Одуговлачили истраге о злочинима над Србима

Канцеларија дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету покренула је дисциплинске поступке против тужилаца Муниба Халиловића, Весне Илић и Мирка Лечића због нерада на предметима ратних злочина над Србима, који су били код њих у поступку.

Босна и Херцеговина 27.06.2015 | 14:21
 Одуговлачили истраге о злочинима над Србима

Дисциплински поступци покренути су након спровођења истраге по притужби коју је упутио Милан Романић, адвокат Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС.

Против Халиловића, дисциплински поступак је покренут због нерада на предмету убиства чланова породице Вукашиновић, док Илићева није завршила истрагу за убиство Нове Боровчанина и других, затим убиство и силовање Мирјане Драгичевић те убиство Ленке Скочо и других. Лечић је водио истрагу за пријављено убиство Стаке и Здравка Дамјановића, која још ни послије осам година није окончана.

"Дисциплинским тужбама је тужиоцима Тужилаштва БиХ стављено на терет пропуштање предузимања тужилачких радњи усмјерених ка окончању предмета ратних злочина по извјештајима о почињењу кривичних дјела. Извјештаји су запримљени у Тужилаштву БиХ у периоду 2005-2007. година и додијељени туженим у рад најкасније у току 2007. године", рекли су у Високом судском и тужилачком савјету.

Како су нам појаснили у ВСТС-у, Канцеларија дисциплинског тужиоца сматра да су извршени прекршаји "немар или непажња у вршењу службених дужности", односно неоправдано кашњење у спровођењу радњи у вези са вршењем дужности тужиоца.

Ипак, коначну ријеч да ли су тужиоци пропустили да раде на предметима ратних злочина које су добили даће ВСТС БиХ.

Арбен Муртезић, главни дисциплински тужилац, није желио коментарисати предмете који су покренути, али је кратко прокоментарисао да је то још један од показатеља да у правосуђу БиХ постоји систем одговорности који функционише.

Међутим, с друге стране Романић, који је у име Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС поднио тужбе против тужилаца, каже да од истраге дисциплинског тужиоца не очекује ништа, осим евентуално малих и благих казни.

Слично мисли и Недељко Митровић, предсједник овог удружења, који је рекао да не треба имати илузије да Тужилаштво БиХ и ВСТС раде по законима, правично и праведно.

"Поднијели смо преко 50 притужби када су у питању истраге ратних злочина над Србима. У неким случајевима чак постоје и снимци мучења, али нема истрага и оптужница. Очигледно је на сцени институционална дискриминација Срба. Према предсједнику РС ћемо покренути иницијативу да се реактивира референдумски приступ због правосуђа на нивоу БиХ", рекао је Митровић, питајући се зашто се дисциплински поступци не покрећу против тужилаца који "опструишу случајеве Насера Орића, Атифа Дудаковића и других".

Коментар на покретање поступка против тужилаца покушали смо добити и у Тужилаштву БиХ, међутим у тој институцији су нам рекли да нису упознати с тим и да не могу дати никакав коментар.

Предмети

Нерад на предмету убиства чланова породице Вукашиновић - дисциплински поступак против Муниба Халиловића

Није завршена истрага за убиство Нове Боровчанина и других, затим убиство и силовање Мирјане Драгичевић те убиство Ленке Скочо и других - дисциплински поступак против Весне Илић

Ни након осам година није окончана истрага за пријављено убиство Стаке и Здравка Дамјановића - дисциплински поступак против Мирка Лечића.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неле

27.06.2015 13:24

Теско нама Србима са тузилаством Б и Х бољ еподијлимо се то је боље него да се мрзимо овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.06.2015 15:13

Нема од тога ништа чим су Срби жртве. Ето какво је ово кривосуђе БиХ кога под хитно треба укинути и надлежност вратити ентитету РС, или се одвојити па свак својим путем

ОДГОВОРИТЕ