иселí цíјела И. Илидза и И. Сарајево на Пале па да се направи центар? ?? Само не знам гдје би ви Херцеговци долазили да зивите,било би пренатрпано на Палама.

Name

Српско Сарајево

02.07.2015 19:48

Брцкало је тразио посебну сједницу НСРС у Истоцном Сарајеву са посебним акцентом на стање у Касиндолу(да се посланици увјере у којим условима раде људи), да га је у томе подрзао колега Видаковиц из СНСД-а који такодје зиви у И.Сарајеву, прије би добили болницу овако партије јаца и преца од свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

02.07.2015 20:19

Није то само партија него неце Пале да финансира другу опстину,неце нико а не само Пале. Медјутим Пале као највеца и најразвијенија опстина у том крају би могле финансирати своју болницу и она би покривала велику регију и велики бр становника и онда се то исплати. Тако да би Пале имало своју болницу,Херцеговина би имала своју у Требињу и Невесињу а Фоца би била заједницка....онда Зворник има своју болницу, Добој има своју велику болницу са неколико одјељења а од БН болнице треба да се направи Клиницки центар и да заједно са БЛ дјели све болеснике у РС.

Name

ХУМАНО

02.07.2015 19:54

Био сам у ситуацији да ми је требала хитна медицинска помоћ, отишао сам у хитну у Сарајеву..... показао им здравствену РСа, људи ме примили без ријечи, и нису ништа наплатили......хвала им до неба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

02.07.2015 20:12

Доктора и медицинских сестара недостаје у свим болницама! У самом тексту писе да је европски стандард 350, а код нас тренутно има 110 доктора на 100 хиљада становника. Паметноме довољно. Сто се тице СНСД-ових и ДНС-ових ухљеба - секретарица, портира, возаца, економиста и правника у болницама, о томе би се дало разговарати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај

02.07.2015 20:31

Веци је домацин Змај из Сипова од насих политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дс...

02.07.2015 21:44

Нервира ме до неба ова др што се позива на европске стандарде кад нешто тражи...да ли се у току радног дана понаша по тим истим стандардима..не вјерујем..такви смо ми,кад треба узети атлаучемо о угрожености,а кад треба дати нешто од себе нигдје нас нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

02.07.2015 22:37

Срби треба да граде своје болнице и да сколује своје љекаре а не да насе здравство плаца Федерацији и муслиманима и да се они развијају на нас рацун. Од Пала нека се направи центар за И.Сарајево и ту нека се смјести болница а поред БЛ да буде јос један Клиницки центар у БН тј један Клиницки за исток РС а други за запад РС. То је ресење за здравство РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@дс

03.07.2015 00:48

Управу си. Овде у Хамбургу има 140 доктора на 100 становника, не знам одаклен јој уопсте тај број о стандарду. Сто је јос вазније, не мјери се квалитет лијецења по броју доктора него по знању и квалитету рада појединца. Зато уопсте није битно је ли има 1 доктор за једног становника или 5 доктора на једног становника.

ОДГОВОРИТЕ