Опструкција у борби против криминала!

Министар безбједности Драган Мектић тврди да у Савјету министара БиХ наилази на политичке опструкције у борби против криминала и корупције у БиХ.

Босна и Херцеговина 27.06.2015 | 13:28
Опструкција у борби против криминала!

Мектић у изјави "Еуроблицу" не жели да именује колеге које га опструишу, али поручује да га они неће спријечити да за вријеме министарског мандата објелодани крупне афере и случајеве корупције у БиХ.

"Тврдим да се ради о политичко-криминалним клановима који су дубоко упетљани у одређене случајеве корупције и који покушавају зауставити њихово расвјетљавање. Поједине колеге у Савјету министара спречавају ме да донесем неколико кључних одлука које би створиле претпоставку да заједно са Тужилаштвом БиХ откочимо процес расвјетљавања крупних случајева криминала. Имамо одређене блокаде и на нивоу агенција, које немају готово никакву комуникацију са Тужилаштвом БиХ", рекао је Мектић.

Он прст одговорности посебно упире у Агенцију за истраге и заштиту и њеног директора Горана Зубаца (СНСД) за које тврди да нису одговорили свом задатку.

"Директор СИПА није једини проблем у снажнијој борби против криминала и корупције у БиХ, али јесте један од проблема, јер је Сипа важан инструмент у тој борби, а до сада није показала никакве резултате", тврди Мектић.

Он је мишљења да приоритет морају бити крупни случајеви корупције, а не да се гањају мање битне ствари.

"Хоћу систем одговорности и хоћу резултате. Ускоро ћемо објеоданити извјештај о стању безбиједности за прошлу годину из којег ће се видјети да се заплењују грами марихуане и кокаина . Сви констатују да има мање криминала што није тачно. Мање смо га ми открили , а њега је све више", рекао је Мектић.

Подсјетимо да је Тужилштво Бих раније најавило да се води истрага о неколико крупних афера које годинама се повлаче у јавности, а међу којима су и "Бобар банци" , случај Боске" ...и по којима надлежне институције не предузимају ништа, него на све начине покушавају да опструишу те истраге због лица која се доводе у сумњу да су починиле или нису спријечили тешка кривична дјела одлива буџетских средстава у "приватне ђжепове".

Извор: Еуроблиц

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

агрегат

27.06.2015 11:35

У Невесињу савјетник наставља сарадњу са квазиоснивацима и тако мисли да це бити постедјен одговорности за пљацку и унистење опстине. Запосљава преко послусника нацелника по наредењу Крајисника. Тако русе СДС и Босица. Бројни су примјери крадја, а најјаднија је да је накрају украо агрегат опстински. Све це изаци на поврсину, дзаба сто је резимски послусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

27.06.2015 13:32

У Зворнику опљачкали Глиницу АД Бирач и оштетили буџет РС за око 2 милијарде КМ, а функционери МУП-а са њима кафе испијали и ручковали по хотелима док је пљачка била у току. Дан прије афере Џомбић био у Зворнику са литванским мафијашима и упозорио их да бјеже из земље јер ће сутрадан бити похапшени. Састанак обезбјеђивала Зворничка полиција. Птице на грани то знају. Зворничка полиција је најкорумпиранија у МУП-у РС. За заштиту криминалаца они изабирају најподбније и постављају их на кључне руковдне позиције да се штити криминал. Зворником влада мафија, а нико ништа непредузима да се стање опште корупције и криминала поправи. Поштени полицајци и инспектори се прогањају и матлетирају на све могуће начине. У Зворнику тајкуни и ратни профитери управљају свим активностима полиције. Кажњавање се спровди само на биједи и сиротињи док балави синови тајкуна харају градом. Дотакли смо дно !

