На данашњи дан: Атина 1995. - заувијек!

На данашњи дан пре 20 година... Две деценије после култног Еуробаскета у Грчкој, златни хероји ће се у четвртак поново попети на балкон Старог двора вечерас у 20 часова!

Кошарка 02.07.2015 | 13:20
На данашњи дан: Атина 1995. - заувијек!

На данашњи дан пре 20 година почела је ера чувеног балкона!

На том месту се већ две деценије прослављају успеси спортиста. А почело је све од те Атине 1995. године.

На данашњи дан пре две деценије:

- Александар Ђорђевић постао је "Сале Национале";

- Скандирање "Сад си уз'о трофеј, Паспаље" постао је евергрин и више пута је "обрађиван" тај навијачки хит (у зависности од имена спортисте);

- Предраг Саша Даниловић је куцао преко Арвидаса Сабониса;

- Марчуљонис је одиграо утакмицу живота, али га је надмашио "Сале Национале";

- Литванци су хтели да прекину утакмицу, да оду са терена. Ђорђевић и Дивац су их вратили на терен, у игру;

- Хрвати су узели бронзане медаље, а онда су побегли са подијума. Наши су им оставили цвеће на постољу.

- ПОДСЕЋАЊЕ -

Репрезентацији СР Југославије наступи на великим такмичењима били су забрањени од почетка рата широм СФРЈ, па све до 1995, све до историјског ЕП у Атини.

Због ембарга, наши најбољи кошаркаши на ТВ-у су гледали како Хрвати, на челу са Драженом Петровићем, играју са Дрим тимом финале Олимпијских игара 1992, па како Немци предвођени Светиславом Пешићем 1993. постају шампиони Европе и како Амери и 1994. освајају у Канади Светско првенство.

А, онда се догодила Атина.

"Један од најтежих тренутака у мојој каријери био је онај када сам момцима морао да саопштим да нећемо учествовати на Олимпијади 1992", каже тадашњи селектор Душан Ивковић.

"Није нас било ни на Европском првенству годину дана касније, због ембарга одузета нам је организација Светског првенства... Требало је одржати континуитет, сачувату екипу и заједништво. Играли смо под именом 'Ол-стар селекција', на разним новогодишњим турнирима у Грчкој и Шпанији, а онда се јавио трачак наде да бисмо кроз квалификације, ипак, могли да будемо учесници Европског првенства 1995", памти трофејни тренер.

Остатак приче је добро познат. Наш тим изборио је пласман на ЕП, а тамо остварио ове резултате:

1. коло: Грчка - Југославија 80:84 *продужетак
2. коло: Југославија - Литванија 70:61
3. коло: Италија - Југославија 74:87
4. коло: Југославија - Шведска 85:58
5. коло: Израел - Југославија 59:72
6. коло: Југославија - Немачка 92:79

четвртфинале: Француска - Југославија 86:104
полуфинале: Грчка - Југославија 52:60
финале: Литванија - Југославија 90:96

Шампионски тим: Дејан Бодирога, Предраг Даниловић, Саша Обрадовић, Зоран Сретеновић, Жарко Паспаљ, Мирослав Берић, Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Владе Дивац, Зоран Савић, Дејан Томашевић, Дејан Котуровић.

Жарко Паспаљ био је један од лидера екипе.

"Нећу да будем прескроман - били смо фантастична генерација. Та генерација је под санкцијама доживела најтежи ударац, јер нам је одузето много медаља, а 1995. смо први пут схватили колико је људима недостајао успех као тај што се десио у Атини. Имали смо незабораван дочек, а балкон Скупштине постао је после тога традиционални култ поштовања свих спортских успеха", сећа се популарни "Паља".

На истом месту где су и пре 20 година дочекани, чланови златне генерације појавиће се и у четвртак увече. Сви ће моћи да их поздраве под истим Балконом, пред којим је тог лета било више од 100.000 људи. Тај балкон се од 1995. пише са великим Б.

Селектор Душан Ивковић такође ће у четвртак поново махнути публици.

"Тада је и заживео балкон. Дочек је био као из бајке, незабораван. То су били вероватно најбољи играчи које сам икада тренирао. Била ми је част да радим са таквом генерацијом, без икаквих услова", поручио је Дуда, коме је у Атини први помоћник био Жељко Обрадовић, данас најтрофејнији тренер Европе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саша

02.07.2015 15:14

Успјех шампиона је било једино што ме је обрадовало у то суморно вријеме. Не треба заборавити да су баш тих дана пунољетне мушкарце са избјегличким статусом по Србији ловили горе него псе луталице. Мјесец дана касније дошла је "Олуја". Данас нам се, по свему судећи, ближи "Олуја"другим средствима. Шта рећи, спортисти нас обрадују кад нам је најтеже. Хвала им, хвала и Узвишеном Богу што нам их је подарио.

ОДГОВОРИТЕ