Нестао човјек који је открио истину

Аутор и новинар српског порекла Александер Дорин, познат по бројним студијама које побијају званичну верзију о догађајима у Сребреници из 1995. године - да је Војска РС убила 7.000 цивила, одведен је из свог стана у Базелу 17. јуна под још неразјашњеним околностима.

Свијет 02.07.2015 | 09:39
Нестао човјек који је открио истину

Наиме, издавачка кућа „Ахриман паблишинг хаус“, која је објавила Доринову књигу „Сребреница - како се заиста збило“, поставила је на свој интернет сајт обавештење да су швајцарске власти ухапсиле овог аутора и да се он и даље налази у притвору, али не знају где и не могу да ступе у контакт с њим.

- Сазнали смо недавно да су нашег аутора Александера Дорина швајцарске власти ухапсиле пре десет дана и да се он од тада налази у затворској јединици у Базелу.

Ухапсила га влада

Власти нису дале никакве информације у вези са Дориновим хапшењем, а ми до сада нисмо успели да ступимо у контакт с њим. Једино што знамо јесте да је Александар Дорин одбио помоћ адвоката ког му је доделио суд - навели су у овој издавачкој кући и додали да су приче које су се појавиле у медијима, да су Дорина киднаповале тајне службе, у ствари само фантазије чија је улога да заштите праве кривце - „присталице потпуно зависне, вазалне владе“.

Иначе, право име Александера Дорина, који живи у Базелу и поседује швајцарско држављанство, јесте Борис Крљић. Он је познат по томе што је у својој књизи негирао масакр у Сребреници, тврдећи да није тачно да је убијено између 7.000 и 8.000 људи, већ да је страдало око 2.000 војника армије БиХ. Убиства цивила, како тврди, није било.

Дорин је у јануару 2014. изјавио и да је Зоран Јовановић, коаутор његове последње књиге о Сребреници, умро 13. јула 2013, само десетак часова пошто му је јавио да је успео да откупи два снимка која у знатној мери руше мит о Сребреници.

Потпуни хаос

Према неким наводима, у Доринову кућу је упала група од шест полицајаца, извршен је детаљан претрес, извађен паркет, растурени су штокови од врата, демолиран намештај. Дорин је ухапшен и одведен на непознату локацију.

У швајцарском савезном министарству правде и полиције јуче нисмо добили потврду да је Дорин ухапшен, али у тој институцији нису ни искључили ту могућност.

- Можемо вам само рећи да Дорин није ухапшен по налогу савезног министарства правде (на основу међународног захтева за праћење и хапшење). Не знамо да ли је можда ухапшен у вези са швајцарском криминалном истрагом - поручили су у швајцарском министарству правде, док су у ПР служби швајцарске владе поручили да су питања проследили надлежнима.

НЕ МОЖЕМО ДА ГА НАЂЕМО

Александар Павић из Фонда стратешке културе је у контакту са Дорином био до 15. јуна, а онда је неочекивано прекинута свака комуникација.

- Са Дорином смо били у контакту поводом конференције о Сребреници коју Фонд и државни Музеј жртава геноцида организују у суботу. Било је речи да се Дорин путем видео-снимка огласи на конференцији и разменили смо више мејлова, а онда је свака комуникација престала - наводи Павић.

АЛЕКСАНДЕР ДОРИН

Швајцарац српског порекла

писао о стравичним страдањима Срба у селима око Сребренице

говорио о манипулацијама са бројевима погинулих на муслиманској страни

његов став је да су Сребреницу измислили Клинтон и Изетбеговић

догађаје у Сребреници истраживао пуних 14 година

муслимани из Базела претили му сачекушом

ТАЈНИ СПОРАЗУМ САД, ВБ И ФРАНЦУСКЕ О СРЕБРЕНИЦИ

САД, Француска и Велику Британија су у лето 1995. тајним споразумом ускратиле обећану ваздушну подршку холандском батаљону Унпрофора у енклави, пише холандски дневник Алхемајне дахблад истичући да је после 20 година откривена највећа мистерија о паду Сребренице:

- Американци, Французи и Британци одлучили су да више не шаљу авијацију како би спречили да британски и француски „плави шлемови“, које су као таоце држали босански Срби, буду стрељани.

Извор: Курир

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Небојса

02.07.2015 07:48

Само истину о Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Небојса

02.07.2015 08:00

Вец раније познато да је Курир један од највеци портала у Србији који објаве бомастицне наслове па после сами себе демантују.

