Додик, пола човјек, пола референдум

Десет, двадесет, тридесет пута...? Ко то више може знати? Бројачи кажу-дебело преко тридесет пута.

Република Српска 01.07.2015 | 15:09
Додик, пола човјек, пола референдум

Најновије, суперново референдумско питање гласи: „Да ли прихватате наметнуте законе високих представника у прошлости, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ и да ли прихватате да се у РС примјењују одлуке тих државних правосудних институција".

Осим што су питања тенденциозна, готово стаљиновског типа тоталитарног изричаја и осим што као таква представљају спрдњу и за демократији и за здрав разум, било би добро, струке и технике ради, позабавити се мало овим најновијим измаштаним референдумом.

Референдум од картона

Прво, Додик је рекао да ће предложити Народној скупштини Републике Српске да распише референдум о свим законима које су донијели високи представници, између осталог и Закона о Суду и Закона о Тужилаштву БиХ, заборављајући да је управо он и његов СНСД изгласао те законе.

Да се подсјетимо:

-На сједници Дома народа Парламента БиХ 25. 06. 2002. године Закон о Суду БиХ усвојен је са 11 гласова "за", од 12 присутних. Између осталих, за Закон је гласао стални прелетач и политички вагабундоНикола Шпирић.

-Представнички дом Парламента БиХ 13. 10. 2003. године усвојио Закон о Тужилаштву БиХ са 31 гласом "за", од 36 присутних. Никола Шпирић, опет гласао ЗА.

И није то био случај искључиво тада. Примјерице, само на једној сједници 2007. године, посланици СНСД-а су верификовали 18 таквих закона.

Али добро, то је најмање битно. Људи се мијењају, мијењају своја мишљења, ставове, погледе, па и политичка гледишта спрам одређених Закона. Мислим, кад може Никола Шпирић мијењати ставове, што не би и људи?!

Много битније, овај референдум је могућ и легалан САМО И ИСКЉУЧИВО на територији цијеле БиХ. Правно гледано, референдум на нивоу Републике Српске могућ је само о пословома које обавља Република Срспка. О свим осталим пословима које обавља држава Босна и Херцеговина могућ је само референдум на нивоу дрзаве БиХ, а не на нивоу ентитета. Тај и такав референдум и одговор на питање о његовој уставности може дати само и једино Уставни суд Босне и Херцеговине, а не никакве ниже инстанце извршне и законодавне власти.

Са друге стране, у референдумском питању, инсинуира се постојање тзв. наметнутих институција. Било би добро напоменути Милорада Додика да Суд БиХ и Тужиластво БиХ нису никакве наметнуне институције, већ су институције које су потребне, а и предвђене су словом Дејтона.

Да резимирамо овај формално/правни дио.

Значи, и ако би се десио неки картонски самоиницијативни "референдум", ради се најпрецизније о најобичнијој АНКЕТИ грађана, која је валидна отприлике колико и свака анкета и која уставно-правно НЕ ЗНАЧИ АПСОЛУТНО НИШТА. Осим што ће, дабоме, баш грађани РС платити својим новцима ову будалаштину. Излазност и резултати, би могли ваљати, примјерице, некој отаџбинској параневладиној организацији.

Паметнијег изговора за хипотетичку употребу „резултата референдума“ нема.

Држ'те референдумлију

Осим правних небулоза, на којима, уосталом, почива већина Додикових референдумских пријетњи, покушаја и промашаја, осим јефтине забаве за народ и Милорадове самопромоције у сезони киселих краставаца, има ту још неких других „мотивационих“ фактора који тјерају Предсједника Републике Српске на „организовање референдума“.

За оне који су заборавили, повод читаве ове „референдумске“ ујдурме било је изручење Насера Орића из швајцарског екстрадиционог притвора БиХ.. Већ тада је Додик најавио помпезно нови референдум:

"Овдје се ради о политичкој покварености. Ако читава српска популација сматра, осјећа или зна да постоји Орићева кривица, онда Тужилаштво БиХ не може овако да ради", рекао је тобоже изнервиран Милорад Додик.

