Чистачице дјеци носе храну, односе лешеве, носе узорке крви...

Живот пацијента неретко зависи и од анализа крви, а у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој узорке на испитивања носе чистачице које су само који минут раније рибале фекалије у ве-цеу или су носиле лешеве у капелу!

Србија 25.06.2015 | 15:15
Чистачице дјеци носе храну, односе лешеве, носе узорке крви...

Због нестручног руковања могућност да бактерије заврше у тим бочицама увек је присутна, што умногоме због погрешних резултата може касније отежати лечење болесника.

А кад се наведеном придода да су те исте спремачице по новом анексу уговора задужене и за просипање и прање ноћних посуда, скупљање прљавог веша, чишћење и прање ходника, тераса, посуђа, фрижидера, лекарских и болесничких просторија, не би требало да чуди ако дође до заразе у здравственој установи у којој се лече најмлађи!

У опису посла им је и да сервирају храну и помажу сестрама у доношењу лекова, па и ношењу и вођењу болесника у друге службе или установе.

Толико је могућности да, ни криве ни дужне, направе велику опасност! И више је него јасно да особа која пола дана проведе радећи с јаким, отровним средствима за дезинфекцију санитарија не може касније да носи осетљиве узорке крви.

А све ово се дешава, како Курир сазнаје, због финансијских резова на клиници, па је квалификовано особље које је било задужено за руковање лабораторијским узорцима отпуштено!

Међутим, у Тиршовој тврде да нема места паници.

- Могућност контаминације биолошког узорка или околине кроз коју се помоћни радник креће сведена је на минимум, с обзиром на то да се узорци узимају у соби за интервенције у посебним условима да би се избегла могућност заразе. Посао запослених задужених за хигијену јесте да сталак с епруветама однесу од одељења до лабораторије, тако да они не могу контаминирати узорак, нити он може угрозити њих или околину.

У Клиници признају и да спремачице „када је то неопходно и када надређени здравствени радник процени да не постоји ризик по здравље запосленог и пацијента или могућност ширења инфекција, помаже у транспорту пацијената и разносе биолошки материјал у здравственим установама у Србији“.

Директор Зоран Радојичић
ТО СЕ БУНЕ ОНИ КОЈИ НЕЋЕ ДА РАДЕ

Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, истиче да се буне незадовољни радници који не желе да обављају свој посао како треба.

- Једна од првих ствари које сам захтевао када сам дошао на место директора била је беспрекорна чистоћа јер је она основ свега. Ако не можемо да имамо операциону салу као болница у Хјустону, можемо да имамо њихов ниво хигијене. Већина радника одговорно обавља свој посао, али има и оних којима смета што морају да раде - рекао је Радојичић за Курир.

Посао чистачица је да:

- чисте WЦ

- носе лешеве у капелу

- перу посуђе и фрижидере

- рибају болесничке собе

- сервирају храну

- разносе узорке крви...

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар