Рамини социјалисти побиједили у Албанији

Кандидати љевичарске коалиције "Алијанса за европску Албанију", коју предводе владајући социјалисти премијера Едија Раме, побиједили су на локалним изборима у Албанији.

Регион 24.06.2015 | 09:50
Рамини социјалисти побиједили у Албанији

Ова владајућа коалиција, на основу 98 одсто пребројаних гласова, побиједила је у 46 од укупно 61 општине у Албанији, саопштила је Централна изборна комисија.

У осталим општинама побиједила је изборна коалиција деснице "Народна алијанса за рад и достојанство", предвођена демократом и актуелним градоначелником Тиране Љуљзимом Башом, изузев у општини Финић гдје су власт освојили представници партије грчке мањине у Албанији "Мега" који су самостално изашли на изборе.

Премијер Албаније Еди Рама оцијенио је да су локални избори, који су одржани у недјељу 21. јуна, били најслободнији и најпоштенији које је Албанија имала у својој историји.

Опозиција је, међутим, изразила протест због низа нерегуларности, наводећи да су бирачи били изложени притисцима и пријетњама.

Међународни, као и велики број домаћих посматрача, позитивно су оцијенили ток избора.

У бирачке спискове било је уписано 3,3 милиона грађана који су бирали 61 градоначелника/начелника и 1.595 чланова општинских парламената.

Грађани су могли да гласају на 5.299 бирачких мјеста.

Коментари / 0

Оставите коментар