Name

Слободане

27.06.2015 16:10

Ти си то доста фино описао , још је пуно горе . Зворник је пукао уздуж и попријеко у свим сегментима . Све се зна ко коме и како , ја теби ти мени ,важно је да си у СНСД-у остали као да не постоје . Сви знају шта се дешава од како су у ЗВ дошли дезертери на власт и нико ништа . То је једини град гдје се локали у центру издају по три- четири мјесеца , а ови што раде ,бога моле како да затворе . Сад у граду немаш гдје шта купити , Зворничанка уз помоћ талова је остала једина у граду и ради шта хоће . Бар пола цијена на полици не одговара цијенама у каси . Зато све оде у Србију да се снадбјева , ради још нешто мало бутика и продавнице половне робе , њих око 15 . кафићи празни , у 21х улице пусте и празне и све је на продају .На излозима попусти од 50-80 % , роба у 80% са пијаце и Лончара . Сви они за које се зна да су својим радом се борили и нису у СНСД-у или су затворили или су пропали јер им је монопол тих дезертера узео послове и гурнуо их у дугове , па су људи спашавали шта се спасити може .Знам неке који су поштено радили , запошљавали народ , сад кажу можда и да поново наставим са радом , али док је ова власт нећу . Неће нико да му олош соли памет . Само нека се направи анкета колико се дјеце врати у ЗВ која заврше школе по Србији , НИКО , АМА БАШ НИКО . Велика је подјељеност у граду на домаће , избјеглице , повратнике , а у задње вријеме и на оне који имају и могу све и на оне који немају ништа , нико никога не види , већ само свуци , отми , превари , уцијени и идемо даље , докле видјећемо . Само ме занима има ли стан или локал у ЗВ да није на продају . Шта ради у ЗВ , ништа и ово што ради , ради ђжаба ,или је власник из сјенке и све се зна чије је шта , а све је пар ( не ) људи и дезертера или ратних профитера .

Name

ма

27.06.2015 11:40

ЦОВЈЕЦЕ СТА БРБЉАС ОТКРИВАЈ СВЕ СТА ЗНАС; ЛОПОВЕ У ЗАТВОР? Ти примас плату, то ти је посао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

27.06.2015 14:51

Ста је са тобом??? Он је министар, а не директор полиције. Његово је да обезбједјује законе, опрему, новац, кординисе. Не мозе то да ради ако га блокирају директори. Цовјеку треба дати одријесене руке да именује квалитетне кадрове па тек онда да му се виде резултати. Ово је прави цовјек ба правом мјесту.

Name

Ми сами

27.06.2015 17:42

Само храбро министре.Пуна подрска за вас рад.Народ је уз вас дзаба ови купују папке.Не могу купити нараод.Цини ми се да цемо ми њих по канцеларијама ватати за гусу.Осилила се багра.

Name

xx

27.06.2015 11:42

Референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радио

27.06.2015 11:43

Молио бих МБ да се позабаве и са дивљим радио станицама у РС које упорно у свом програму објављују најгоре националистицке и увредљиве пјесме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

27.06.2015 11:44

Баш сам ових дана размишљо о томе да ће СДС и савез за промјене имати максималну опструкцију у заједничким органима у вези борбе против организованог криминала и да неће моћи одрадити ни приближно што су мислили. Једини који би их подржали су можда ови из Демократског фронта. Бакир, Додик и Човић су к'о очи у глави. Сви имају заједнички, потпуно исти интерес. Исти је интерес и Лагумџије и Радончића, и Шпирића и свих осталих из СНСДа, ДНСа, СПа, па и неких старих а високо позиционираних кадрова из неких партија из савеза за промјене и свих тих политичко-криминалних кланова. СДС је био исти али доласком Босића на чело те партије ствари су се измјениле. Медјутим пар јагода у корову тешко да може ишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

27.06.2015 11:45

Госп Мектицу народ вам је дао повјерење сто пре морате кренути у акције са конкретним доказима против оних сто се баве криминалом корупцијом, убиствима, сад или никад. Инаце другу прилику нецете имати мислим на СЗП који цини власт на нивоу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

27.06.2015 14:58

Па народ је дао повјерење и овима на власти који пљацкају и краду...и протеци це јос много воде док се не исправе криве Дрине или народ не крене у акцију.

Name

Боки

27.06.2015 11:49

Лопови у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радован

27.06.2015 12:04

Тацно је ово све сто се десава у Невесињу. Ту је велики лоповлук који зеле да покрију сарадњом са власцу и опструкцијом СДС-а. Русе странку на свакоме кораку подмецу, лазу. Главну ријец води бивси нацелник, а неспособни садасњи му проводи одлуке. На сваком кораку малверзације и покривање старих криминалних радњи. Ситуација је никаква а опстина на издисају, а само је битно да се креира такав будзет да несметано наставе пљацку. Све креира савјетник по свом лоповском дзепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

27.06.2015 12:11

Па господине Мектицу објави та имена.Сједили сте ви заједно са коалиционим партнеима из Федерације и потписали заједниски споразум о формирању власти.Вјероватно је и једна од тацака била борба против корупције и криминала.Ако они пљују по том споразуму онда отворено и јавно реците њихова имена да народ зна.Сваки паметан цовјек који и цита измедју редова зна да се ради о ХДЗ у јер је он на крају усао у власт само да би заститио своје тајкуне и брацу им из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

такоје

27.06.2015 13:19

333 твој коментар казе истину,треба то народ разумети свака цаст.

