Шампиони из Атине 1995.: Сви на балкон на репризу дочека!

Чланови шампионске генерације из Атине 1995. позвали су грађане да у четвртак дођу на прославу 20. годишњице освајања Европског првенства у Грчкој.

Кошарка 01.07.2015 | 19:20
Шампиони из Атине 1995.: Сви на балкон на репризу дочека!

Прослава ће почети у четвртак у 20.00 испред Скупштине Београда, а на чувеној тераси ће се појавити сви репрезентативци који су учествовали у освајању златне медаље.

Тадашњи селектор Душан Ивковић рекао је да му је била част што је предводио ту екипу и позвао навијаче да дођу у што већем броју.

"То је била изузетна генерација која је успела да освоји првенство. Велика победа препуна емоција. Тада је и заживео балкон, дочек је био као из бајке, незабораван. То су били вероватно најбољи играчи које сам икада тренирао. Била ми је част да радим са таквом генерацијом, без икаквих услова", рекао је Ивковић.

Репрезентација Југославије је 2. јула 1995. постала шампион Европе, после чега је дочекало више од 100 хиљада људи у Београду.

"То је био излив највећих емоција које су могле да буду у једној земљи", истакао је Ивковић.

Југославија је у финалу победила Литванију, а осим спортског ривала, за противника је имала и публику, с обзиром на то да је цела хала у Атини навијала против Ивковићевог тима.

"На првенству се дешавало много чудних ствари, дошло је до мучне ситуације да се цело гледалиште тотално неочекивано окренуло против нас у финалу. То је била изманипулисана публика, не грчки народ. Добили смо небројано телеграма извињења због тога. Не бих желео да после 20 година говорим против наших великих пријатеља, који сада преживљавају нешто слично, имају проблема у земљи", казао је Ивковић.

Репрезентацији је континентални шампионат у Грчкој био први после четири године, пошто је држава била под санкцијама. Ивковић је истакао да је тада било веома тешко одржати континуитет екипи.

"Обично смо се скупљали у Грчкој, играли утакмице под именом "ол стар селекција", разне новогодишње турнире... Одржавали смо континуитет колико смо могли и одржали заједништво, што је било најважније", навео је он.

Ивковић је истакао да је имао "велику срећу да је водио тај тим".

Према његовим речима, најтежи моменат у каријери био му је када је играчима требало да саопшти да неће играти на Олимпијским играма у Барселони 1992. године.

Тадашњи капитен Југославије Жарко Паспаљ рекао је да је та екипа била увек спремна и настројена за велике резултате.

"Нећу да будем прескроман, били смо фантастична генерација. Та генерација је санкцијама доживела најтежи ударац, јер нам је због санкција одузето много медаља. 1995. смо први пут схватили колико је људима недостајао успех као тај што се десио у Атини", рекао је Паспаљ.

Члан генерације, сада потпредседник Кошаркашког савеза Србије, Дејан Томашевић казао је да су се сви тадашњи репрезентативци одазвали позиву, као и то да ће на балкону бити и Наташа Ковачевић.

"Њен пример је подстицај, колико и свих ових играча. Иде се напред без обзира на једну изгубљену битку", казао је Томашевић.

Ивковић, Паспаљ и Томашевић су поздравили женску кошаркашку репрезентацију Србије, која је у недељу освојила Европско првенство.

Конференцији су присуствовале селекторка Марина Маљковић, капитен Милица Дабовић, као и најбоља играчица шампионата Ана Дабовић.

Ако имате времена и стрпљења (нађите га), ово вреди поново погледати! Уживајте у целој финалној утакмици против Литванаца...

Коментари / 0

Оставите коментар