Ако неће Мишићева, има ко хоће!

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, поручује да би за сто за којим се преговара о новом закону о раду, умјесто предсједнице Савеза синдиката Републике Српске Ранке Мишић, ускоро могао да сједне први човјек Конфедерације синдиката Републике Српске, Обрад Белензада!

Република Српска 27.06.2015 | 17:46
Ако неће Мишићева, има ко хоће!

Он наглашава да је Белензадин синдикат тај који заступа интересе радника у реалном сектору, док Савез синдиката Републике Српске, према његовим ријечима, штити само права и привилегије своје предсједнице, те њених сарадника и блиских људи!

"Сви они имају велика примања и повластице, док их радничка мука претјерано не интересује. Савез синдиката је синдикат буџетских корисника, а не запослених у реалном сектору. То ћемо у наредном периоду брзо и лако доказати", поручује Шкребић.

Он наглашава да ће ускоро бити покренути питање репрезентативности.

"И радници који су у Савезу синдиката показују страховито незадовољство и намјеру учлањења у друге синдикате. Схватили су да Ранка Мишић не штити њих, него само себе и своје сараднике", тврди Шкребић.

На питање да ли то значи да постоји шанса да ће Обрад Белензада постати трећи социјални партнер у причи око новог закона о раду, Шкребић каже:

"Наравно! Са Конфедерацијом синдиката Републике Српске имамо сличне ставове. То је синдикат који зна шта мучи раднике у реалном сектору. С друге стране, морамо тражити партнера који хоће да преговара. Нико ми лично не смета, али крајње је вријеме да уђемо у преговоре".

На оптужбе да је доношење новог закона потреба послодаваца за запошљавањем и отпуштањем раднике како им се прохтије, одговара:

"Није тачно! Проблем је што актуелним законом рад и нерад нису разграничени. Ми смо за варијанту награђавања савјесних и добрих радника, те за давање одријешених руку послодавцима у рјешавању нерадника", наглашава предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић.

Он тврди да радници неће бити "изјурени на улицу", али се залаже за поједностављен дисциплински поступак.

"Актуелни закон је спор и двосмислен. То потврђује и пракса да су за идентичне случајеве који заврше на суду пресуде другачије! Дакле, треба нам далеко јаснији и концизнији закон. Добили би отпремнину и пријавили се на завод за запошљавање, гдје би такође остварили одређена примања", каже Шкребић.

Он додаје да послодавац у највећој мјери сноси посљедице пословања, па треба и да бира људе који ће за њега радити.
Међутим, на констатацију да се за 80.000 радника не исплаћују редовно плате и не уплаћују доприносе, дугује запосленима и држави око 1,5 милијарди КМ, годишње радницима украде 30 милиона нарађених сати, Шкребић каже:

"То није проблем уније него контролних органа и државе. Унија никада није стала у заштиту некоректних послодаваца који не измирују своје обавезе и не поштују закон. Од надлежних институција тражимо да их казне и то је све што у погледу овог проблема можемо да урадимо.
Док год је лош привредни амбијент, лоша пореска политика, мали број послодаваца и запослених, неће бити боље".

Он позива Владу Српске да поднесе радну верзију Закона о раду.

"Влада мора да престане да пребацује своју одговорност на синдикат и послодавце, који нигдје у свијету нису договорили и донијели неки закон. Она мора да предложи радну верзију, а остали социјални партнери да дају своје приједлоге и сугестије", сматрају послодавци.

Савез синдиката јасно је нагласио да о новом закону о раду ни у лудилу неће преговарати, али то послодавце не забрињава!

"Већ сам рекао - ако неће Мишићева, има ко хоће! Подсјетио бих да су закони о раду у Србији и Хрватској усвојени без синдиката, па ником ништа. Варате се ако мислите да ћемо бити таоци синдиката Ранке Мишић", категоричан је Шкребић.

Он сматра да због овог закона синдикати имају најмање разлога да изађу на улице, јер он није нити ће бити усмјерен против њих.

(Пресс)

(Пресс)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Његош

27.06.2015 15:53

А кога то представља Белензада, да ми је само знати...па приватници не поштују ни постојећи закон, могу мислити шта би било ако га промијене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

27.06.2015 16:17

...најзад неко нормалан и реалан.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква унија послодаваца!

27.06.2015 16:31

Унија послодаваца РС је унија лопова односно багрова који су се у рату и одмах након рата напљачкали и поотварали којекаве фирме. Чиме се они баве? Ради се о трговини, сјечи трупаца и преради дрвета у даску и слично уз максималну крадју државне шуме, производњи млијека и меса, градњи неквалитетних станова, мужењу буџета кроз изградњу којекаквих аутопутева и путева од неквалитетног асфалта на неквалитетној подлози, итд, итд. Да ситуација није жалосна, била би смијешна. С њима овдје никад неће бити ни услова за рад ни праве индустријске производње. Ово што управо раде с Белензадом је доказ ко су и шта су. Научили од додика. Већином су то његови играчи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

27.06.2015 17:58

Заборавио си и пекара и разно разних пекотека...

Name

Брод

27.06.2015 16:34

То Шкребићу завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

27.06.2015 16:54

Мало морген! Ранка Мисиц ако раднике изведе на протесте господо послодавци НЕКА ВАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЦИ! Покусајте раднике подиелити? Неце моци ове ноци! Немају радници несто висе ни у дрзавним предузецима осим сто имају неку сигурност у поСлу,не мозете му тек тако дати отказ. Зато цемо се ми борити да радници имају права и у приватним предузецима тако сто цемо послодавца законским средствима приморати да постује радницка права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуце

27.06.2015 17:57

Пуно оцекујес од Ранке. Она никад неце позвати на улице. Додик је и поставља и плаца.

Name

Микаило

28.06.2015 06:17

На тренутак сам помислио да је 1. Април кад сам процитао овај коментар. Раднице, на Ранки Мисиц има одјеце у вриједности од 1000 КМ. На глави јој је фризура која коста 70 КМ дневно. Путује у луксузној лимузини и одсједа у скупим хотелима. Има властите слускиње. Теско да је она синдикални водја. Прије да је нека баронеса.

Name

абц

27.06.2015 17:24

Људи изадјите сами на протесте, не треба вас нико водити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

27.06.2015 17:46

Џабе је синдикална борба у лоповској држави.Мора се отјерати ова оваква власт и успоставити нова, а онда кад се уведе ред, лако је бити радник. Од ових садашњих "послодаваца" неће остати ни 5%. Појавиће се неки нови послодавци. Већином ће то бити инжењери који ће почети развијати своје производе а биће ту и виспренијих мајстора као послодаваца. Лијепо ће тада бити и радник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

27.06.2015 18:13

Да се донесе нови закон о раду прво би требало да се постује вец постојеци а зна унија И Ранка да зене питају при запосљавању јесте ли трудни И планирате ли И ако је то противзаконито. Такодје знају ово двоје да се радницима исплацује минималац на банку а неки остатак на руке па И то све касни по пар мјесеци. Да лри запосљавању не би требало да се гледа вјерска национална И политицка припадност а гледа се итекако. Тако да ме нови закон не узбудјује пуно јер се ни актуелни не постује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.06.2015 20:07

Ама какав Белензада тај никад ништа није радио нити ће већ само се возика у свом мерцедесу што су му радници зарадили и гледа да ускоро шмугне у пензију а за остало му се ј..е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата кристи

17.12.2015 06:52

Засто Белензада не призна да му је тог мерцедеса купио Рајко Дукиц? Цовек је на страни послодавца,он се бори само за свој дзеп

Name

ПРЕВАРАНТ

27.06.2015 20:17

Ови криминалци који себе пуним устима а уз подрску лопова на власти називају послодавцима тјерају раднике да ринтају по 250 сати мјесецно за обецану плату од 400км коју наравно мјесецима неце добити а у вецини слуцајева и никада.Драга господо да би радница родила дјете мора сама дати отказ прије трудницког болован под пјетњом да никада и нигдје неце добити посао ако не поступи по наредби мафијаса,послодавца!!!!За ову одвратну појаву као и неисплацивање ноцног,прековременог,рада празницима,одузимања права на годисњи одмор,оспоравања боловања по свим основама,отпустање радника који су дозивјели срцани или моздани удар као сто ради перјаница привреде Српске НЕСТРО ПЕТРОЛ..., знају све труле институције Српске али ниста неце да предузму јер су највиси изврсиоци власти, власници радних логора које називају фирмама или њихови акционари.БЕЛЕНЗАДА ЈЕ ОБИЦНИ ПРЕВАРАНТ КОЈИ ЈЕ ПРОДАО РАДНИКЕ УНИСА ИЗ ДЕРВЕНТЕ ЗА ВЕЦЕРУ СА ТОМИЦЕМ И КОВЕРТУ ОДГОВАРАЈУЦЕ ДЕБЉИНЕ.ОВО ЗНА КОМПЛЕТНА ДЕРВЕНТА НА ЦЕЛУ СА РАДНИЦИМА УНИСА.ОБИЦНИ МАФИЈАС И ПРЕВАРАНТ У СЛУЗБИ МАФИЈЕ А НАВЕДЕНИ ДИЛ ЈЕ РЕАЛИЗОВАН У ХОТЕЛУ ДВОР ПРИЛИКОМ ПРВОГ СТРАЈКА.ПИТАЈТЕ РАДНИКЕ УНИСА АКО МИСЛИТЕ ДА ЈА ЛАЗЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

27.06.2015 20:19

Како ђубрад завађа раднике, цццц...на улице сви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОПОВИ

28.06.2015 03:36

Раднике је у синдикату некада престављао,неко ко истински се бори за права радника,а ова наса багра и Белензада и Мисицка не зна се ко је гори и ко њих уопсте годинама бира. Знам лицно и једно и друго нема разлике. Белензада досо у рату из Херцеговине, зао ми је да сам га Богдо сликао, го ко Трно Рузица, а сад цовјек вец 20 год. не излази из одјела и не скида кравату. Цуо сам од његових комсија да такав и спава. Мисицку, кад видим њу и Борку из Привредне коморе ко родјени брат и сестра, по носу их познам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масинбравар

28.06.2015 06:56

Дзаба оволики састанци и преговори унутар владајуцих . Док предсједник и премиер не буду за зестоке реформе народу нема боље. Они покрецу или униставају све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

28.06.2015 07:59

Кад видим оног пекара Тривица који се просирио ко рак по Бањалуци мрак ни падне. Све јефтино купио на приватизацији! А хљеб му нема ни по киле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиса

28.06.2015 08:19

Унију послодаваца цини највисе људи који до рата нису имали за цигару. Појавили се после рата, куповали предузеца за мизерне акције, нека предузеца цак за 1 КМ. Унија послодаваца не зна за срамоту, стид, образ, постење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

28.06.2015 08:29

Минималан број радника има користи од вазецег закона о раду.За велику вецину ни садасњи закон се не постује.Није јасно ста послодавци хоце .РОБОВЕ.За огроман број становника не треба никакав закон .НЕМАЈУ ПОСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

28.06.2015 12:37

Наравно да нико од ових бајних синдиката сто себе називају репрезентативни не стити раднике. Па молим вас ко то ради И гдје у реалном сектору, да ли то уопсте постоји. И јос несто да ли је некад неко цуо да су се пекари у свијету обогатили сем код нас.

ОДГОВОРИТЕ