ЕП: Српске кошаркашке хероине у полуфиналу преко Туркиња!

Женска кошаркашка репрезентација Србије показала је невероватну игру у Будимпешти пошто је изборила полуфинале Европског првенства победом над селекцијом Турске 75:63 (18:18, 10:9, 26:11, 18:25).

Кошарка 24.06.2015 | 19:50
ЕП: Српске кошаркашке хероине у полуфиналу преко Туркиња!

Какво полувреме су Српкиње одиграле! Колектив из Турске није знао шта се тачно дешава у другом делу игре, правио је фаулове у нападу, лако губио лопту, а онда без шанси напустио првенство Европе отворивши пут храброј Србији.

Као да су изабранице Марине Маљковић темпирале форму за нокаут фазу. Прве две четвртине су биле варљиве, са мноог осцилација, али показало се да је то био тек загревање за главни ударац и пролаз у полуфинале где нас чека дуел у петак од 18 часова са бољим из дуела Белорусије и Литваније. Овом победом смо обезбедили учешће на квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Невероватну партију приказала је Ана Дабовић која је дала 31 поен уз три скока и једну асистенцију, 15 је забележила Миловановићева, а 10 поена Милица Дабовић.

У другом полуфиналу играће победници окршаја Шпаније и Црне Горе, те Француске и Русије.

Старт утакмице обележиле су сестре Дабовић које су направиле мању разлику у корист наше селекције. Ана је у првих четири минута уписала пет поена, док је Милица једним пролазом донела 11:7. Ипак узвратиле су Туркиње за три поена, а затим и украденом лоптом на коју смо имали исти одговор, па није било преокрета (13:10).

Највећа предност турске селекције била је та што је за девет минута направила само један фаул, док је од велике важности било да Невена Јовановић наштелује шут за три поена, што је она учинила и донела 18:14. Проблем је био у томе што нисмо могли да држимо константност, па је пре последњег минута дошло до поравнања 18:18.

Репрезентација Србије је држала више од 40 секунди лопту, али није успела да поентира до краја четвртине, као ни Турска после неуспелог полагања Албен, тако да је остало нерешено (18:18).

Боље отварање друге деонице су имале изабранице Марине Маљковић, јер су уз поене изнудиле фаул у нападу, али за три минута игре само су по једном погодиле обе екипе, и то из рекета (20:20).

Доста растрзане игре и много изгубљених лопти резултовало је малим бројем поена у другој четвртини (6:5), а удвајање Сандерсове доносило је Туркињама простор да са спољних позиција погађају за вођство од 24:25.

Наставило се проћерадним нападима, иако је Србија могла да се резултатски одвоји пошто је Дајана Бутулија изборила погодак уз слободно бацање, а онда су редом срљале Милица Дабовић и Данијел Пејџ, али имали смо вођство на полувремену од 28:27.

Максимална предност у мечу стигла је у 12. минуту када су се Милица Дабовић и Дајана Бутулија буквално бацале по терену и великом истрајношћу дошле до лопте након чега је Ана Дабовић била успешна са пенала, а свему томе је додатно допринела трока Данијел Пејџ за 35:29.

Представницама Турске као да је вода ушла у уши, почеле су да губе лопте без решења у завршници акције, па је старија Дабовићева натерала противнички табор са новим поенима да затражи тај-аут на седам и по минута до краја треће деонице (37:29)

Расла разлика до двоцифрене предност "+11" за Србију, а зонска одбрана Туркиња кажњавана је на све начине, а офанзивни скокови су омогућили нашим представницама да четири пута у низу покушају за три поена, последњи пут је прошло 45:33.

Крај треће четвртине дочекали смо са невероватних "+16" против Туркиња које су до тада претрпеле само један пораз, али сада су изгледале као разбијена војска којој нема спаса и смеши јој се елиминација (54:38).

Више се српска селекција окренула одбрани, али се испоставило да то није добра стратегија, јер је Турска лагано топила предност, па је тако на пет минута до краја меча била разлика само седам поена (54:47). На четири минута до краја, одвијала се права трка по терену, јер су противнице покушавале пресингом да одузму лопту, али су наше биле још увек на доброј дистанци (63:51).

Било је невероватних погодака, попут Ане Дабовић која је дала тројку са осам метара, а све је то било плод сигурне игре са којом смо успели да приведемо причу крају и будемо међу четири најбоље екипе у Европи.

Турска - Србија 63:75 (18:18, 9:10, 11:26, 25:21)

Турска: Демирок, Канитез, Коксал, Вардарли Демирен 7, Чакир 2, Чаглар 7, Албен 7, Јилмаз 11, Сандерс 25, Кора 4, Ивегин, Сењурек.

Србија: Радочај, Петровић 7, Чађо, Крњић, Јовановић 3, Миловановић 15, Бутулија 4, Ајдуковић, Топузовић, М. Дабовић 10, А. Дабовић 31, Пејџ 5.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

абц

24.06.2015 19:40

Браво, лепотице насе!

ОДГОВОРИТЕ