Холандију занима тајни договор о Сребреници

Холандија ће затражити објашњење од Сједињених Држава, Британије и Француске у вези са медијским наводима да су ове три државе у мају 1995. године наводно постигле тајни договор о обустави ваздушних напада на српске положаје око Сребренице, о чему Холанђани, задужени за заштиту енклаве, нису били обавештени, пренео је портал дутцхнеwс.нл.

Свијет 02.07.2015 | 07:38
Холандију занима тајни договор о Сребреници

На холандској телевизији НПО 2 у понедељак увече емитован је документарни филм "Зашто је Сребреница морала да падне" у којој су приказани амерички документи објављени 2013. године, а за које се каже да говоре о одлуци САД, Француске и Британије из маја 1995. године о обустави ваздушних напада УН, навео је НЛ Тајмс, преноси Тањуг.

Холандска министарка одбране Џенин Хенис рекла је да ће затражити објашњење тим поводом, пренео је портал дутцхнеwс.нл.

"Морам и желим да разговарам о томе са нашим савезницима. Не могу да игноришем оно што смо видели на телевизији", рекла је Хенис.

О наводном тајном договору великих сила огласио се и тадашњи холандски министар одбране Јорис Ворхуве рекавши да је за то сазнао тек пре неколико месеци, анализирајући документа које је пре две године објавио бивши амерички председник Бил Клинтон, пренео је НЛ Тајмс.

Према његовим речима, Холандија никад није била обавештена о тој одлуци, док је холандска влада веровала обећању Уједињених нација да ће ваздушни напади, ако буде потребно, моћи да се изведу у року од два сата.

Како је рекао Ворхуве, холандске снаге у Сребреници су девет пута тражиле ваздушну подршку, али УН нису постигле коначан договор о томе све до 10. јула.

Одговорни за такву одлуку били су, како тврди Ворхуве, британски премијер Џон Мејџор, француски председник Жак Ширак и председник САД Бил Клинтон.

Британија и Француска су, према његовим речима, нарочито инсистирале на обустави ваздушних удара због тога што су снаге генерала Ратка Младића крајем маја 1995. држале више од 300 британских и француских војника као таоце, пренео је НЛ Тајмс.

Извор: РТС

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мутикаши

02.07.2015 05:44

Објасните ви господо нама Србима-како сте дозволили да из заштићене зоне муслимани излазе убијају и у логор поред саме ваше базе доводе Србе изван те заштићене зоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

02.07.2015 06:19

Сада када се зна ста се десило у Сребреници мозда је било и најбоље да су нас мало бомбардовали а и не би били на стубу срама за сва времена због онога ста се десило уласком у град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

02.07.2015 07:03

Знате ли да је нестао Александер Дорин, човјек који је написао књигу "Сребреница-како се заиста десило".Нама га, улетила полиција у стан у Базелу, све демолирали И њега нема. Извор Курир, ако им је вјеровати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

02.07.2015 07:05

Ко с њима свима тикве сади ..бо је мачку матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

02.07.2015 07:10

Курвањска посла!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

02.07.2015 07:12

Они одавно знају за тај договор... То је јос један доказ да се десио злоцин у резији Алије Изетбеговица и Била Клинтона. Срби да затразе ревизију свих досадасњих судјења за Сребреницу. Истина це изаци на видело, кад-тад. На крају це се установити да је убијено висе Срба него Муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

02.07.2015 07:18

Држен Ердемовић и Насер Орић су добијали од некога наредбе!Од кога и које су стране обевјештајне службе биле ангажоване за Сребреницу?Па некоме не одговара да се истина сазна, управо наредбодавци, а то су исти који су били укључени у рушење Југе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

02.07.2015 07:30

Хоцемо само Истину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Застицена зона

03.07.2015 04:05

Засто је Ун истјерао из базе у Сребреници Муслимане засто их није заститио као сто их стити послије рата?Зато сто су знали да то нису цивили и да су се огрешили о српски народ и да је Ратко досао да поврати крв.

ОДГОВОРИТЕ