"Вегета" забрањена због салмонеле?

Као мера предострожности повучена Вегета из Немачке, Аустрије и Словачке.

Регион 01.07.2015 | 15:54
"Вегета" забрањена због салмонеле?

Национална организација потрошача Србије обратиће се Министарствима пољопривреде и здравља са захтевом да се предузму хитне мере поводом овог случаја, а које укључују и могућност повлачења спорног производа са тржишта Србије.

Као бомба одјекнула је вест која се појавила у хрватским медијима, а објављена је и на сајту подравка.хр: Најпознатија хрватска прехрамбена компанија “Подравка” повлачи производе са тржишта због сумње на салмонелу!

Национална организација потрошача Србије (НОПС) обратиће се Министарствима пољопривреде и здравља Републике Србије са захтевом да се у складу са Законом о безбедности хране предузму хитне мере поводом овог случаја, а које укључују и могућност повлачења спорног производа са тржишта Србије.

На сајту подравка.хр између осталог пише да је у току повлачење производа “Вегета 250 грама” и “Вегета 500 грама” одређених производних серија с тржишта Аустрије, Немачке и Словачке, јер је током рутинске контроле у Аустрији утврђено да постоје индиције присутности бактерије “салмонелле спп.” у траговима у једном изолованом случају.

Као мера предострожности, а у циљу заштите потрошача, компанија је одлучила да самоиницијативно повуче производе на три тржишта на којима се налазе производи наведених производних серија (Аустрија, Немачка, Словачка).

“Подравка д.д.” је производе предметне производне серије дала на анализу службеним хрватским лабораторијима, који су утврдили одсутност бактерије “салмонелла спп.” у “Вегети” и на тај начин потврдили резултате Подравкине лабораторије контроле квалитета.

У току су и додатне анализе производа наведених производних серија код овлашћених ЕУ лабораторија.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

км

01.07.2015 14:02

Доћи ће то код нас јер нам ни салмонела не може ништа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

01.07.2015 15:04

Цим је производ добар (нпр. Вегета) ЕУ стити своје производјаце тако сто це оспорити квалитет једне младе цланице ЕУ или насих производјаца ,лоби производње дрзе велике цланице; Њемацка, В. Британија, Аустрија... А остале цланице су ту да се монопол њихов сири.

ОДГОВОРИТЕ