Name

мк

02.07.2015 08:07

Небојша ако знаш истину напиши колико је побијено,ко је побио и пријави се за сведока !

Name

Тито

02.07.2015 08:23

Вецином војници побијени... Ја бих да свједоцим али то је равно са тим да сам мртав...

Name

сноуден

02.07.2015 08:00

Једина права истина јесте да је мозда.???,страдало од двије до двије ипо хиљаде војника армије БиХ.Цивили нису убијани пустени су да напусте Сребреницу.Али стране зле силе су створиле пропагандни мит о свему како би један народ који се вјековима бранио а не нападао.То свједоци Јасеновац ,Јадовно ,КНИНСКА КРАЈИНА,Косово и Метохија бобмардовање суверене дрзаве Србије и њених цивила и градова,људи на спавању, деце по сколама.Све ово говори само једно да је цитав свијет у најезди на православље.Али нас је било и бит це јер Исус је са нама.Бог це помоци ако има коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

02.07.2015 09:00

Процитај правосназна пресуде, па тек тада нагадај. Лицитирање са бројем зртава, на свим странама је велики гријех.

Name

Ре :сноуден

02.07.2015 09:38

Колоко је страдало цивила а колико војника у српским мјестима око Сребренице. Хајде сноудене ти изгледа знас.

Name

Мицко

02.07.2015 10:24

И тебе није срамота писати овакве глупости?

Name

Тузла

02.07.2015 22:20

Идиот!!! Свакоме ко оправдава, брани или се игра са истином нек је на част. Запитај се како је то изгледало. И није само Сребреница у питању!

Name

ВРС РВИ

03.07.2015 11:26

Нико не бјежи од истине али морате ви што сте тако сигурни да одговорите колики је број потврђен ДНК анализом. Колико је бораца погинуло? Они нису цивилне жртве. Зворнички корпус је једва издржао напад. А ти из Тузле провјери колико се мртвих Сребреничана шета твојим градом и редовно излази на изборе а њихова имена су уклесана у сребренички мермер.Јеси ли можда слушао изјаву заштићеног свједока који је био Орићев војник. Знао је разрезати стомак труднице и оставити је да тако умире. Уосталом прочитај књигу Ибрана Мустафића "Планирани хаос" па ћеш прогледати ако хоћеш, ако нећеш то је већ твој проблем. Баш сте ви неке цвјећке.

Name

завјере

02.07.2015 08:01

Има ли јос која теорија завјере? Сва среца па овакве текстове не цита вецина популације... Е засто народ толики изгину у овој проклетој Босни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.07.2015 08:02

Истину и само истину, било каква да је. Али некима није до истине, већ на све могуће начине настоје да ''неку истину''одрже у животу. И декларација је у сврху ''очвршћавања'' садашњег стања. Послије декларације ће домаће правосуђе у КЗ уградити кривично дјело негирања геноцида и на тај начин затворити уста свакоме ко покуша ''чачкати''по прошлости Сребренице. Коначан резултат је стегнута омча око врата Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лија

02.07.2015 12:01

Лија нешто си на брзину науцио цирилицу али провидан си!

Name

марко самардзиц

02.07.2015 08:06

Зелим сву срецу земљаку И муценику за истину!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

адо

02.07.2015 08:19

за лија: Није истина царе оно сто би ми зељели или сто нам се свидја него оно сто независни суд утврди...не мозес ми реци да суд фаворизује Босњаке(МУСЛИМАНЕ) у овој ситуацији која влада Европом и свијетом ради оних будала у Сирији и Ираку...само боље размисли,избаци из главе национализам и гледацес свијет другације....видис суд БИХ ослободио је АЛЕКСАНДРА ЦВЈЕТКОВИЦА КРИВИЦЕ ЗА СРЕБРЕНИЦУ,јер нема доказа да је крив за недјела која су тамо радјена...правда је мозда спора ,али је има...СУД ЈЕ ТАЈ КОЈИ УТВРДЈУЈЕ КРИВИЦУ ,А НЕ УЛИЦА,И ДОБРО ЈЕ ДА ЈЕ ТАКО...ИНАЦЕ БИ АЛЕСАНДАР МОЗДА БИО НА РОБИЈИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за аду

02.07.2015 09:44

На ком дијелу земаљске кугле постоји независни суд.

