Твитер мијења међународне односе

Дигитални медији од дипломата су направили модерне медијске амбасадоре, али не владају сви новим правилима игре.

Свијет 25.06.2015 | 07:59
Твитер мијења међународне односе

Ово је речено у Бону на међународном скупу "Глобал Медија Форум".

Међународне односе нису толико променили твитови политичара, колико милиони твитова корисника из читавог света, речено је у Бону.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер обратио се видео-поруком учесницима Међународног медијског скупа "Глобал медија форум", посвећеном односу медија и спољне политике у времену дигитализације и поручио да понеке методе спољне политике изгледају сада старомодно.

"У односу на обиље снимака из кризних региона, понеке од метода спољне политике чине се спорим и старомодним", рекао је Штајнмајер, пренео је данас, последњег дана скупа, немачки радио Дојче веле, који је организатор овог међународног скупа, преноси Тањуг.

"Дипломатија и преговори који трају ноћима, као и натезање око компромиса, изискују много времена", рекао је Штајнмајер и додао да је, ако се на крају свега налази компромис, као у преговорима око иранског атомског програма, онда је потпуно свеједно шта је за његово остварење било пресудно и да ли су то били тајни разговори, или јавна дебата.

Дигитални медији од дипломата су направили модерне медијске амбасадоре, али не владају сви новим правилима игре, чуло се у Бону на међународном скупу "Глобал Медија Форум", пренео је Дојче веле.

Дипломате и политичари су пред новим изазовима, наведено је на скупу.

"Они сада морају да промене начин свог изражавања. Морају да причају као ми", рекла је директорка за комуникације при Уједињеним нацијама Дебора Севард и оценила да је добро што је то тако, јер то помаже људима да схвате шта политичари и дипломате покушавају да постигну.

Заједно са Јаном Мелисеном и другим експертима, Дебора Севард је на том форуму дискутовала на тему како је дигитална технологија променила међународне односе.

Те односе нису толико променили твитови политичара, колико милиони твитова корисника из читавог света, који из минута у минут на своје странице убацују фотографије, изјаве или видео-снимке, а они који су на власти, изложени су правој поплави информација и садржаја, које не могу да контролишу, преноси Дојче веле.

"То је изазов с којим ни једна влада не успева да изаде на крај", рекао је бивши Би-Би-Сијев новинар и водитељ Ник Гоувинг.

"А, ми смо тек на почетку дигиталне ере, која масама даје моћ и доводи у питање легитимност оних на власти...", рекао је Гоувинг.

Учесници медијског међународног тродневног скупа, који је данас окончан, расправљали су у Бону о односу медија и међународне политике у време дигитализације, указујући на значај слободе, квалитета и поверења, а државни министар, задужена за културу у Министарству иностраних послова Марија Бемер говорила је и о опасности неограничене комуникације.

Бемерова је упитала који су оквири потребни интернету где свако може публиковати све и где се позадина једног извештаја не може потпуно верификовати и навела да се на то питање мора наћи убедљиви одговор како би новинарство били кредибилно и имало поверење своје читалачке и гледалачке публике.

"Главна претпоставка за успех сваке нове понуде је квалитет... само онај који има поверење својих корисника, може преживети у ово време дигитализације", рекла је Бемерова указујући да је квалитет одлучујући, независно од тога ли су медији дигиталини или не, пренео је Дојче веле.

Учесници овог скупа, њих око 2.000 из више од 100 земаља су у бројним радионицама и панел форумима дискутовали о медијима и политици у дигиталном времену и о томе како дигитална технологија мења међународне односе.

Коментари / 0

Оставите коментар