Name

ЛАКТАСИ

27.06.2015 13:05

МЕКТИЦУ ЕВО МИ ТЕ ПОЗИВАМО ДА СЕ САМ УВЈЕРИС КАКО ИНТЕГРАЛ КРАДЕ СЉУНАК НАПОДРУЦЈУ ЛАКТАСА СА СВОЈИМ ПАРТНЕРИМА НИСКОГРАДЊОМ И КУБИК ТРАНС И НИКО М НИСТА ИНСПЕКЦИЈА НЕСМИЈЕ НАЦЕЛНИК ЦУТИ ПА ЕВО ДОДЈИТЕ ВИ И УВЈЕРИТЕ СЕ ДА СУ КРИМИНАЛЦИ СВИ У ВЛАСТИ КОЈИ ИХ ПОКРИВАЈУ А КРАДУ СЕ МИЛИОНИ СЉУНКА А ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА А ВИ ПРИЦАЈТЕ ОВАЈ КРИМИНАЛ ВИДИ И ПОСТАР АЛИ НИКО НЕСМИЈЕ ДА ПРОЦЕСУИРА ЈЕР СВИ АУТО ПУТЕВИ СЕ РАДЕ КРАДЕНИМ МАТЕРИЈАЛОМ БЕЗ ПОРЈЕКЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

27.06.2015 13:26

СДС је годинама објављује имена многих криминалаца од којих су опет многи из власти, али гласачи опет гласају за њих. И кад Мектић објави имена свих њих поново на нивоу БиХ, опет ће стока гласати за те исте, јер они не дају своје миљенике. Становници БиХ обожавају корупцију а и ћапају за себе гдје год могу. Како онда очекивати да ће организовани криминал бити побиједјен. Нема теорије. Њихова гласачка машина је прејака. И капитал који су опљачкали ради своје. Хвала и Америци и ЕУ за све ово. И они су за све ово дебело заслужни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одо

27.06.2015 13:36

У Гацку на РиТЕ нова запошљавања а фирма пред колапсом. Куд ће већи криминал. Запошљавају се жене руководилаца, неопходна радна снага, ђе је крај овом безобразлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

27.06.2015 15:00

Министре отворите слуцај С. Т Р М И Ц А!Видје це те ко је све уплетен у сверц цигарета????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.06.2015 15:49

Министре немој кукати и сам себе сажалијевати. И ти примаш дебеле паре у плати а не радиш ништа. Доста тога самосажаљења него уради нешто или поднеси оставку. Увијек НЕКИ ТЕТОРИСТИ, НЕКИ КРИМИНАЛЦИ... а кад је ријеч о именима онда неће нико да именује. Мени то значи да си и ти саучесник ако нећеш да их прозовеш али наравно са доказима, а ако их немаш онда си на тој функцији неспособан-значи опет дај оставку.А што се тиче цијелог СзП превише ми је апатичан, не ради ништа, нема одговорности-зато ће изгубити и наредне изборе.Поред овакве опозиције позиција може владати колико год хоће и радити шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

27.06.2015 21:26

Не хапси Мектић него Сипа а на челу сипе још увијек је Зубац-Додиков човјек.Мектићу су зато и везане руке тренутно док год хдз штити Зупца.

Name

всс

27.06.2015 17:37

Мектићу, потпуно су нас уништили, хапси редом, послије објашњавај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

27.06.2015 18:59

Госп.Мектицу само не затврајте ове из УИО,јер сто се висе затварају они само напредују кад се врате из затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

27.06.2015 21:07

Прво реорганизација правосудј ту је корјен криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорде

28.06.2015 05:50

Ајд' ради прикупљања нових гласова прво дођи код нас у Добој, па похапси тренутно владајће колеге из СДС-а. Ако то урадиш хапшења по Бањалуци ће бити играрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица

28.06.2015 06:59

Ако будес радио ко сто прицас, морас покренути вец сад да се праве бар јос 5 нових затвора инаце неце бити мјеста. Сретан рад господине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историцар

29.06.2015 05:29

Историјски гледано, насе банана дрзаве су увијек биле огрезне у криминалу, тако да ни овај нови министар теско да це моци несто да уради за кратко вријеме колико це министровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

29.06.2015 13:26

Хапси да намире штету, и пропаст народа за дугих као вијек десет година.

ОДГОВОРИТЕ