Професије са највећим процентом психопата

Кевин Датон, психолог са Оксфорда и аутор књиге 'Тхе Wисдом оф Псyцхопатхс: Wхат Саинтс, Спиес, анд Сериал Киллерс Цан Теацх Ус Абоут Суццесс' истиче да психопатија може да представља велику предност у појединим занимањима, а ми вам наводимо она у којима је овај поремећај личности најзаступљенији.

Занимљивости 24.06.2015 | 08:40
Професије са највећим процентом психопата

Извршни директори

Енглески корпорацијски лексикон речи пун је метафора. Посао је “убица”, они који су успешни су “ајкуле”, а оно што чине је “убијање”.

Постоји ли боље место за психопате од овог?

Америчка истраживања показала су да се међу извршним директорима јавља 4 одсто психопата што је 4 пута више од општег просека. Особине које карактеришу ову групу људи су “импулсивност, неустрашивост и спремност на ризик”, али и “недостатак емпатије, немогућност кајања и одсуство личне одговорности”.

Адвокати

Скоро свака шала на рачун адвоката укључује особине које карактеришу психопате – они лажу и варају без гриже савести, не маре много за морал и опседнути су профитом. Такође не чуди то што тежња за шармирањем других без последица налази нарочито место у овој професији.

Продавци

Научна студија коју је 2001. године спровео научник Марк Хамер показала је да особе које су оствариле изузетан успех у продаји карактерише висок ниво нарцисоидности (поготово егоцентризма), социопатије и когнитивне емпатије. Међутим, њихов “ја, ја, и само ја” став, временом може да доведе до тога да изневере купца. Ове особе такође су склоне експлоатисању система ради сопствене добити, па није неуобичајено да након неког времена почну да краду производе или их продају својим пријатељима по “сниженој” цени.

Хирурзи

Занимљиво је да су хирурзи заузели једно од највиших места ове листе, за разлику од медицинских сестара и лекара који су се нашли на њеном дну. Да могу да буду прилично егоцентрични, насилни и груби, потврђује хирург Вен Шен, и истиче да су ове особине нарочито долазиле до изражаја у време када није било анестезије и када је струка привлачила посебан сој људи који нису марили за крике које су пацијенти испуштали током оперативних захвата. Један професор хирургије и сам је изјавио да не осећа саосећање према својим пацијентима јер је било какав емотивни набој током операције непожељан. Он је зато током своје каријере уложио напор да га у потпуности угуши.

Новинари

Подразумева се да морате да будете изузетно нарцисоидни да бисте себе ставили под лупу јавности онако како то новинари чине и да сматрате себе, своје емоције и ставове толико битним да би свако требало да их чује. Многи новинари на терену биће упорни у остваривању своје замисли чак и онда када је сасвим јасно да би свака нормална особа од тога одавно одустала, а многи свој комплекс супериорности хране одушевљењем које уследи када своје име угледају у новинама или на телевизији.

Полицајци

У књизи “Полице Доместиц Виоленце: Хандбоок фор Вицтимс” аутора Дајане Ветендорф наводи се да су жене жртве насиља у 40 одсто породица америчких полицајаца, што се доводи у везу са насилношћу и тежњом за успостављањем доминације над другима.

Свештеници

Покушај католичке цркве да заташка бројне случајеве злостављања деце од стране свештенила врло добро је познат јавности, а ова мрља на њеном угледу највероватније никада неће избледети. Оно што психопате највише привлачи овој професији је лак приступ жртвама, постојање финансијских награда и лак долазак до легитимности коју гарантује сам положај.

Кувари

У интервјуу за магазин “Венити Фер”, кувар Гордон Ремзи (који је и сам јавности познат по својим агресивним испадима) изјавио је да су сви кувари “опседнути собом, деликатне и осетљиве душе и апсолутне психопате”. Сви до једног, истиче он.

Његов колега Антони Бурден наводи да би узрок нервног растројства кувара могао да се крије у изузетно дугом и напорном радном времену, као и тежњом ка перфекционизму, а цео проблем описао је овако: “Неки кувари позајмљују новац, убјају се од посла, раде по 100 сати недељно (или више, ако треба) да остваре успех у каријери. Онда коначно отворе свој ресторан, и једно 8 минута након отварања појави се неки се*оња који на друштвеним мрежама постави пост ‘Најгора храна икада’. Претпостављам да сада можете да разумете зашто кувари тако лако полуде.”.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар