Дуле: Ја ћу ћутати, а УО нека нам ријеши финансије!

Тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић у интервјуу за навијачки сајт партизан.нет отворено говорио о проблемима унутар клуба, а оставио је и отвореном могућност да оде из клуба. "Играчи су се понашали господски, а УО се успавао".

Кошарка 03.07.2015 | 14:20
Дуле: Ја ћу ћутати, а УО нека нам ријеши финансије!

Иза КК Партизан је тешка, мучна сезона, која је завршена онако како његови навијачи нису навикли - без иједног трофеја. Сви трофеји су се преселили у комшилук.

Целе године, а и годинама уназад, дакле и у временима успеха, тренер Партизана Душко Вујошевић упозоравао је и апеловао да се клубу помогне, тражио је од државе (и разних власти) поштен третман. Упозоравао је и на то да ће доћи дан када ће се све урушити, а финансије су били главни камен спотицања.

Сваке године Партизан је правио нови тим. Прошле сезоне отишли су Жофри Ловерњ, Богдан Богдановић, Лео Вестерман, Давис Бертанс, отпао је Дејан Мусли, током сезоне је изненада екипу напустио Ђорђе Гагић (коме је Вујошевић још једном спочитао да је "издао екипу у одсудном тренутку"). Уз то, Драган Милосављевић се лечио због поверде, а због блокаде црно-бели једно време нису могли да ангажују странце... У таквим околностима, Партизан је поново надвисио себе. Успео је да се домогне фајнал-фора АБА лиге, а од, објективно гледано, квалитетније Црвене звезде Телеком је изгубио финале домаћег првенства.

Опет, гледано са стране, може се поставити и питање - како је Партизан, који је више од једне деценије неприкосновен у српској, па и регионалној кошарци - дошао у овакву ситуацију да малтене једва опстаје, а да играчи не добијају плате. Криваца је, очигледно, више. Има их и у клубу.

У интервјуу за навијачки сајт www.партизан.нет Вујошевић је сумирао целу сезону, али је говорио и о томе да ли ће остати у Партизану ои под којим условима, као и о односу са управом клуба.

Управо то су и најзанимљивији дело интервјуа, посебно део у којем говори о односу са председником КК Партизан Предрагом Сашом Даниловићем и Управним одбором. Вујошевић је познат по бритком језику, по томе што конференције за новинаре, односно иступе у јавности користи и за отворене примедбе на рачун власти и државе сматрајући да не дају довољно подрћке клубу који је деценију шампион Србије, а у европским оквирима, заиста, велико име.

Међутим, не допадају се баш свима у Партизану такви његови иступи и вербалне акробације.

"Основна разлика је што он (Предраг Даниловић) сматра да не треба јавно да се износе имена људи који су узрочници ових проблема. Сматра да то није добро, дипломатски, није функционално, да постоји и други начин. Бавећи се јавним послом, ја сам научио да живим и радим отворено. Сигурно је да би неке ствари могле да се саопште, уз већу дозу дипломатију, али не знам колико би тако изнете биле јасно свим заинтересованима. И овако кад кажем има извртања колико год хоћете: Он је председник Управног одбора и очекујем да УО реши ову финансијску ситуацију у клубу и сигурно је да ја нећу да ометам то решавање. Уколико сматрају да је боље да се мало више ћути да им се да простор да тај проблем реше, ја ћу да им дам тај простор, па ћемо да видимо колико ће бити успешни", рекао је Вујошевић.

Посебно је било занимљиво следеће питање које му је било постављено, а такав је био и одговор Вујошевића,

"Да ли је спортски сектор ове године имао пуну подршку УО, јер гледајући са стране ваш глас се чуо само у јавним наступима и указивање на све проблеме, а увек сте на главном удару били ви и играчи?".

"Спортски сектор је имао велику подршку публике, која је препознала ситуацију и у великом броју долазила... Мислим да није најбољи могући начин искоришћен тај моменат. али, ви сте у самој формулацији питања дали и одговор".

Додао је и да је УО "мало успавао" и да се нада да ће и он да се пробуди.

Вујошевић је оставио отвореним питањем свог даљег ангажмана у КК Партизан. Каже да жели да ради у Партизану, али само по два концепта.

"Нисмо причали о новом уговору. Ја имам обавезу према шампионском Партизану, сам себи сам наметнуо тај неки критеријум да клуб сваке године мора да осваја трофеје, да буде у стању да се такмичи са најбољим клубовима у Европи, не само овде. И према таквом Партизану имам обавезе. Али, и Партизан обевезе према мени. Ако треба да се прави неки Партизан ефемерног квалитета, који се бори за опстанак у АБА лиги...", није довршио реченицу Вујошевић, већ је наставио другу мисао:

"Партизан треба да има два концепта: да има шампионски тим или има млад тим који треба да постане шампионски. У том случају осећам обавезу према Партизану".

Он је похјвалио све играче који су упркос немогућим условима остали да играју и боре се за Партизан, рекавши да су се понашали господски.

"Били су лоше и нередовни плаћени, али дали су свој максимум и то је нека врста трофеја", истакао је тренер црно-белих.

Самим тим што су се они тако понашали, што се нису жалили, што нису кукали, и Вујошевић је мало спустио гард према њима, а и сам признаје: "То није у мојој природи".

"Радили смо у ненормалној ситуацији, неисплаћени, са малим бројем играча, под великим притиском јавности, свесни креирања атмосфере неких нереалних циљева или неразумевања комплетне ситуације или намерног неразумевања свих проблема са којима се суочавамо... Не само да су играли испод цене, него са неиспоштованом ценом која је договорена. И ја сам био у истој ситуацији. Ко не може - нека иде, а ко остаје да не тражи алиби већ да се понашају КАО да су тачно плаћени. Момци су се господски понашали. Али, и такаво њихово понашање, однос је мене терао на смањење прага захтева, терао ме на компромис, који нити је у мојој природи, нити је у функцији. Морам да истакнем још једном да су се играчи господски понашали, и нисте могли да осетите ниједног тренутка неко незадовољство што нису плаћени. Ипак, сви смо сви ми бољи играчи и тренери кад смо плаћени на време".

Партиазн после 20 година неће играти у Европи. Одустао је од Еврокупа из финансијских разлога. Вујошевић каже да је то била једина опција.

"Неиграње у Европи нема пуно позитивних ефеката. Али, једноставно ситуација је таква да се нема пара за то такмичење. Нема се пара да се направи квалитетан тим, нема се пара за путовања. Опет, то такмичење се показало знатно слабије у интересу које изазива, степену организације... Некако је глупо подељено на две групе, на Исток и Запад, а ми спадамо у источну групу где су неатрактивни противници, са великим буџетима, клубови направљени са "брзим" капиталом... Путовања су дуга, скупа. У овој ситуацији ово није непаметна одлука", рекао је Вујошевић, али је приметио и ово:

"Минорна су реаговања у јавности што једна институција дошла у ситуацију да мора да отказује учешће у европским такмичењима. То је у новинама пропраћено у два, ти реда, а тако ће да буде пропраћено и следеће године кад испаднемо из АБА Лиге ако се настави овакав тренд".

Коментари / 0

Оставите коментар