Годинама осумњичен за ратне злочине

Замјеник директора Граничне полиције БиХ Зијад Срабовић осумњичен је за ратне злочине над српским цивилима у Лукавцу 1992. године, али Тужилаштво БиХ већ седам година избјегава процесуирање и заташкава тај случај, пише "Прес Република Српска".

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 22:54
Годинама осумњичен за ратне злочине

Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијела је 30. јануара 2008. године Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу ратног злочина против Срабовића, који је тада био начелник полиције МУП-а Тузланског кантона и још четири лица, али се предмет и даље налази у тужилачким ладицама.

Сипа је поднијела и допуну извјештаја 14. фебруара 2008. године, наводи лист.

Према раније потврђеним информацијама, Сипа је извјештај поднијела против Срабовића који је у току рата био помоћник начелника за безбједност Територијалне одбране Лукавац, ратног начелника општине Лукавац Сеада Хасанхоџића, вође паравојне јединице "Фикина јединица" Рефика Моранкића, командира Војне полиције Сеада Османовића и команданта бригаде ХВО-а Шевалије Танића.

Они су осумњичени по командној одговорности за ратне злочине на подручју Лукавца током 1992. године, односно за убиство пет и малтретирање и злостављање двадесетак цивила српске националности.

У међувремену, Хасанхоџић и Османовић су преминули, док истрага против преостале тројице тапка у мјесту, јер Тужилаштво БиХ упорно избјегава процесуирање, пише лист.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је у јулу 2008. године да је ова институција добила извјештај Сипе, те да је он предат у рад надлежном тужиоцу, али је претходне сриједе одговорио да Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар на ова питања.

Из Граничне полиције БиХ, као ни из Сипе, није било никаквог одговора на питања о Зијаду Срабовићу.

Лист наводи да додатни проблем представља и чињеница да је Савјет министара БиХ на основу извјештаја Независног одбора парламента БиХ у априлу прошле године Срабовића именовао за замјеника директора Граничне полиције, док је замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар у децембру прошле године Срабовићу додијелио сребрену полицијску значку за посебан допринос у ефикасном извршавању задатака.

Поставља се питање како је Срабовић као кандидат за замјеника директора прошао провјеру Сипе која је Савјету министара морала да достави информацију да су њени службеници против њега водили истрагу због сумње да је учествовао у ратним злочинима, напомиње овај дневник.

Извор: Прес

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Серафим

29.06.2015 09:09

Погледајте у слуцај Насера Орица па це вам се само казати, какву политику води Сарајево и тузиластво у коме седе они који су по други пут безброј пута убијали и мртве СРБЕ, дрзеци доказе, по разноразним ладицама и будјавим подрумима мислеци да ратни злоцин застарјева или цекајуци да зиви сведоци помру па да доказе спале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

29.06.2015 09:09

Како је просао провјеру? Па лако, као сто данас само подобни сиром БиХ добијају послове. Намјестени конкурси и примају се само подобни. Удба је за Сипу мала маца !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

29.06.2015 23:20

Те јајаре које су се изивљавале на цивилима су најподобније.

Name

Колега

29.06.2015 09:10

Полицајцима не стижу ни казне за брзу вожњу, паркирање и нити један никад није остао без дозволе због неког прекршаја. Зато мисле да и ратне злочине могу сакрити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

29.06.2015 09:11

Овога стити нека велика звијерка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

29.06.2015 09:13

Невин је док му се не доказе, а ако се сумња, у затвор с њим неовисно о томе које је нације и на каквом је полозају. Ако има цисту савјест предаце се и сам, јер се нема цега бојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

29.06.2015 10:37

Мислиш, невин је и то ће се потврдити чим каже да је Бошњак? Да су судови као што би требали бити, да нема политичких притисака и да у њима раде професионалци, било би, мој брале, пола федреације у затвору!

Name

.........

29.06.2015 09:14

Све иста срања само друга паковања. Сви су исти и боре се за исте интересе, само цувају гузице једни другима док наивни народ лозе да се мрзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сипа

29.06.2015 09:53

Ста је са командиром специјалне јединице СИПА осумњицен за ратне злоцине прије 10 година звани цетникц......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СИПА

29.06.2015 11:03

Прије десет година кружили су разно-разни спискови на којима су се налазили припадници СИПА- Срби, наводно осумљичени за ратни злочин у Сребреници. Појединци су одлазили у Тужилаштво и нудили се да се против њих покрене тужилачка истрага, како би са себе скинули љагу, али од тога није било ништа.Паралелно са списковима објављивани су прилози у режимским новина ФБИХ, који су и прије суда пресуђивали и називали људе ратним злочинцима. Очито је било да се радило о кампањи дискредитације тих људи а и агенције. Једино да се не ради о ''успореним истрагама'' у шта сумљам јер су Срби у питању.

Name

динка

29.06.2015 10:33

Шта се чека ?! Хапсиии !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

29.06.2015 14:33

Човјек је оптужен прије 7 година и тужилаштво БиХ ништа није урадило, Зубац пријављан оптужен и осуђен за годину дана и сада ће га смјенити ... У чему је разлика овај ратни злочинац а Зубац прогони такве ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.06.2015 18:32

Тужилаштво и Суд БиХ ако су неспособни, нека лијепо предмете врате РС-у, а не да се предмети развлаче и киселе по 10 година (као што је случај са Атифом Дудаковићем против кога су Додик и Чавић својевремено још давне 2005 подигли кривичну пријаву за ратни злочин). Очигледно да су те двије институције у служби креирања мита о безгрешним Бошњацима и Србима као агресорима и ратним злочинцима. Предмети који се тичу злочина почињених над Србима су им ушли у тинејџерску фазу, а они још увијек су на почетку приче. Знам људе који су постали очеви када су Тужилаштво и Суд БиХ добили кривичну пријаву против Дудаковића, а данас ти исти очеви су за још којих пар година и дједови. Када ће ови да почну да раде свој посао за који су дебело плаћени, бога ти питај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.06.2015 18:36

Нажалост, ово није усамљени случај пошто малтене сви бошњачки осумњиченици за ратне злочине слободно шетају улицама градова у БиХ док у Шведској и другим скандинавским зрмљама њихови етнички земљаци већ увелико леже по затворима за ратне злочине почињене над Србима. Нешто је јако труло у правосудном систему државе БиХ. Овај апартхејд од државних правосдудних институција или да се реформише или да се укине, треће нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.06.2015 20:58

Ко од тузилаца тузиластва БиХ је узео новац и дрзи предмет у ладици пет година слуцај СТРМИЦА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неподобан

30.06.2015 19:54

Ствар је у Тузиластву БИХ које је дубоко политизирано и сваки тузилац ради за некога или неку странку.Цаст појединцима али вецина ради по оној немој ти мени овога дират ја нецу овог твога и онда је на реду ситна боранија.Назалост тако је и са ратним злоцинима и са корупцијом а када их питас они су независни и професионални.Ево ако су професионални Главни тузилац је из Лукавца господин Горан Салиховиц, засто за примјер није оцистио своју опстину него се позива на Закон о застити информација.Све је господо политизирано у свим институцијама и у РС и Федерацији а и на Дрзавном нивоу тако да постени инспектори,полицајци,тузиоци ,судије имају страсан мобинг од својих сефова.

ОДГОВОРИТЕ