Хрватска влада за измјене Закона о употреби ћирилице

Влада Хрватске прихватила је Приједлог измена Закона о употреби језика и писма националних мањина који гарантује слободу изражавања и служења језиком и писмом, преноси Хрватска радио-телевизија.

Регион 24.06.2015 | 12:56
Хрватска влада за измјене Закона о употреби ћирилице

Према одлуци којом је Уставни суд прошле године недопуштеним оцијенио расписивање "референдума о ћирилици", влада је била у обавези да до августа измјенама закона обезбједи механизме за случајеве када представничка тијела јединица локалне самоуправе не проводе обавезе из тога закона и опструишу његово спровођење.

Наиме, Уставни суд је неуставним прогласио референдумско питање према којем би грађани одлучили да ли су за то да се уставним законом о правима националних мањина пропише да право на равноправну службену употребу свога језика и писма мањине остварују у срединама у којима чине више од половине, умјесто садашње трећине укупног становништва.

Министар управе Арсен Баук каже да су овим приједлогом закона националним мањинама гарантоване слобода изражавања и служење језиком и писмом и подсјетио да, према досадашњој пракси, за усвајање ових измјена у Сабору је потребна двотрећинска већина, док је премијер Зоран Милановић нагласио је да је то већина коју њихова коалиција не контролише.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЕВРОПА

24.06.2015 11:01

.... Европа је чудо, БРАЛЕ.....

ОДГОВОРИТЕ