Ципрас и кредитори нису постигли договор

Ванредни разговори грчког премијера Алексиса Ципраса и међународних кредитора окончани су данас без договора о рјешавању проблема отплате грчког дуга, рекли су званичници.

Свијет 25.06.2015 | 14:35
Ципрас и кредитори нису постигли договор

Министри финансија земаља еврозоне сада ће размотрити план који су саставили кредитори.

Ципрасу је био дат ултиматум да до јутра представи прихватљив план провођења реформи, да би његова земља добила финансијску помоћ.

Шеф еврогрупе Јерен Дијселблом рекао је нема договора са Атином и да је европгрупи презентован само приједлог кредитора, који Грчка није прихватила.

Састанку еврогрупе присуствоваће и грчки министар финансија Јанис Фаруфакис, који ће представити приједлог Атине, пренио је Би-Би-Си.

Ова драматична ситуација одвија се само неколико часова прије самита лидера ЕУ у Бриселу о миграцији, будућности еврозоне и преговорима о чланству Британије у европском блоку.

Грчка има све мање времена да постигне договор са кредиторима и добије финансијску помоћ, иначе ће банкротирати ако до 30. јуна не плати Међународном монетарном фонду /ММФ/ дуг од 1,6 милијарди евра.

Помоћ Грчкој од 7,2 милијарди евра може бити одблокирана тек након што Атина склопи договор о провођењу реформи са ЕУ, Европском централном банком и ММФ-ом.

Коментари / 0

Оставите коментар