Прећутао је јавности Предсједник Републике Српске да је Тужилаштво покренуло истраге око Бобар Банке и још неких банкарских институција. Прећутао је да се понавља сценарио о „референдуму“ са краја марта 2011. За оне краћег памћења још тада је Додик пријетио референдумом у којем би се преиспитивала сврха постојања Тужлаштва и Суда БиХ. Разлог: Истрага о изградњи зграде Владе Републике Српске.

Као што (не)знамо, од тога није било ни прољетњег повјетарца, а камо ли референдума. И та Додикова политичка ескапада је отишла у сошке колективног заборава ходајућих хуманоидних акваријумских рибица.

Дакле, Милорад Додик има сапуњарско- латиноамерички однос према Суду и Тужилаштву.

И највећем правном слијепцу је јасно како се тензије око ове двије институције подижу када се Предсједнику задрма столица од најављених истрага у његовој близини и око његових послушника. Такође, Додик постаје нервозан, , уопштено, кад губи контрролу и утицај над било чим. А, овај пут, изгледа неповратно његови прсти су отјерани од ове двије институције.

Право је питање-Колико ће исте те институције бити истрајне у коначном распетљавању космичких криминалних размјера локалних Коза Ностри, и како ће и на који начин реаговати вожд Републике Српске?

Додик, пола човјек, пола референдум , чини се, стјеран је у ћошак. Али, немојмо сметнути, да је, као и много пута до сад, био међу конопцима, па се успјешно извлачио и враћао.

Са друге стране стоји обесправљени, уназађени и покрадени народ. Колико је тај народ у Републици Српској спреман трпити и плаћати Бајину борбу за власт, позиције, привилегије, кумове и тајкуне, а богме и слободу?

Хоће ли људи показати унцу разума или ће и у будућности остати заробљеници једног човјека и пратеће му олигархије?

Нека плебс одлучи до чега му је. Одговор се не крије сигурно у измаштаном референдуму.

(Драган Бурсаћ је новинар и колумниста БУКА портала)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Сноуден

01.07.2015 13:22

Није фер и постено злоцин је злоцин ма ко га поцинио! Ста је са злоцинима ХВО и регуларних јединица Хрватске на територији БиХ и Републике Српске.Засто сте пресједнице дозволили да се ти предмети устпе оном ко га је поцинио.Јел мислите да је народ луд толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хулио

01.07.2015 13:30

Градјани Републике Српске су пола људи пола мртваци са обзиром од каквих плата пензија зиве па нека је онада и предсједник пола цовјек пола референдум али му је бар пун стомак.Сит ниста му не хвали па смисља небулозе да би се забавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

01.07.2015 13:36

Пола ронхил пола референдум. Не зна цовек на коју це страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

01.07.2015 13:37

Ујутро кукурице, а послијеподне носи јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

01.07.2015 13:38

Питање глупо. Референдум непотребан. Користи само Додику да му се не суди

ОДГОВОРИТЕ
Name

јота

01.07.2015 13:41

И ста си ти ново написао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

01.07.2015 13:42

Мислиш пола нечовјек, пола рефереднум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.07.2015 13:47

Што би се рекло у народу смућај и пролиј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

01.07.2015 13:47

Структура судија у правосудју Републике Српске у претезном дијелу представља лојалне великом ДодКиму, цаст изузетцима који достојанствено врсе судијску функцију. Могуце је срусити суд БиХ али када правосудје у РС буду сацињавали цасне судије и тузиоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

01.07.2015 13:57

О незаконитим опорезивањима градјана.Под слоганом интеграција у ЕУ,све осим ваздуха је опорезовано.Кад цете ви бити цланица ЕУ није ни битно,паразити на дрзавним јаслама морају да имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.07.2015 13:58

Ако има м... нека расписе референдум дали подразавамо политику СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

медо

01.07.2015 14:01

Тај референдум је био прошле године у октобру и нажалост показало се да народ подржава политику СНСД-а.

Name

абц

01.07.2015 15:18

Сад као пита народ сто није био реферндум за продају дрзавног капитала. Дрипац је годинама био на нивоу бих па сфо ниси се изборио да не осудјују само србе него ти сада одговара да преко опљацканог народа а твојом руком , да нас завадис прво медјусобно србе са србима јер ти милокраде ниси србин него устаса.

Name

днк

01.07.2015 17:03

Питање је требало да гласи: Да ли подржавате Специјални суд РС и све остале судове и тужилаштва у РС који за протеклих 10 година нису процесуирали ниједног криминалца из СНСД-а иако и птице на грани знају да их је бар 50 ојадило Српски народ за вишемилионске износе?

Name

наравно

02.07.2015 06:38

Па наравно да подрзавамо политику СНСД-а то смо показали на изборима и опет цемо идуце године показати.То сто ти и вас двојица,тројица сто овде коментарисете не подрзавате,ниста нам то не знаци.И молим вас немојте никад подрзавати.

Name

драган

01.07.2015 14:08

Гдје пише у Дејтонском споразуму да ће се основати суд БиХ. Који анекс, који члан, који став? Ја тражио и немогу да нађем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

01.07.2015 14:09

Да ли је овај Бурсаћ свјестан да је Суд БиХ тражио изручење Насера Орића да би га пустио на слободу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

01.07.2015 14:28

Овај јадник се из петних жила труди да нам да до знања да је јако битан фактор на овим просторима. Умјесто референдума, пробај довести инвеститоре и запослити људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

01.07.2015 14:51

Богам, ја само видим да је он сваки дан све сири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

01.07.2015 15:13

Цуј сноуден злоцин био на територији БиХ и Републике Српске, колико ја разумијем то је све једна те иста територија.Засто се Србија бунила када је предсједница Хрватске рекла Војводина и Србија или Сандзак и Србија.Не постоје нигдје заједницке институције него само институције БиХ.Све то Баја мути да народ се не сјети да је гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханни

01.07.2015 15:14

Оцигледно је да је Додик у паници и он је спреман да зртвује цео народ и мир у БИХ само да спаси себе исто тако како је зртвовао да људи лосе зиве да је економија у хаосу да је све распродао и опет зртвовао да се људи око њега обогате па и сам се ненормално обогатио и он тако покусава скренути пазњу са стварних зивотних тема. Мислим да је стварно спреман да ризикује све само да се одрзи на некој позицији јер изгледа да це у супротном морати да полози рацуне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

01.07.2015 16:33

Шта је само урадио у вези Пициног парка и шта је урадио породици Вулић! Наравно даје нечовјек а не човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

01.07.2015 17:32

Високи представник, ОХР и УСА амбасада су висе урадили за протјеране Србе из Херцеговине, Сарајева и осталих дјелова него сто си ти икад урадио ...! Да није тих Странаца никада Срби не би досли до своје имовине нити би смјели да је тразе јер сте се ви ратни криминалци и профитери договорили измедју себе да узмете колико мозете да понесете, да не признате приватну имовину и власниство. .... из Лактаса одговарацес за све од Старе стедње преко покрадене имовине дрзавних предузеца, крадје народа и непостовање бораца, страдалих Срба и породица палих бораца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

01.07.2015 18:47

Референдум ефендија. Аааххаааххааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

01.07.2015 18:53

А да није било ОХР-а УСА неби било ни рата, а камо ли избјеглица

ОДГОВОРИТЕ
Name

маса

01.07.2015 19:06

Ама нисам висе Миле ронхил...хихи...сад сам Миле референдум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.07.2015 12:46

РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊЕ: ДА ЛИ СТЕ ЗА ПЕНЗИЈЕ 1000 КМ И ПЛАТЕ 2500 КМ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

02.07.2015 22:47

Додик ће своје везе са мафијом употрјебити за елиминацију противника, а опљацкани новац је већ употребио да купи адвокате који ће га бранити.

ОДГОВОРИТЕ