Name

Лија за Ада

02.07.2015 12:53

Није ми јасно гдје си у мом коментару пронашао национализам у мојој глави. Једино ако није то што сам писао ћирилицом. Мислити другачије је, надам се дозвољено свима нама. Ибран Мустафић је писао другачију истину од оне коју је у својој пресуди наведео ''објективни'' суд, а није националиста, надам се. Шеф полиције у Сребреници, г-дин Мехољић је, такође причао и изјављивао другачију истину, а и он није националиста, надам се. Забрињавајуће је, што свака прича, било чија, која није у складу са ''истином објективног суда'', је за већину Бошњака,приозвод теорије завјере или прича неурачунљивог свједока. И на крају, ја лично осуђујем сваки злочин учињен према невиним људима, са било које стране долазио. Такође, осуђујем политизацију жртава, а тога је и превише у случају Сребренице. Несрећни рат није почео 11.7 а завршио се 12.07.1995. Било га је и прије тога.

Name

ратко

02.07.2015 20:16

Е јеси насао добар примјер

Name

Карамарко

02.07.2015 08:37

Па кад је ратни начелник Сребренице отворено рекао шта се радило, да је све издаја, да га је Алија звао на разговор у Сарајево и тражио од њега сарадњу у муслиманској издаји Сребренице, да је Насер убијао и свој народ и још пуно тога, а његова свједочења се могу наћи и на Yоутубе, да је све зарад бомбардовања Срба од стране НАТО-а, о чему више причамо...али истина увијек боли...да није било рата и Сребренице око чега би сад Муслимани у БиХ млатарали и због чега би кукали...морбидно и настрано уживају у својој наметнутоји и исфорсираној улози "жртве"...еx Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

02.07.2015 08:46

Истина је да Курир понекад објави и неке чланке без провере истинитости. Али овај чланак је сасвим истинит. Већ неко време српска удружења у Швајцарској покушавају од тамошњих власти добити информације о Александеру. Покренуто је и потписивање петиције која би се упутила влади Швајцарске. На жалост у савременом свету истина је давно убијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

02.07.2015 08:56

Ре за Адо ДРУГАР ОК НЕКА БУДЕ ДА ЈЕ ТАКО ПА КО ПОБИ ЦИВИЛЕ У МРКОЊИЦ ГРАДУ ДВЈЕСТА ПЕДЕСЕТ ЦИВИЛА КО ПОБИ ЦИВИЛЕ У ПОДРИЊУ КРАВИЦЕ БРАТУНАЦ.ЗНАС ЛИ КАД СУ НАПАДНУТИ И ПОБИЈЕНИ.ЕВО РЕЦИ ЦУ ТИ ЈА НА БОЗИЦ ПРИЈАТЕЉУ НАЈВЕЦИ СРПСКИ ПРАЗНИК.КАО ОДМАЗДУ ЗБОГ ТОГ ДОБИЛИ СТЕ ПРОИЗВОД СРЕБРЕНИЦЕ.МОРАТЕ БИТИ РЕАЛНИ ДРУЗЕ А ДА ЗА ТО ВИ СЛАВИТЕ ОРИЦА КАО ХЕРОЈА А ПРИЦАС О НЕКОМ НЕНАЦИОНАЛИЗМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

02.07.2015 09:26

Заборавио си ОС ВУК КАРАДЗИЦ,Хранцу,Глогову,Суху,Стадион све у Братунцу маја '92 -ге.

Name

Сандра

02.07.2015 09:32

Е наку си му... А Сијековац?

Name

нота бене

02.07.2015 09:27

Ако је ратни начелник Сребренице објавио истину о Сребреници зашто остали становници Сребренице такодје не свједоче! Јесу ли они свјесни шта раде прије свега себи ако не говоре истину односно надувавају ту ствар. Не може се држава добити на тај начин да неког лажно оптужиш за геноцид. Дозовите се памети. Одустаните од исламске декларације Алије Изетбеговиша. Ни ви ни Алах немате ништа с том декларацијом. С том декларацијом има везе само "Исламска држава" која ради оно што ради у У Сирији а и шире. Да ли је то то што ви хоћете. РАзмислите па одговорите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјого

02.07.2015 09:39

Ма Тарабици су закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

02.07.2015 09:48

ЕВО јос једног доказа да се истина забрањује хапсењем овог аутора истините књиге или књиге о истини, по налогу страних сила које сотонизују Србе до те мере као да смо сви неке крволоцне зивотиње а муслимани насе зртве. Ја ВАС све питам само једно ко је довео црне мудзахедине и ко је одсекао киоме главе и носао по улицама. Ја сам гледао на снимку да муслимани и мудзахедини под командом Насера Орица или упоредном командом Ориц домсацим а арапин страним саборцима су СЈЕКЛИ СРБСКЕ ГЛАВЕ НОСАЛИ ИХ ПО КАСАБАМ И ПОКАЗИВАЛИ ЛОКАЛНИМ МУСЛИМАНИМА КОЈИ ИМ АПЛАУДИРАЈУ И ОДУСЕВЉЕНО ИХ ПОЗДРАВЉАЈУ са алакањем Алаху екбер, Алаху екбер, Алаху екбер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

02.07.2015 09:55

Генерални секретар УН-а Бан Ки-моон поручио је јучер на комеморативној сједници одржаној у сједишту УН-а у Неw Yорку да је звјерско убиство Бошњака, мушкараца и дјечака у Сребреници колективна мрља на савјести међународне заједнице и позвао на јединство против злочина. - Овдје смо да се сјетимо хиљада који су изгубили животе у геноциду у Сребреници прије 20 година. Овдје смо и да поручимо породицама и пријатељима жртава да дијелимо њихову жалост, рекао је Бан. Генерални секретар УН говорио је и о својој посјети Сребреници 2012. године, додајући да ће се тога сјећати до краја живота. - Сее море ат: хттп://www.аваз.ба/цланак/185134/бан-ки-моон-памтицу-сребреницу-док-сам-зив#стхасх.з2хГЗНРи.дпуф

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

02.07.2015 10:24

За Аду..ти васи судови у БиХ су...кадија те тузи кадија ти суди...Са Цвјетковицем зеле само мало да замазу оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Сарајево

02.07.2015 10:29

Је ли Бан Кин Мун поменуо звјерско убијање Срба???Он је зликовац као и ови сто га плацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсо

02.07.2015 10:33

Мало загонетки пред расплет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦкрајина

02.07.2015 10:55

Срби, опаметимо се једном, немојмо насједати на паушалне изјаве, које какве резолуције, сумњиве свједоке, жуту штампу и многе друге ниспитане чињенице.. Па има у нашем роду учених и паметних људи, ајмо сагледати чињенице онакве какве јесу, узети "спискове" Жртава Сребренице па провјерити сваког понаособ, све је то нажалост трагедија на своју руку, али то се мора кад тад урадити, именом и презименом набројати ЖРТВЕ и мјесто страдања.... и још једно питање које ја постављам многима, а нико не зна одговор.. Колико је у Сребреници убијено жена???

ОДГОВОРИТЕ
Name

за сарајево

02.07.2015 14:44

Гдје бијо Бан Кин Муон прије 20год тј цита сто му је написано. Ти вјерујес висе њему нег ратном нацелнику опстине Сребреница.Ко је од њих двојице бијо присутан на лицу мјеста? Али ја разумијем тебе и сјетих се ЊЕГОСЕВА Горског Вијенца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џони

03.07.2015 05:22

Небојша немој заборавити и број личне карте да мк буде задовољан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јаране

03.07.2015 16:18

Ти ... да имас имало карактера неби се везо за пресуде кад сам знас да је све измисљено и славис Орица хероја - он је злоцинац и највеца фукара кад је требао да буде са тим народом издао га је и побјегао размисли јесам ли у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

03.07.2015 16:30

Па људи дај бозе да није истина па и Цамил и Ориц су тада боравили у Свајцарској нису они исли на руцак тамо то има везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

03.07.2015 19:33

Знам соколе за овог сто пита колики број је страдао војника око сребренице.Прво то ни сами босњаци незнају јер прво су биле цифре 9000, па сваки пут мање.Објавили сте преко 2500 силованих зена а знамо да није ни трецина .Нисте гледали да је то радип Насер.Погледајте свједоцење дјевојцице петнаест година босњацке националности.Не оправдам злоцин ни један нико нема право да другог лиси зивота али дали сте се запитали икада ста је узрок Сребренице .То судите Насеру Орицу и Алији Изетбеговицу,нападали сте српска села и цивиле поредајте све датуме злоцина хронолоским редом од 1992 гпдине и доби це те формулу сребренице.

ОДГОВОРИТЕ