Паун има нови циљ - Бићемо прваци Европе!

„А за то је потребно времена и стрпљења“, поручио селектор златних омладинаца.

Фудбал 27.06.2015 | 17:20
Паун има нови циљ - Бићемо прваци Европе!

Србија првак света у фудбалу! До пре шест дана ту реченицу могли смо да изговоримо само у шали или док играмо „плејстејшн“, али захваљујући омладинцима на челу са Вељком Пауновићем, поносно можемо да кажемо да живимо у земљи светских шампиона.

Од младих фудбалера Србије, због којих смо током шампионата света на Новом Зеланду устајали у цик зоре, сада цела јавност очекује врхунске резултате и у сениорској конкуренцији. Од те одговорности не бежи ни селектор Орлића. Чак сталожено и без икакве еуфорије најављује поход на титулу првака Европе у ближој будућности.

„Објективно, нормално је да се очекују слични успеси у сениорској конкуренцији. Били смо омладински прваци Европе са селектором Љубинком Друловићем, сада света, постижемо добре резултате у млађим селекцијама. Иза ове генерације има много талената, пуно добрих играча, поседујемо одличну инфраструктуру… Имамо добре предуслове, не кладим се и не предвиђам, али верујем да можемо да очекујемо резултат на сениорском нивоу, а то је да постепено, једног дана постанемо прваци Европе. Верујем у то, као што сам веровао у овај успех и за то је потребно време и стрпљење“, рекао је Пауновић у интервјуу Тањугу.

ЉУДИ НАМ ПРИЧАЈУ ДА СУ ПЛАКАЛИ ЗБОГ НАС

Млади тренер после највећег успеха у историји српског фудбала истиче да му све још увек делује нестварно и као у бајци.

„Велики тријумф за све нас, значајан за каријере, животе и народ за који смо играли. Сада када смо освојили пехар још увек ми све делује нестварно, суочавамо се са ситуацијама када нас људи на улицама заустављају и препознају, причају да су плакали после утакмица. Нисмо имали времена да станемо и уживамо, јер у овом моменту успех желимо да поделимо са свима“.

Према његовим речима екипа је на далеки пут на Нови Зеланд кренула без превеликих обећања и са жељом да на најбољи могућни начин представи своју државу.

„Пре одласка нисмо желели да намећемо притисак. Апсолутно смо веровали да можемо да се носимо са свима, поготово са ривалима из наше групе. Знали смо да би требало да се најбоље припремимо и да је све могуће. Нисмо могли ништа да предвидимо, али како се ближила завршница, али и на начин како смо играли и форма, видели смо велике шансе да постанемо прваци света. То је појачало веру у нас коју смо имали пре и током целог турнира”, навео је популарни Паун.

Пауновић је изјавио да је сценарио првенства био идеалан, посебно финале против Бразила и победа голом два минута пре краја другог продужетка.

„Чак и потешкоће су биле идеалне, јер су од нас изискивале да се подигнемо на виши ниво, а то значи да морамо да превазиђемо сами себе и околоности. Финале против Бразила било је невероватно, повели смо, они брзо изједначили, потом су смењивале сјајне прилике на обе стране. У једном тренутку погледали смо се селектор Бразила и ја, честитали један другом, климнули главом као знак да смо учесници фанташтичног меча. То је величина СП, победили су заједништво, јединство, вредности које смо гајили од самог почетка, и то против најјачег ривала којег смо могли да замислимо голом у финишу, што даје додатну сласт“.

СВЕТСКИ ШАМПИОНИ СМО ЗАТО ШТО ДАЈЕМО СВЕ ОД СЕБЕ

Србија је до титуле дошла трновитим путем, пошто је све утакмице елиминационе фазе добила после продужетака (Мађарска, Мали, Бразил) или пенала (САД).

„Наш стил је да играмо до краја, свим срцем и знањем, много пута нам се десило да побеђујемо у последњим минутима и то у најважним и најтежим утакмицама. То је одлика нашег тима. Голови у последњим минутима се углавном схватају као слабост друге екипе, али ја је схватам као врлину и снагу. У фудбалу је најбитнији менталитет, као и истрајност у тренуцима када је најважније“, поручио је Пауновић.

И додао да заслуге за овај успех имају Фудбалски савез Србије и цела земља.

„Желимо са свима да поделимо радост, а на челу целог пројекта је ФСС. Током мог рада сваку реч коју сам изговорио било је из срца и искрена, од првог дана када сам играче видео као светске шампионе. Не само светске шампионе због победа и резултата, већ и светске шампионе у смислу да дајеш све од себе, јер је за мене то прави пут који сам научио од мојих тренера. Одлика светских шампиона је бити најбољи“.

Пауновић је главни кандидат да настави рад са овом генерацијом фудбалера и преузме клупу младе репрезентације Србије, али поручује да му је одмор тренутно приоритет.

„За време одмора желим да размислим шта могу и шта морам боље да урадим. Да ли ћемо то бити млада селекција видећемо, разговарали смо о томе пре одласка на Нови Зеланд, али нисмо још ништа затворили“, закључио је Пауновић и додао да му је много колега честитало светску титулу, међу којима су Радомир Антић и Бора Милутиновић.

Коментари / 0

Оставите коментар